Erol Sunat

Erol Sunat

SİYASETİN KONYA RAMPALARI!

SİYASETİN KONYA RAMPALARI!

Anadolu’nun önemli şehirlerinden biri olan Konya’da, öyle etkili makam, mevki ve koltuklar var ki, adeta bir rampa misali, makamda oturanların yolunu aydınlatıyor, bahtını açıyor, yıldızını parlatıyor, fark ettiriyor, yolu üstündeki engelleri, çengelleri kenara alıyor.

1950 yılı itibarıyla çok partili sisteme geçen ülkemizde, bu rampalara, atlama taşı diyen oldu, sıçrama taşı diyenler oldu, sıçrama rampası da denildi, siyaset rampası da…

Siyaset rampası yaklaşımı belki de çok daha fazla tuttu. 

Siyaset rampasıyla yüzü gülen makamların başında, Belediye Başkanlığı, Oda Başkanlığı, Büyük kurumlar ve İl Başkanlıkları geliyor!

Siyaset rampasından Meclise ve Bakanlığa doğru gitmek her isme nasip olmasa da,  Konya Belediye Başkanlığı bu konuda ilk sırada…  

Mehmet Rüştü Özal ve Mehmet Keçeciler hemen ilk akla gelen Bakanlarımız.

1950-60 arası Belediye Başkanlığı yapanlar için, başkanlık makamı en geçerli ve vazgeçilmez bir siyaset rampasıydı. Bu rampa, Konya Belediye Başkanlarından, Abdüssamet Kuzucu’yu, Mehmet Rüştü Özal’ı ve Nafiz Tahralı’yı Meclis’e taşıdı.

Konya Ticaret Odası ve Konya Şeker Fabrikası da o günlerin siyaset rampalarıydılar. Muhittin Güzelkılınç ve Abdüssamet Kuzucu, Konya Ticaret Odası rampasından da yararlanmış siyasetçilerdir.

Himmet Ölçmen, 9.10 ve 11 dönem Konya Milletvekiliydi. Konya Şeker Fabrikasının ilk Yönetim Kurulu Başkanıydı, Sille Barajına da onun ismi verilmişti. Muhittin Güzelkılınç, Konya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanıydı, 9. ve 10. Dönem Konya Milletvekilliği yaptı. Nafiz Tahralı,1955-57 yılları arasında Konya Belediye Başkanlığı yapmıştı. 1957 seçimlerinde Konya Milletvekili oldu.

Abdüssamet Kuzucu, Konya Belediye Başkanlığı, Konya Ticaret Odası Başkanlğıı, 12. ve 13 dönem Konya Milletvekilliği yaptı. Bahri Dağdaş, Konya Şeker Fabrikasının ilk Teknik Müdürüydü. 13. 14 ve 15. Dönem Konya Milletvekilliği, 16. Dönem Kars Milletvekilliği dışında Tarım Bakanlığı yaptı.

Mehmet Rüştü Özal, Konya Belediye Başkanlığı yapmış, 1954 ve 1961 seçimlerinde Konya Milletvekilliği ayrıca İmar ve İskan Bakanlığı yaparken. Belediye rampası onu, Bakanlığa taşımıştı.

MÜSİAD FAKTÖRÜ BİR BAŞKA!

Konya’da yükselişe, yükselmeye yardımcı, yol açan, baht açan, eski tabirle sıçrama tahtaları, yeni tabirle sıçrama yani siyaset rampaları aradan geçen yıllar sonrasında çeşitlendi, renklendi.

Bunlardan en etkili olanı 1993 yılında kurulan MÜSİAD Konya Şubesi Başkanlığıydı…

Konya MÜSİAD’ın ilk Şube Başkanı Hüseyin Üzülmez, daha sonra Konya Ticaret Odası Başkanı oldu, ardından milletvekili…

MÜSİAD’ın ikinci Başkanı Hasan Angı, MÜSİAD Şube Başkanlığından sonra, Konya Sanayi Odası Başkanlığı yaptı. AK Parti’nin ilk İl Başkanı, ardından iki dönem Milletvekilliği yaptıktan sonra, halen Ak Partinin İl Başkanlığını yürütüyor.

MÜSİAD’ın dördüncü Başkanı Selçuk Öztürk, MÜSİAD Başkanlığından sonra, Konya Ticaret Odası Başkanı oldu, şu anda KTO Başkanlığının yanı sıra TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı.

MÜSİAD’ın üçüncü Başkanı olan Ziya Özboyacı, AK Parti İl Başkan Yardımcılığı yaptı. Aktif siyasetin içerisinde bulundu. Diğer Başkanlar, Aslan Korkmaz, Dr. Lütfi Şimşek ve halen MÜSİAD Başkanlığının yürüten Ömer Faruk Okka geleceğin favori adayları olarak gösteriliyorlar.

BÜYÜKŞEHİRE İLÇELERDEN GİDİLİR!

Konya Ticaret Odası Başkanlığı ve Meclis Başkanlığı da etkili makamlar ve rampalar,  Hüseyin Üzülmez’i ve Meclis Başkanlarından Mustafa Kabakcı’yı meclise göndermişlerdi.

Şehrimizin lokomotif kurumlarının başında gelen Konya Şeker, rahmetli Himmet Ölçmen ve rahmetli Haydar Koyuncu’dan sonra Recep Konuk’u da, Konya Şeker rampasından Meclise gönderdi.

Gelelim Konya Büyükşehir ve Merkez İlçe Belediyelerine…

Konya Belediye Başkanlarından Mehmet Keçeciler, Anavatan Partisinin kurucularından olarak, Milletvekilliği ve Bakanlık görevlerinde bulundu. Son dönemlerin Belediye rampasından, siyasete giriş yapan en kaliteli isimlerden biri oldu.  Ahmet Öksüz’den sonra iki dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Halil Ürün, AK Parti’nin kurucularından biri olarak, Meclise giren isim olurken, Partisinin Genel Başkan Yardımcılığını da yaptı.

Halil Ürün’ü, Tahir Akyürek takip etti. Büyükşehir Belediye Başkanlığı da bir başka siyaset rampası olarak devreye girdi. Üç dönem Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaparak kırılması zor bir rekora imza atan Akyürek, Büyükşehir Belediyesinin, Meclise gönderdiği bir başka Milletvekili oldu.

Son yıllardır hiçbir Başkanın bir dönemden fazla belediye Başkanlığı yapamadığı Merkez Meram İlçesinde 1989-1995 yılları arasında iki dönem Meram Belediye Başkanlığı yapan tek isim olan Veysel Candan, iki dönem Konya Milletvekilliği yaptı.

Merkez İlçelerden biri olan Karatay Belediye Başkanlığı, Başkanı Mustafa Özkafa’yı Büyükşehir Belediye Başkanlığına taşırken, 31 Mart 2019 seçimlerinde Merkez Selçuklu İlçesi Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı, Büyükşehir Belediye Başkanlığına gönderdi.

Karatay ve Selçuklu rampaları Büyükşehir’e Başkan gönderirken Meram Meclise gönderdiği Başkanıyla son 30 yıla damga vurdu.

GÖZDEN KAÇMAMASI GEREKEN SİYASİ RAMPA; KOSKİ!

Belediyenin önemli kuruluşlarından biri olan KOSKİ’de Genel Müdürlük yapmak, önemli yerlere gelmek anlamına geliyor.

Genel Müdür Mehmet Köseoğlu, Büyükşehir Genel Sekreteri olurken, Konyaspor’a da Başkanlık yaptı.

Genel Müdür Ahmet Sorgun, AK Parti İl Başkanlığı yaptıktan sonra, hem meclise girdi, hem de partisinin Genel Başkan Yardımcılığına yükselme başarısı gösterdi.

Yine Genel Müdür Ercan Uslu’nun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğine getirilmesi, KOSKİ’nin ne kadar önemli bir sıçrama rampası olduğunu göstermesi açısından önemli…

Bir başka dikkat çeken Oda, Konya Ticaret Borsası… Oda,  Başkanları Muhammet Uğur Kaleli’yi meclise taşırken, şehre yeni bir siyaset rampası daha kazandırdı.

Sevgili okurlar!

Şehrimizin siyaset rampaları, ilk seçimde bakalım kimlerin yolunu açacak diye fazla düşünmeye gerek yok! Bir bakmışsınız, MÜSİAD Başkanlarından birini, Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay’ı, yıldızı iyice parlayan Konya Sanayi Odası Başkanımız Memiş Kütükçü’yü, Konya Ticaret Odası Başkanımız Selçuk Öztürk’ü, bulundukları siyaset rampalarından Meclise uğurlamışız…

Bir bakmışsınız, rampalardan birinden çok sevilen bir isim Bakan olmuş. Konyalı uzunca bir süredir bir bakanımız, bir çekenimiz yok diye sızlanıyor zaten! Olur mu olur! Hem ne demişler, “Olmaz olmaz deme, olmaz olmaz!”     

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR