Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

PİYASALARI FED VE SEÇİMLER BELİRLEYECEK

PİYASALARI FED VE SEÇİMLER BELİRLEYECEK

Gelişmekte olan ülkelerdeki sakin seyir devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelere para girişleri var. Bu devam ettiği müddetçe gelişmekte olan ülkelerdeki rahat ortam devam edecektir.

Burada önemli süreç FED’in atacağı adımlar FED’in ne zaman faiz artıracağı hala belirsiz, son gelen ekonomik verilere bakıldığında FED’in faiz artırımlarına Aralık ayında başlayacağını fiyatlayanlarda ve faiz artırımının 2016 yılına sarkacağına inanan ve bu yönde yorum yapanlar da var. Burada bakmamız gereken bugünden sonra Kasım ayının ilk haftasına kadar ABD’den gelecek verilere bakmak gerekecek. Özellikle tarım dışı istihdam verisinin önemi çok büyük, gelecek olan veriler tekrar iyi olacak olursa FED faiz artırımlarına Aralıkta başlayacak yorumları yapılmaya başlayacak. Bu haber gelişmekte olan ülkeler için iyi bir haber değil, FED’in faiz arıtımlarına başlayacak olması bile gelişmekte olan ülkeler için para girişlerin bitmesi borsalara satış gelmesi, döviz fiyatlarında yeniden değerlenmelerin görülmesi, kısacası gelişmekte olan ülkeler için kötü haber demektir. Önceki gün ABD tarafından gelen konut başlangıç verileri 1 milyon yüz yirmi bir bin gelerek beklentileri aştı. Son altı aydır gelen verilerde yeni konut başlangıçları 1 milyonun üzerinde gelerek ekonomiye büyük katkı sağlıyor.

ABD tarafından gelen her iyi veri gelişmekte olan ülkeler için kötü veri anlamını taşımaktadır. İyi gelen veriler faiz artırımlarının habercisidir.

Ben önümüzdeki dönemde ABD’den gelecek olan verilerin yine iyi veriler olacağını düşünüyorum. ABD’de FED’in şimdiye kadar attığı adımların ekonomiye yansımaları pozitiftir. Bu işsizlik verilerinin %11 seviyelerinden % 5,3 seviyelerine inmesiyle kendini gösteriyor. Yine ABD tarafında şirket karlılıklarının beklentilerin çok üstünde gelmesi ABD ekonomisinin iyi gittiğinin habercisidir. Bu da FED’in faiz artırımlarına kısa zamanda başlayacağının belirtisi olarak görebiliriz.

ABD tarafı böyle durumdayken Avrupa’da da işler tam tersine iyi gitmiyor. Avrupa ekonomiyi düzeltme adına önemli adımlar attı. Bunun meyvelerini yemek için önünde daha uzun bir dönem var. FED’in yaptığı parasal genişleme ve faizleri sıfırlama adımlarını şimdide Avrupa’da ECB Avrupa Merkez Bankası yapmaktadır. Bu Avrupa için iyi bir adımdır, Bunların sonuçlarını da Avrupa uzun vadede alacaktır. Şuanda Avrupa ekonomisi çokta iyi değildir.

Çin’den gelen haberler de iyi değil, geçtiğimiz haftalarda Çin’in yaptığı devalüasyon sonrası global piyasalardaki dalgalanma artmış borsalara sert satışlar gelmiş döviz fiyatlarında da yükselişler olmuştu.

     Çin tarafından gelen veriler piyasaları endişelendirmeye devam ediyor. Burada yaşanacak yeni bir gelişme global ekonomiye sirayet edecektir. Yatırımcıların bir kulağı da hep oradadır. Çin verileri ve ABD verilerinin altın ile ilgisi çoktur. Çin tarafından iyi veriler Çin’in büyüme rakamlarının yüksek olması ISM imalat verilerinin yüksek çıkması altın fiyatlarını da pozitif anlamda etkileyecektir. Altın’ın yükselişini destekleyecektir. Yine Çin’den gelen her türlü kötü veri de altın fiyatlarında satışları artıracaktır.

    ABD faizlerin artması demek Altının ons fiyatının geri gelmesi anlamına gelir. Fakat içeride gram bazında altının fiyatına düşüş olarak yansımayacaktır. Dolar/TL’nin artması sonucu altının gram fiyatı da yükseleceğinden altın fiyatlarında önemli değer kayıpları da olmayacaktır.

     İçerideki gelişmeler yine seçim ile ilgili yapılan anketler ve seçim sonuçlarına yönelik yorumlar piyasaların endişeyle beklediği gelişmeler, terör olayları ve sınırımızda yaşanan gelişmelerde piyasalardaki endişeleri artıran gelişmelerdir.

     Dün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının toplantısı vardı. TC Merkez Bankası faizlerde beklenildiği gibi herhangi bir değişikliğe gitmedi. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı daha önce yapmış olduğu basın toplantılarında faizlerle ilgili bir soruya ABD merkez bankası FED’i takip edeceklerini FED’in atacağı adımlara istinaden TCMB’nin de adımlar atacağını belirtmişti. Bu doğrultuda hareket ettiğini görüyoruz. FED’in Aralık ayında faiz artırması durumunda TCMB’nin FED’i izleyerek hareket etmesini bekliyoruz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR