Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

SEÇİM TARİHİMİZDEN

SEÇİM TARİHİMİZDEN

Halk Fırkası kuruluş tarihi kuruluş dilekçesine göre 23 Ekim 1923.

1927 seçimleri ordu mensuplarına ya askerlik ya vekillik tercihinin zorunlu olduğu seçim. Bu seçim Türk vatandaşı gayrimüslimlerin de bağımsız aday olabildiği seçim.

1930 Serbest Cumhuriyet Fırkası Belediye seçimlerinde başarılı olmasına karşın feshediliyor ve tekrar tek parti yönetimine dönülüyor.

1931 seçimlerinde milletvekili sayısı 317’dir. 1931 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası bazı bölgelerde aday göstermez ve bağımsız vekil çıkmasına izin verilir

1935 seçimleri kadınların seçme ve seçilme hakkının olduğu ilk milletvekilliği seçimi. 18 kadın vekilden biri Konya Milletvekili Bahire Bediş Morova. (resim öğretmeni) Adayların seçim bölgeleri Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri tarafından belirlenmektedir.

1935 seçimlerinde kadın hatipler dahil radyodan seçim çalışmalarında yararlanılıyor. Belirlenen toplam vekil sayısı 399.

1939 seçimleri İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı ve tek parti lideri olarak yurt gezilerine ağırlık verdiği seçim.

1943 seçimleri plaklı propaganda yapılan seçim. Bu seçimde Heybeliada Senatoryumundaki hastalar için hastanede oy sandığı kurulur.

7 Ocak 1946 Celal Bayar, Adnan Menderes, Fuat Köprülü, Refik Koraltan, Cemal Tunca Demokrat Parti’yi kurarlar. 1946 seçimlerine kadar kurulan parti sayısı 12.

1946 ilk çok partili seçim. CHP Sloganları; “Atatürk ve İnönü Cumhuriyet Halk Partisi’nin başlarıdır, oylarımızı onların partisine vereceğiz”  “CHP’ye güveniyorsan İnönü’nün ilan ettiği listeye oy ver.

Demokrat Parti sloganı “Yeter, söz milletindir

1946 seçimlerinde CHP radyodan yararlanmış, DP’nin talebi Başbakan Şükrü Saraçoğlu tarafından yetkinin Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nde olduğu cevabıyla reddedilmiş ancak Basın Yayın Genel Müdürlüğü Celâl Bayar’ın konuşma metnini uygun bulmayarak reddetmiştir.

1950 CHP sloganları “İlköğretim işini % 65 hallettik” “Her güzel işi kötülemek, Doğru işi yanlış göstermek, Vatandaş kanma, Atıp tutmak kolay, eser meydana getirmek güçtür” “Oyunu CHP’ye ver”…

1950 DP sloganı “Büyük Türkiye için desteğinizi istiyorum.”

1954 seçimlerinde DP “Kalkınan Türkiye senin eserindir, onu yıktırma”, “Güvendin seçtin, eserini koru”, “Dağlar yol, viraneler bağ oldu”, “Türkiye’de işi azaltacaklara, yapılan işleri durduracaklara rey verme”, “İşçi vatandaş, DP haklarının bekçisidir.

1954 CHP sloganları “Ucuzluk dediler, pahalılık getirdiler”, “Vatandaş önce çarşıyı pazarı dolaş, sonra reyini kullan”, “İşçi, hür dünya işçisinin bütün haklarına kavuşacaksın”, “Kader günü, hürriyet ve demokrasi tehlikededir”, “Ya gerilere, çok gerilere gideceğiz ya da gerçek demokrasiye kavuşacağız.”

Seçim tarihimizden kısa notlar paylaştım. Sloganlara bakınca aradan 65 yıl geçse de benzerlikler ilginç geldi bana. Seçim ülkemiz ve milletimiz için güzellikler getirsin.

Saygıyla…

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR