Yusuf Alpaslan Özdemir

Yusuf Alpaslan Özdemir

Seçme kurgu eserler

Seçme kurgu eserler

Okuma listeleri, sırada hangi kitaba geçeceğine kararsız kalan okurlar için zaman zaman adeta bir can simidi işlevi görebiliyor. Beğendiğimiz sanatçıların önerileri, tematik sınıflandırmalar, “yeni çıkanlar” ve “çok satanlar” yeni sesler keşfetmemize yardımcı oluyor.

Okuma listelerinin belki de en kültü, Peter Boxall’ın hazırladığı Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap. 18. yüzyıl öncesinden günümüze, çoğunlukla Batı kanonundan eserler içeren liste yalnızca kitap keşfetmek değil, sağlam okurların kendilerini sınamaları için de eşsiz bir kaynağa dönüştü.

Okuma listelerinin faydaları var mıdır, yönlendirici olduğu için iyi değil midir gibi konular hep tartışılagelir. Bu konularda hakikaten derli toplu, özlü ve özgün bir makale de tavsiye ediyorum. Ekrem Sakar’ın bu nefis yazısını, nitelikli site Dünya Bizim’den okuyabilirsiniz. Linkini de veriyorum: https://www.dunyabizim.com/kitap-okuma-listelerine-neden-muhtaciz-makale,661.html

Konu okumak ve yazmak olunca daha çok şey söylenebilir; lâkin bugün de bir okuma listem olacak ve bana ayrılan yer doluyor. Dün Yusuf Kaplan hocanın 100 kitaplık okuma listesini mevzu etmiştim, tatil öncesi hasebiyle ve bu tatil zamanlarını daha anlamlı değerlendirebilme namına. Bunun dışında Atasoy Müftüoğlu’nun kendi internet sitesinde ve çevresindeki gençlerle yaptığı okuma gruplarında okudukları ve daha pek çok liste var, internette bulabileceğiniz.

Bugün kurgu eserlerden oluşan bir okuma listesi vereceğim köşemde. Türk ve Dünya edebiyatından müteşekkil bu listenin de faydalı olacağını ümit ediyorum.

Dünya edebiyatından: Romancının Romanı: Elizabeth Costello, J.M. Coetzee, Yanılsamalar Kitabı ve New York Üçlemesi, Paul Auster, Foucault Sarkacı ve Gülün Adı, Umberto Eco, Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği, Milan Kundera, Elebaşılar-Hergeleler, Mario Vargas Llosa, Yüzyıllık Yalnızlık, Gabriel García Márquez, Yetenekli Bay Ripley, Patricia Highsmith, 1984 ve Hayvan Çiftliği, George Orwell, Veba ve Yabancı, Albert Camus, Küçük Prens, Antoine de Saint-Exupéry, Bulantı, Jean-Paul Sartre, Aslan Asker Şvayk, Jaroslav Hašek, Kalpazanlar, André Gide, Büyülü Dağ, Thomas Mann, Amok Koşucusu, Stefan Zweig, Bahçe Partisi, Katherine Mansfield, Siddhartha, Herman Hesse, Martin Eden, Jack London, Buddenbrooklar, Thomas Mann, Dorian Gray’in Portresi, Oscar Wilde, İki Şehrin Hikâyesi, Charles Dickens, Uğultulu Tepeler, Emily Brontë, Kuyu ve Sarkaç, Edgar Allan Poe, Genç Werther’in Acıları, Goethe, Duygusal Bir Yolculuk, Laurence Sterne

Türk edebiyatından: Tutunamayanlar Tehlikeli Oyunlar, Oğuz Atay, Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Mahur Beste ve Huzur, Ahmet Hamdi Tanpınar, Kara Kitap, Orhan Pamuk, Bereketli Topraklar Üzerinde, Orhan Kemal, Aylak Adam, Yusuf Atılgan, Aşk-ı Memnu, Halit Ziya Uşaklıgil, Benim Adım Kırmızı, Orhan Pamuk, Puslu Kıtalar Atlası, İhsan Oktay Anar, Sevgili Arsız Ölüm, Latife Tekin, Bir Düğün Gecesi ve Ölmeye Yatmak, Adalet Ağaoğlu, Kürk Mantolu Madonna ve Kuyucaklı Yusuf, Sabahattin Ali, Üç İstanbul, Mithat Cemal Kuntay, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Matmazel Noraliya’nın Koltuğu ve Yalnızız, Peyami Safa, Devlet Ana, Yorgun Savaşçı ve Esir Şehrin İnsanları, Kemal Tahir, Yenişehir’de Bir Öğle Vakti, Sevgi Soysal, Gece, Bilge Karasu, Fahim Bey ve Biz, Abdülhak Şinasi Hisar, Sinekli Bakkal – Halide Edib Adıvar, Sultan Hamid Düşerken – Nahid Sırrı Örik, Ayaşlı ve Kiracıları – Memduh Şevket Esendal, Kinyas ile Kayra – Hakan Günday, Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihi – Ayfer Tunç, Çamlıca’daki Eniştemiz – Abdülhak Şinasi Hisar, Çocukluğun Soğuk Geceleri – Tezer Özlü, Kayıp Aranıyor – Sait Faik Abasıyanık, Şimdiki Çocuklar Harika – Aziz Nesin, Araba Sevdası – Recaizade Mahmut Ekrem, Göçmüş Kediler Bahçesi – Bilge Karasu, Yalan – Tahsin Yücel…

Bu arada mübarek Kurban Bayramımızı hayırlara vesile olması duasıyla tebrik ediyorum.

Bayram sonrası görüşmek üzere…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Alpaslan Özdemir Arşivi
SON YAZILAR