Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

İmtihan

İmtihan

Dünyanın dönüş hızı artmış olabilir mi? Hayatı neden çok daha hızlı yaşamaya başladık sizce? Yoksa kimilerine göre akreple yelkovan hep yerinde mi sayıyor?

Bir önceki güne, haftaya, aya, yıla göre hep daha hızlı akmıyor mu zaman?

Nereye bu sürükleniş, koşturmaca, çalışma, çabalama… Bazen boş olduğunu hissedersiniz değil mi?

İşte o zaman neden sorusu gelir akla. Genellikle sıkıntı çektiğimiz zamanlarda olur. Neden yaşıyorum ki? Bu kadar sıkıntıyı neden çekiyorum. Böyle anlarda sebep önemli olmaz. Can sıkıntısı vakti gelmiştir. Ve bu soruların, inanan insan için tek bir cevabı çıkar karşımıza: imtihan…

Evet dostlar. İmtihan dünyasında yaşıyoruz. Birazdan aşağıda sıralayacağım şekilde imtihan oluyoruz her birimiz. Tabii sadece sıkıntılarla değil. Bazen mutlulukla da imtihan oluyoruz.

İnsanoğlu’nun asıl imtihanı; Allah’a, peygamberlere, Kur’an’a ve ahret gününe iman edip etmediğidir. İmtihanın sınırları kuralları belli. Çalışmak için kitap da verilmiş. Tek yapmamız gereken okuyup uygulamak.

Muhafazakâr kesim pek sevmez okumayı. Sonra da veryansın eder neden böyle oldu diye…

Yarın kabir hayatımız, ahiret hayatımız veryansınlara dönüşmesin istiyorsak kitaba bakmak lazım.

İmtihan bazen açlık, korku, mal ve canlardan eksilmeyle olur. Ayette “Andolsun ki sizi biraz korku, biraz açlık, mallardan canlardan ve ürünlerden yana eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele.” (Bakara/155)

 

Doğal felaketler ile imtihan oluruz kimi zaman. Depremler, seller çalar kapımızı.

Evlatlarımız da birer imtihan vesilesidir. İslam ahlakı üzerine yetiştirmek görevimizken bazen yan yollara sapar çocuklarımız. Bu hem bizim hem onların imtihanı olur dünya hayatında.

Bazılarımız, bazılarımıza göre üstün tutulur. “Bu neden benim patronum, neden benim müdürüm” diye içten içe kaynatır şeytan. O da insandır, siz de! Ama o üstün tutulmuştur. Bu da hem onun hem sizin imtihanınızdır.

Türlü belalar ve musibetler gelir başımıza. Psikolojik olarak bunalır buhranlara gark oluruz. Oysa böyle anlarda hatırlamamız gereken bir ayet indirmiş yaradan “Allah’ın izni olmadıkça hiçbir musibet isabet etmez.” (Tegabun/11)

 

En ciddi sınavlarımız kadınlarla olur. Zira yüce Rabbimiz imtihan gereği erkeklerin fıtratına kadınlarla, kadınların fıtratına da erkeklere karşı bir ilgi programlamıştır. Daha çok duygusallığın ve cinselliğin ön planda olduğu kadınla imtihan süreci günümüzde en çok sınıfta kalınan sınavlardan biri halini almıştır ne yazık ki…

Kimine dünya hayatını sevdirir, süslü gösterir yaratanımız. Para biriktirme arzusu, mal yığma, rızık endişesi ile geçer günler. Oysa gece zengin yatanın sabah çulsuz olarak kalktığı nice örnekler var zihnimizde.

Hastalıklarla, hapisle ve daha nice türlü sıkıntılarla… Ölümlerle ya da… Hep bir imtihan dairesinin içersindeyiz.

Rabbim imtihanımızı kolay eylesin. Kaldıramayacaklarımızı vermez biliyoruz amma Rahman ve Rahim esmalarıyla muamele eylesin inşallah…

Ve ölümle son bulur imtihan. Nasibimiz varsa haftaya Cuma günü de ölümden bahsedelim.

Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR