Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

TARİHTEN BİR SAYFA; ERDAL İNÖNÜ’NÜN MESLEK SEÇİMİ

TARİHTEN BİR SAYFA; ERDAL İNÖNÜ’NÜN MESLEK SEÇİMİ

Türk Siyaset tarihinin nevi şahsına münhasır kişilerinden rahmetli Erdal İnönü’nün “Anılar ve Düşünceler” adını verdiği kitabı hem ülkemiz ve dünya tarihinden bilgiler hem de kendi yaşamından içten anekdotlar içerir. İnsan yaşamı ince çizgilerle şekilleniyor. Meslek seçimi döneminde baba  Cumhurbaşkanı da olsa evladın yaşamı hakkında yönlendirme ve kaygılar o ailede de oluyor bazıları daha şanslı olsa bile.

1943 yılında Gazi Lisesi’ni bitiren Erdal İnönü’nün gönlü Albert Einstein’ın izinden gitmek; teorik fizikçi olmaktan yanadır. Oysa yakın akraba çevresinin beklentisi hukuk veya Siyasal Bilgiler okumasıdır. Hatta amcası Rıza bey “senin en iyi yapabileceğin iş yöneticilik ve sonra siyasettir, hatta Cumhurbaşkanlığı’na kadar yolun açıktır” ifadesiyle hedef de göstermiştir. Fen Fakültesi bitince hayatını nasıl kazanacağı da Mevhibe-İsmet İnönü tarafından değil ama aile efradından endişe olarak dile getirilmiştir. Erdal İnönü “üniversitede kalmayı düşünüyorum” ifadesiyle kararlı duruş sergilemiş. Meslek seçimi konusunda İsmet İnönü’nün de onayını almış evlat İnönü. Ancak o tarihte eğitim görebileceği üniversitenin İstanbul’da olması özellikle yüksek mühendislik eğitimi için İstanbul’da olan büyük evladına özlemi nedeniyle anne Mevhibe hanımı çok huzursuz etmiş.

Hedefini anne ve babasının İstanbul’u arzu etmemeleri nedeniyle Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde felsefe eğitimi almaya çevirmeyi düşünen Erdal İnönü’nün imdadına babasının zamanın Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’e Ankara’da Fen Fakültesi açılma zamanı gelip gelmediğini sorması ve imkanın bulunup bulunmadığını araştırması isteği yetişmiş. Kısa sürede gerekli Bakanlar Kurulu kararı çıkmış, ödenek verilmiş ve Ankara Fen Fakültesi’ne kavuşmuş. Bu Ankara Üniversitesi’nin kurulması ve Tıp Fakültesi açılmasının da altyapısı olmuş aslında. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nden bazı doçent ve profesörlerin katılımıyla güçlenen kadrosuyla Ankara Fen Fakültesi 45 öğrenci kapasitesiyle eğitime başlanması, aday öğrenci sayısı 45’i geçerse seçme sınavı yapılması, lise döneminde üç yıl iftihar listesine girenlerden beşinin sınavsız alınması şartlarıyla ilana çıkmış; zaten iftihar listesinde bulunan Erdal İnönü iftiharlık öğrenci sayısı beşi aşmadığı için yüksek öğrenime sınavsız kabul edilmiş.

Evlatlarımızın sağlıklı, mutlu yaşam sürmesi; hedeflerine kolaylıkla ulaşmalarını diliyorum. Kaderleri güzel yazılmış olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR