Süleyman Sayan

Süleyman Sayan

10 NUMARA DEĞİL 8 NUMARA GEREK

10 NUMARA DEĞİL 8 NUMARA GEREK

 

Konyaspor Aykut Kocaman gittikten sonra, Mustafa Reşit Akçay, Mehmet Özdilek, Sergen Yalçın ve şuan ki Teknik Direktör Rıza Çalımbay ile birbirinden farklı sistemlerde bir şeyler yapmaya çalıştı. Takım gol yiyor atıyor ligin en fazla gol atıp en fazla gol yiyen takımlarından biri konumundayız.

Konyaspor yeni bir sisteme değişmiş geniş bir kadro ile uyum sağlamaya çalışıyor. Şuana kadar gözümüzden kaçmayan duran toplardan yenilen goller, adam ve alan savunması, bu aşılır. Kadro tercihi örneğin Ali Turan ve Uğur Demirok başarılı bir ikili olamadılar tabi bu iki haftalık düşüncem, Flipoviç’in durumu malum, Diagne denenebilir sanırım.  İkinci yarı oyundan düşme, bunun nedeni elimizde Ali Çamdalı’nın ilk problem ile kadro dışı kalmasından beri devam eden 8 numara krizi, nedir 8 numara ? Bildiğiniz gibi eskiden numaralar 11 e kadar sınırlı idi böylece mevkiler ve numaralar birbiri ile özleşmişti. 8 Numara takımın omurgasıdır, çok görünmez, oyunu iki yönüyle oynar ve takımı ayakta tutup en fazla iş yapan adamdır görünmez fazla, görünene ise derman yetmez, Takım skoru yakalayınca frene basan, skor aleyhe işlerken ateşleyen odur. Oyunu soğutmayı, ısıtmayı ayarlayan oyunu çift yönüyle oynayabilen oyuncudur. Türkiye’de çok nadir yetişmiş olsalar da vardır. İşte tamda Konyaspor’un mevcut sisteminde olması gereken oyuncu profili lakin yok. Bu durumda ya sistemi değiştirmeli yada oyuncu transfer etmeli başka bir yol gözükmüyor.

Antalyaspor karşılaşmaya hızlı başladı daha 15.saniyede ilk pozisyonu kalemizde verdik. Peki çok mu kötü defansımız varda bu pozisyonu verdik ? Elbette hayır ! her şey olmasa da büyük bölümü sistem ve oyuncularla alakalı Oyun sistemlerinin kendi içinde açıklar avantajları vardır. Bir sistem belirlerken önce elinizdeki oyunculara bakarsınız sonra sisteminize en uygun oyuncuları takımda tutarsınız. Rıza Çalımbay iki haftadır bize gösterdiği 4 4 2 sistemini seçmiş olduğunu görüyoruz. Elbette bu sistem bir çok sisteme karşı galip gelir ancak kanat bekleriniz hücumcu, orta sahalarınız mükemmel hücum oyuncularınızdan birinin de orta saha oynamışlığı olmalı neden mi ? Çünkü atak yaptığınızda kanat bekleri oyuna dahil olduğunda sağlam iki stoper önünde yer alan 6 orta alan oyuncusu ilerde saldırmak için bekleyen iki hücum oyuncusuna doğru ilerler skoru yakalarsınız orta saha menşei olan hücum oyuncunuz bir adım geri atar böyle 4 defansın önünde 5 kişilik muazzam bir blok vardır. 9 kişilik bu savunmayı aşmak için daha fazla oyuncu gönderirler böylece hızlı olan oyuncunuz ile farkı artırırsınız. Peki biz ilk aşamada doğru karar vermişken neden bu olmadı ? Çünkü bizim elimizde Xavi, İniesta, Pirlo, Xabi Alonso, Kaka, Gerard, Pogba, lampard gibi oyuncular yok. Orta alanımız kısır olunca bloğu kendimiz dağıtmış oluyoruz bu bloğun arasına girmeyi başardıklarında 1 kişi oyundan düşmek yerine 4-5 kişi oyundan düşüyor. Maç izleyenler ise bu takım neden bu kadar kopuk top oynuyor, elini kolunu sallayan defansa giriyor şeklinde tepki veriyor. 4 4 2 sisteminin en büyük düşmanlarından biri 4 3 3 sistemidir. Bülent Korkmaz 4 2 3 1 ile duman olduğu sistemiyle iki oyuncuyu aynı anda oyuna sokup bizi yerle bir etti dersek yalan olmaz. Terzi kendi söküğünü dikemezmiş misali bir 8 numaralı oyuncuydu Rıza Çalımbay takımdaki eksiği kendi tarzı bir oyuncu olmaması gibi bir garip durum içindeyiz.

Bu durumda yapılacak üç  işlem var ve basit ilk yapılacak işlem 8 numara transferi ki biraz pahalı transfer olabilir. İkinci olarak sistem değişikliğine gidiş olabilir. Son olarak ise ; Hocanın ikinci bir sistem geliştirip skoru ele geçirince hemen o sisteme dönüş yapmaları olabilir. Ancak her şekilde de yapılacak en büyük iş sabırdır. Maç 1-3 olduğunda Jahovic’in karşı karşıya girdiği pozisyonu atamaması aslında yazdırdı, tüm bunları bizlere.

4 puanımız var iki hafta sonunda, kötü de değiliz , sosyal medyaya ayak uydurursak takımın başına Zidane, Morinho veya Guardiola gibi bir isim gelmesi gerekecek. Şimdiden istifa davetleri başladı.

Sonuç olarak; Skoru yakaladık, koruyamadık, takım zaman içinde uyum sürecini atacaktır. Bir çok takımdan avantajlıyız lakin elimizdekinin kıymetini bilmemiz gerekir diye düşünüyorum. İki haftada 5 gol yemiş olabiliriz. Her zaman böyle olmayacaktır. Futbol ilginç oyun atmasan dert yesen başka bir dert çok atıp az yemek için büyük bir zamana ve çok fazla maddiyata ihtiyacımız var.

Maçın sözü; Başkalarından üstün olmanız önemli değildir, önemli olan dünkü halinizden üstün olmanızdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Süleyman Sayan Arşivi
SON YAZILAR