Senem Duran

Senem Duran

UN VE SUYUN HİKAYESİ EKŞİ MAYA!

UN VE SUYUN HİKAYESİ EKŞİ MAYA!

Lezzetli, kabuğu sert, içi her daim nemli, biraz ekşi kokan, ısırınca insanın ağzını sulandıran ekşi maya ekmeğini evde yapmak, hiç de zor değil...

Un ve suyun belirli bir sıcaklıkta ve sürede buluşmasından meydana gelen EKŞİ MAYA içindeki mantar ve bakteriler hamurunuza nüfuz ederek uygun ortamda yerleşir bir güzel yaşamaya başlarlar. Yerler, içerler, gelişip, sindirirler. Bu arada bol bol hamurun içine hava depo ederler işte bu şekilde de dümdüz olan hamurunuz genişler büyür ve gerçek bir ekmek olur.

Ekşi hamur mayası 5000 yıldır bilinen bir yöntemdir. Eski Mısırlılar hiyerogliflerinde ekmek yapımını göstermişler. İlk ekşi mayanın doğada bulunan uçuşan yabani mantarların tesadüfen bulaşmasıyla keşfedilmiş olduğu zannedilmektedir. Bu nedenle iklim ve coğrafyaya göre ekşi mayaların tadları değişiklik göstermekte doğal olarak da ekmekler de değişmektedir.

Elbette bugün ekşi mayayı ilk üretmek için gidip doğadan mantar avcılığı yapılmıyor. ancak başlangıç mayası için çeşitli yollar denenmektedir. Zaten unun doğasında bu bakteri ve mantarlar mevcuttur sizde elinizdeki bakterilerin gücüyle  un ve suya çeşitli ilaveler yapıp.. çok sayıda besleme sonunda mantar ve bakterice dengeli simbiyotik bir karışım meydana getiteblisiniz. İşte o zaman hamurunuz kabarır ve son derece sağlıklı olan bu ekmeği afiyetle tüketebilirsiniz.

Ekşi maya canlı organizmalarca devam ettirilir, fakat saklanması ve devam ettirilmesi en kolay mayadır. Tek ihtiyacı olan un ve sudur.

Ekşi maya ve Hazır yaş/kuru maya farkları

Bu doğal kabartıcı insanoğlu tarafından 5000 yıldır kullanılırken, hazır yaş veya kuru mayalar sadece 100 yıldır kullanılmaktadır.Hazır mayalarda genellikle tek bir kuvvetli mantar kullanılırken  bu güçlü mantar hamuru çabucak aktive ettiği için zamandan müthiş bir tasarruf sağlar fakat lezzetine yeterince kavuşamaz.

GELELİLİM BU MUHTEŞEM BULUŞMANIN FAYDALARINA
Ekşi mayalı ekmek hazırlarken ağır ağır gelişen mayalanma süreci sonrası oluşan gluten ‘Umami’ diye dillendirilen ve insanın aklını başından alan tat oluşumunu doğal olarak meydana getirir.. Hatta bir dönem endüstrilerin yapay olarak oluşturdukları Mono Sodyum Glutamat (MSG) ‘ ı buğdaydan elde etmiş olmaları bunun en iyi kanıtıdır.
Böylece hiçbir katkı maddesi kullanmadan, çok daha sağlıklı ve kolay sindirilebilir ekmeklerimiz oluyor
.Ekşi mayalı ekmek geç bayatlar. Lezzetlidir. İçindeki bol çeşitli bakteri ve mantarlar lezzeti arttırır. Yıllar geçtikçe mayanız daha bir olgunlaşır daha bir lezzetlenir. Ayrıca mayanız yıllandıkça ekmeğiniz daha uzun zaman taze kalır.

  • SİNDİRİMİ KOLAYDIR
    İçindeki bakteri ve mantarlar ekmekteki tahılı önceden sindirir böylece size sindirimi kolay ve sağlıklı ekmeği bırakır.
  • ŞEKERİNİZİ HIZLI YÜKSELTMEZ!

Glisemik indeksi düşüktür. Az yer doyarsınız. Kan şekerinizi hızla yükseltmez uzun süre tok tutar.

  • B VİTAMİNİNDEN ZENGİNDİR!

Besleyicidir  ve  B vitamininden zengindir. Ekşi mayalı ekmek tüketmek vücudunuzdaki B12 vitaminini arttırır. Özellikle yaşlılarda unutkanlığın azalmasında yardımcıdır.

  • BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRİR

Ekşi maya ekmekte oluşan beta glukan’ın pişirilirken parçalanmasını engeller. Beta Glukan ise, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kanseri önlemede yardımcıdır.

  • ALLERJEN ÖZELLİĞİ YOKTUR!

Maya alerjileri olanlar bile güvenle tüketebilir. Ekşi maya alerji yapmaz özellikle çocuklar için güvenli bir ekmektir. İçine ne koyduğunuzu siz bilirsiniz. ÜRETİM YOK İŞLEME YOK. SAF VE DOĞALDIR.

  • Peki Adı Ekşi Olduğuna Göre Kendide Ekşi Mi Olmalıdır? 

Hayır ekşi mayanızın istediğiniz gibi tatlanmasını sağlayabilirsiniz. Hamurunuz mayalanıp hacmi üç kat arttıktan sonra çok bekletirseniz ekşi olur fakat bekletmeden hemen pişirirseniz ekşi bir tat elde etmezsiniz.Tamamen sizin eliniz de siz nasıl isterseniz

re2-001.jpg

HADİ UN VE SUYU BULUŞTURALIM

EKŞİ MAYA YAPIMI

Bence ekşi maya yapımı sabır gerektiren, bol duraklı harika bir yolculuk, ama yaptığınız MAYA İLE ekmeğin tadına bakınca zahmetine katbekat değdiğini görecek ve tekrar tekrar bu yolculuğa çıkmak isteyeceksiniz. Duraklara biraz dikkat edip ne yapacağınızı öğrenmek de işin en eğlenceli kısmıdır. Zaten eliniz alıştıktan sonra hepsi çok kolay gelecek.HADİ BAŞLAYALIM…
 

1.GÜN

Bu işlem için cam kavanoz kullanmanızı öneririm. 75 ml su ve 100 gr unu kavanozda karıştırın ve kavanozunuzu, ağzı açık şekilde, mutfağın sıcak köşesinde 24 saatlik uykusuna yatırın, mümkünse mayayı uykuya aynı çocuklarınız gibi akşam yatırmanız daha iyi olacak. Karıştırma işlemi için tahta kaşık, spatula kullanmanızı tavsiye ederim.

2. GÜN
Kavanozdaki mayanın yüzeyi kabuklanacak ve ufak ufak baloncuklar görünecek. Çok belirgin bir kokusu olmayacak. İkinci günde 30 ml su ve 55 gr un ilave edip karıştırın. Yumuşak bir hamur kıvamında olacak. Ağzını streç filmle kapatıp tekrar tam günlük uykuya bırakın.
3.GÜN
Mayanız hacimsel olarak neredeyse iki katına ulaşmış olacak. Ekşi kokusunu hissetmeye başlamış, baloncuklu yapısını da cam kavanozdan rahatça gözlemliyor olmanız gerek. Üstündeki kabuksu yapı ise biraz daha sert ve kalınlaşmış olmalı.Üçüncü gün de mayayı un ve suyla beslemek gerekiyor. 2. gün kadar un ve su ilave edip tekrar karıştırın ve ağzını streç filmleyip, uykuya bırakın.

 

4.GÜN
Hacmi neredeyse iki katına ulaşan mayanın ekşi kokusunun etrafı iyice sardığını hissedeceksiniz, bunun yanı sıra baloncuklu yapısı da iyice artacak. Mayanız bu kıvama geldiyse ekmek yapımı için hazır demektir.Eğer mayanız iki katına ulaşmadı ve yoğun gözenekli yapısı ve ekşi kokusu oluşmadıysa da benzer şekilde beslemeye devam edin.

EKŞİ MAYA OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 5 NOKTA

  • Daha sağlıklı bir süreç için cam kap kullanmanızı tavsiye ederim
  •  El yakmayacak, soğuğa çalan ılık su kullanmak lazım. Belli bir sıcaklığın üzerinde mayalanma reaksiyonu gerçekleşmiyor.
  •  Metal malzemeden kap ve karıştırıcı kullanmamak doğal olan bu süreç için daha iyi sonuç verecek.
  • Organik un kullanın. İlk başta daha kolay maya alacağından dolayı ve gerçek ekmeğe yaklaşmak için doğal un kullanmak önemli. Artık marketlerde kolayca bulmak mümkün
  • Odanın havasının temizliği önemlidir.Mayanın gelişimi için ideal ısı 25-26 derecedir. Aşırı sıcakta maya hızlı ekşir ama çabuk bozulabilir. Soğukta da mayalanma durur.

 

Bütün bunlara ilaveten mis gibi taze çekilmiş kahve ve fırından yeni çıkmış sıcacık ekmek tüm bunların kapıdan taşan kokusu. İşte huzurun resmi. Evdesiniz…

re1.jpg

ACEMİLER İÇİN KOLAY EKŞİ MAYALI  EKMEK  TARİFİ!

MALZEMELER

  • 2 su bardağı organik tam buğday unu
  • 3/4 su bardağı ekşi maya
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında su
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı pekmez
  • 1/2 tatlı kaşığı tereyağı

 

HAZIRLANIŞI

  • İlk olarak tereyağı ile ekmek kalıbını yağlayın.Pişirirken varsa döküm tencere kullanmanızı tavsiye ederim. Yaptığınız hamur miktarına göre değişir ama karışımı döktüğünüzde yarısına kadar gelecek şekilde küçük bir döküm tencere veya borcam, toprak kap veya kek kalıbı iş görebilir.
  • Bütün malzemeyi tercihan ahşap veya toprak bir yoğurma kabında yoğurun. Elinize yapışan, cıvık kıvamda bir hamur olacak karışımınız. Eğer çok cıvık olduysa azar azar un ilave edin, çok katı olduysa da oda sıcaklığında su ilave edebilirsiniz. 10 dakika kadar yoğurun ve hamuru yağladığınız ekmek kalıbınıza dökün. Üstünü ıslak elle düzeltin ve nemli, hafif ıslak bir keten veya pamuklu bezle, hamura değecek şekilde üstünü örtün.
  • Ilık bir köşede dört saat bekletin. Hamurunuz kabarınca iki katına ulaşmış olması gerekir. Eğer bu kadar büyümediyse daha uzun da tutabilirsiniz, endişe etmeyin biraz bekleyin.
  • Hamurunuz kabarınca fırını 200 derecede ısıtın. İçine su dolu metal bir kap koyun. Hamurunuzu fırına vermeden önce üzerine elinizle su serpin. Ekmeği fırının alttan ikinci rafına yerleştirin. 15 dakika sonra fırın ısısını 180 dereceye düşürüp 50 dakika daha pişirin.
  • Ekmeğin üzerine elinizle vurduğunuzda tok bir ses geliyorsa pişmiştir. Hemen kalıptan çıkarıp hava alabileceği bir yerde ılımaya bırakın. Ve yaklaşık 45-50 dakika dinlendirin.
  • Hemen kesmeyin ki içinin demini alsın VE kalan pişme sürecini tamamlasın.Artık ekmeğiniz hazır.

 

                                                                       ŞİFA OLSUN….                                                          

41.jpg42.jpg

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR