Hüseyin Akıncı

Hüseyin Akıncı

Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar

Trafik Sigortası ve Kasko Arasındaki Farklar

Araçlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Hayatımızı kolaylaştırmanın yanı sıra çoğu zaman da bir zorunluluk araç sahibi olmak. Ama elbette araç sahibi olmakla iş bitmiyor, birçok ayrıntıyı bir arada düşünmemiz gerekiyor. Araç güvenliği ve bakımı hususunda asla es geçmememiz gereken bir konu var: Araç sigortası.

Araç sigortaları denildiğinde birçoğumuzun kafası karışıyor olabilir. Araç sigortaları trafik sigortaları ve kasko sigortalarıdır. Araç sigortaları, aracınız için yapılan sigortalardır. Maddi hasarlı trafik kazalarında karşı tarafın zararlarını ya da kendi zararlarınızı karşılamayı amaçlar. Yani aracınızı sigortalatmak hem sizin için hem de başkaları için önemlidir.

Araç sigortaları dediğimizde aklımıza iki sigorta gelir: Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası. Çoğumuz bunların ne anlama geldiğini bilmiyoruz. İki sigorta da benzer gelebilir ve aynı anda yaptırmak istemeyebilirsiniz. Aslında ikisi de birbirinden farklıdır ve ikisine de ihtiyacınız var. Bu sigortaları tek tek tanıyalım, sonra da ikisini karşılaştıralım.

Trafik sigortası ve kasko arasındaki farkları özetleyelim.

Trafik sigortası zorunlu bir araç sigortasıdır. Hatta trafik kontrollerinde sigorta poliçeniz gösterilmesi gereken belgeler arasında yer alıyor. Kasko sigortası zorunlu değil. Ama sağladığı avantajlarla muhakkak yaptırılması gereken sigortalardan sayılabilir.

Trafik sigortası da, kasko sigortası da belli bazı özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin aracınızın türü, ticari olup olmaması veya kayıtlı olduğu il. Ama trafik sigortası Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlendiği için teminat sınırı sabittir. Sigorta şirketleri tarife primleri konusunda serbesttir. Kaskolarda fiyatlar değişiklik gösterebilir. İhtiyacınıza ve bütçenize uygun kaskoyu seçebilirsiniz.

Trafik sigortası üçüncü şahısların yanı karşı tarafın aracına gelen zararları sizin sigortanızdan karşılar. Kasko sigortası sizin aracınıza gelecek zararları (çarpma, çarpılma, yanma, çalınma, çalınma teşebbüsü) karşılar. Hangi araç sigortasını yaptırırsak yapalım olaya karışan araçlar için kaza tespit tutanağı düzenlenmesi gerekir. Böylece maddi hasarlı trafik kazalarında sigortadan yararlanmak mümkün olur. Kaza tespit tutanağını 2008 yılından beri kazaya karışan taraflar birlikte doldurur ve imzalar. Tarafların katılımı önemlidir çünkü tek başına doldurduğunuz tutanakların geçersiz olmasının önüne geçer. Bir yandan da trafik polisini beklerken zaman kaybetmeden, trafiği engellemeden sorunu halletmiş olursunuz. Tutanaklarda net bilgi vermeniz ve düzgün bir el yazısı kullanmanız yararınızadır.

Ayrıca, sıkça adı geçen ferdi kaza sigortaları araç sigortası değildir. Ferdi kaza sigortaları, araç sigortalarından farklı olarak araçlara değil fertlere yani bireylere yapılan sigortalardır. Aracınızla yaptığınız kaza sonucu size veya yakınlarınıza güvence sağlamak içindir. Kaza sonucu sürekli sakatlık yaşamanız durumunda sigorta bedeli size ödenir. Kaza sonucu hayatınızı kaybetmeniz durumundaysa sigorta bedeli kanuni hak sahibi olan ailenize ödenir ve böylece aile fertleri maddi güvence altına alınır. Ferdi kaza sigortaları kasko kapsamında yer alabilir ama yerine geçmez.

KAZASIZ GÜNLER DİLERİM…    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Akıncı Arşivi
SON YAZILAR