Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Okumak hayat verir

Okumak hayat verir

Artan maliyetlere, sitemlere rağmen yayıncılık dünyamız canlılığını koruyor, art arda yeni kitaplar okuyucuyla buluşturuluyor.

Cumartesi günkü köşemi yeni yayınlara ayırma düşüncesindeyim. Elbette yeni haberdar olduklarımı da bu zaman sınırına dahil ediyorum. Öncelikli amacım seçtiğim yeni kitapları okurlarıma haber vermek, ön bilgiler sunmak; sonrasında nasipse bu kitapları naçizane değerlendirip kritiğini yapmak. Lâfı fazla uzatmadan bu haftaki kitaplara geçeyim…

Dille bir şekilde münasebet kurmuş, dert edinmiş kimselerin yakından tanıdığı bir isim Mertol Tulum. Ketebe’den iki yeni kitabı çıktı. Ben özellikle “Türkçe Ülkesinde Sarsıntı”yı merak ediyorum; çünkü kitap günlük hayatta sık yapılan yanlışları odağa alıyor.

Bu kitapta Prof. Dr. Mertol Tulum’un uzun yıllara yayılan ve çeşitli mecralarda yayımlanmış eleştiri türündeki yazıları yer alıyor. Medya ve basında kullanılan kimi cümlelerin tek tek incelenerek anlatım bozukluklarının tespit edildiği “Yaşayan Türkçemiz” adlı yazı ile başlayan bu eser; yazım kılavuzlarımız, eski metin neşrinde dikkat edilmesi gereken hususlar, Menâkıbu’l- Kudsiyye’nin edisyonu ile alakalı kimi problemler ve yazma metin karşılaştırmaları gibi pek çok meseleye temas ediyor.”

&&&

Bu hafta seçtiğim diğer kitap da dil üzerine. Bülent Aksoy’un kaleminden İletişim Yayınları arasında çıkan Etimoloji Işığında Kelimelerin Dünyasında Gezintiler”

Kelimeler dünyasında gezinmekten çok zevk aldım. Yazarken duyduğum zevki okuyanlar da duyabilir diye düşündüm. Kelimelerin tarihçelerini bugünden başlayıp geriye, en eski kaynaklarına kadar götürmek, sözün gösterdiği anlam evrimini izlemek insan derin tabakalarına inmek gibi bir şey.” diyor Aksoy.

“Bülent Aksoy, Kelimelerin Dünyasında Gezintiler’de Türkçenin Arapça, Farsça ve Batı dilleriyle etkileşiminden, bu etkileşim sonucu dilimize yerleşen kelimelerin bugünkü algılanışlarına; zamanla anlam değişikliğine uğrayanlardan, yanlış yerde kullanıla kullanıla “galat-ı meşhur”a dönen kelimelere uzanan geniş bir alanda dil üzerine düşünüyor. Bunu yaparken, dili sadece bir iletişim aracı olarak görmeyip, kelimeler, insan ve toplum arasındaki dönüştürücü ve besleyici ilişkiyi göstermeyi de ihmal etmiyor.

Sadece etimoloji ve dilbilim ile ilgilenenler değil, her gün sıklıkla kullandığımız ama tarihin derinliklerinden bugüne süren yolculuklarını bilmediğimiz kelimeleri daha yakından tanımak

isteyen okurlar için de bir başucu kitabı ‘Kelimelerin Dünyasında Gezintiler’.”

&&&

Birbiri ardına nitelikli kitaplar yayınlamaya devam eden Ketebe’den çıkan. Necip Tosun imzalı “Dünya Romanının Serüveni” bu haftanın son kitabı olsun.

Dünya Romanının Serüveni Cervantes’ten başlayıp Mo Yan’a kadar gelen ve bütün bir dünyaya yayılan roman birikimini yansıtmayı amaçlayan, özenle seçilmiş, kapsamlı bir külliyat; her zevke, beğeniye ve estetik anlayışa seslenecek bir roman kütüphanesi vadediyor okuruna. Bir başka deyişle; tüm dünyayı, tüm coğrafyaları, dilleri, biçimleri içine alacak roman örnekleri bu incelemede bir araya getiriliyor. Temsil gücü yüksek, dünya insanlarının, olayların, durumların romanda görünümlerini izleyeceğimiz bütünlüklü bir fotoğraf sunuyor.

Kitapta, bu eserlerin doğası, yazarların edebî tutumları anlaşılmaya çalışılırken; yenilikler, akımlar gündeme getiriliyor; eserin ve yazarın dünya romanındaki yeri; edebî yönleri, etkileri, tarihsel öneminin izi sürülüyor ve eserin türe katkısı, türün tarihsel gelişimi içerisindeki yeri inceleniyor. Bu anlamda romanın kuramsal yolculuğu da belirginleştiriliyor, aydınlatılıyor. Öncelikle bu romanların niçin kalıcı oldukları, niçin zamanları aşarak bugünlere geldikleri incelenirken, bütün bu romanlar ve yazarlar “bugün bize ne söyler?” sorusunun peşine düşülüyor.

İşte peşine düşülen bu sorulara aranan cevaplar, okura yeni kapılar aralıyor
.”

&&&

Sizin de iyi bildiğiniz üzere seçimler kişiseldir, listelerin amacı da fikir vermektir. Yayınlanan bunca kitabı okumaya insan ömrü yetmeyeceği için nitelikli ve faydalı kitaplar seçmek zaruri. Bu minvalde kitap kültürünü merkeze alan Şiraze, Sabitfikir gibi dergiler ve Yeni Şafak gazetesinin her ayın 15’inde, Cumhuriyet’in ise her Perşembe ücretsiz ekleri yardımcı olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR