Yusuf Koç

Yusuf Koç

MUTLULUK BİR ANLIKTIR -3

MUTLULUK BİR ANLIKTIR -3

Yeryüzü denilen gezeğen üzerinde idrak ettiği hayat, insanoğlunun dünya hayatıdır. Bu yüzden yeryüzünde idrak ettiği hayat, insanoğlunun ilkel hayatıdır diyebiliriz. Hayatın gerçek anlamı ve ileri kavramı ise, ancak ahirette idrak edilecektir. Ahiret asıl hayatın ta kendisidir.

 

Fransız düşünce adamı Alain mutluluk ve saadet konusunda şöyle der: “Bir insan saadeti aramağa koyuldu mu, imkân yok bulamaz, bunun da gizli kapaklı bir tarafı yoktur. Saadet, vitrinde görülen, seçtikten sonra da bedeli ödenip götürülen eşyaya benzemez; iyice baktınızsa eğer, evinizde de tıpkı vitrinde olduğu gibi ya mavidir, ya da kırmızı…

 

Saadete gelince, onu ancak avucunuzun içine aldığınız zaman saadettir; kendi dışımızda, etrafınızda ararsam hiçbir şeyde saadet manzarası bulamazsınız. Sözün kısası, saadet konusunda insanoğlu ne bir hüküm verebilir, ne de bir tahminde bulunabilir o anda elinin altında tutması gerek…

 

Gelecekteymiş gibi göründüğü zaman, iyi düşünün, muhakkak avucunuzun içindedir. Ümit etmek, mesut olmak demektir. Şimdi mutluluk kokusu dağlarda, ırmaklarda değil. Bu koku yalnız insanda... İnsanın insan da yarattığı koku bu…

 

İnsanı insan kılmanın kokusu... Sevmenin, sevilmenin yani kısaca sevginin kokusu… Bir gün mutluluğun kokusunu tanıyacaksınız. O zaman daha da mutlu olacaksınız, biliyorum. Şairler, çoğu zaman hadiseleri kötü izah ederler; hakları da yok değil; hecelerle kafiyeleri düzenlemek için öylesine yorulurlar ki, harcıalem şeylerle yetinmek zorunda kalırlar.

 

Saadetin uzakta ve gelecekte olduğu zaman parıldadığını, avucunuzun içine girdiği zaman ise hiç de iyi bir şey olmadığını söylerler; tıpkı gökkuşağını yakalamak veya su kaynağını avucumuzun içine almak istiyormuşuz gibi.

 

Ama bunlar kaba saba sözlerdir. Saadetin pesi sıra gitmek imkânsızdır; bunu ancak sözle yapabiliriz. Saadeti çevrelerinde arayanları asıl üzen şey, onu gerçekten arzulamaya bir turlu ulaşamamış olmalarıdır.

 

İnsanoğlu, serbest hareket içinde mesuttur; kendi kendine edindiği kaide sayesinde mesuttur. Futbolda olsun, ilimde olsun, bir kelime ile söyleyelim: kabul ettiği disiplin sayesinde mesuttur.

 

Bu gibi mecburiyetler ise uzaktan bakıldığı zaman hoşa gitmez, bilakis can sıkar. Saadet, saadeti aramayanların ayağına gelen mükâfattır.

 

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR