Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

TARIM VE HAYVANCILIKTA KİME EMANETİZ?

TARIM VE HAYVANCILIKTA KİME EMANETİZ?

Konya’m tarım ve hayvancılık potansiyeli ile  yalnız Türkiye’yi değil Ortadoğu’yu da doyuracak potansiyele sahip olduğu kabul edilen kentim. Potansiyeli değerlendirildiğinde nelerin farkedeceğini ilk farkedenlerden birisi de Belediye Başkanımız Sn. Tahir Akyürek. “Göksu, Konya’ya ekolojik denge değişikliği ile yılda 1 milyar dolar katma değer artışı getirecek” açıklamasının tarihi 11 Mart 2004. İstatistiklere göre ülkemin buğday üretiminin % 7; arpa üretiminin % 11; şeker pancarı üretiminin % 28; kuru fasulye üretiminin % 29; havuç üretiminin % 67’si Konya’da üretiliyor.

       Büyükşehir Yasası ile köylerin mahalle olarak Büyükşehirlere katılması Büyükşehir belediye Başkanlarının tarım ve hayvancılıkla ilgili sorumluluklarını artırdı elbette. Zira tarım ve hayvancılık alanları artık Büyükşehir Belediyesi sınırları içine katıldı. Büyükşehir Belediyeleri de kapalı sulama sistemi kurmaktan sulama yatırımlarına, meyve ve sebze yetiştiriciliğine destekten fide teminine, tarım topraklarını korumaktan tarımı geliştirme proje-uygulama, eğitim ve ürün pazarlamasına kadar bir çok sorumluluk yüklenmek durumunda kaldı. Günümüzde artık  Büyükşehir Belediye Başkanları tarım ve hayvancılığın da baş sorumlusu.

        Birçok Büyükşehir Belediyesi yasa sonrasında yeni görevlerine yönelik çalışma başlatmış durumda. Birçoğu gerekli görevlendirme ile kolları sıvamış. Bursa gibi ürünlerini dünyaya tanıtmak ve katma değerini artırmak için Tarım A.Ş. faaliyete geçirenler de var, kalkınmanın lokomotifi sayılan Gıda ve Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri ile kentini ön plana çıkarmayı başaranlarda. Sn. Akyürek’in değişik zamanlarda ve sanırım en son Nisan 2014 tarihinde müjdesini verdiği Tarım ve Hayvancılık Dairesi Başkanlığı faal mi değil mi anlayamadım. 26 Ağustos 2014 tarihi itibariyle Belediyemiz internet sitesinde adı olan ilgili birim faal görünmüyor. Büyükşehir Belediyesi’ni aradığınızda telefona çıkan kişilerin verdiği 2489600 nolu telefondan verilen bilgiye göre ise İl Özel İdare’den devralınan binada sadece Fen İşleri birimi faaliyette.

       Konya’mın tarım ve hayvancılık gibi çok önemli iki alanda yönetim boşluğu lüksünün olmadığını düşünüyorum. Çok önemli görevleri olan ilgili daire başkanlığının Fakültemiz Ziraat Mühendisliği Bölümü gibi kuruluşların da  katkılarıyla mutlaka çok faal olmasını Konya’m için zorunlu buluyorum. Umarım zaman boşa geçmemiştir ve Tarım ve Hayvancılık Daire Başkanlığı’ndaki gecikme doğru adımlar için planlama çalışmaları nedenlidir. Bununla teselli buluruz ancak.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR