Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Ramazan ayını fırsat bilmelidir

Ramazan ayını fırsat bilmelidir

Bu sene Ramazan ayı, 23 Mart'ta başlayacaktır. Oruç, hicretten on sekiz ay sonra, Şaban ayının onuncu günü, Bedir gazâsından bir ay önce farz olmuştur.

Ramazan kelimesinin lügat manası, yanmak demektir. Çünkü bu ayda oruç tutan ve tövbe edenlerin günahları yanar ve yok olur. Nitekim Peygamber efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem) şöyle buyurmuştur: "Ey Müslümanlar! Üzerinize öyle büyük bir ay gölge vermek üzeredir ki, bu aydaki bir gece (Kadir gecesi), bin aydan daha faydalıdır. Allahü teâlâ, bu ayda hergün oruç tutulmasını emir etti. Bu ayda, geceleri teravih namazı kılmak da sünnettir. Bu ayda, Allah için ufak bir iyilik yapmak, başka aylarda, farz yapmış gibidir. Bu ay, sabır ayıdır. Sabır edenin gideceği yer, Cennettir. Bu ay, iyi geçinmek ayıdır. Bu ayda, müminlerin rızkı artar. Bir kimse, bu ayda, bir oruçluya iftar verirse, günahları afv olur. Hak teâlâ, onu Cehennem ateşinden âzâd eder. O oruçlunun sevabı kadar, ona sevap verilir."

Orucun Allah'ın emri olduğuna inanmak ve sevap beklemek lazımdır. Günün uzun olmasından ve oruç tutmanın güç olmasından şikayet etmemek şarttır. Günün uzun olmasını ve oruç tutmayanlar arasında güçlükle oruç tutmasını fırsat ve ganimet bilmelidir.

Bu ayda, emri altında bulunanların işlerini hafifleten ve onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de afv olur. Cehennemden âzâd olur. Nitekim Resûlullah, bu ayda, esirlerini âzâd eder ve her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibâdet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene, bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin ve günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer. Elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü Teâlâ'nın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, âhireti kazanmak için, fırsat bilmelidir. Kur'ân-ı Kerîm Ramazan ayında indi. Kadir gecesi, bu aydadır.

Ramazan-ı şerîfte, hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama vebtelletil-urûk ve sebe-tel-ecr inşâallahü teâlâ) duâsını okumak sünnettir. Ayrıca teravih kılmak ve hatim okumak da mühim sünnettir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR