Çağlar Baştoklu

Çağlar Baştoklu

Adalet Sizsiniz

Adalet Sizsiniz

            Antik Yunanın en önemli filozofu olarak kabul edilen Sokrates, felsefenin Ata’sı olarak da bilinir.Yaşamı boyunca doğru ve gerçek bilginin peşinde koşmuştur.Atina demokrasisinden rahatsızlığını her fırsatta dile getiren Sokrates,hukuk sistemine en ağır eleştirileri yöneltmekten de geri kalmamıştır.Atinalıların inandığı Tanrılara inanmadığı  ve gençlere kötü örnek olduğu gerekçesiyle 500’ler meclisi tarafından M.Ö 399’da ölüm cezası ile cezalandırıldı.Kararın ardından Sokrates, 500’ler Meclisine yüzyıllar boyu unutulmayacak bir savunma yaptı.Sokrates’in savunması; ilerleyen asırlarda hür iradenin ve ifade özgürlüğünün sembolü haline dönüşerek , Batı Medeniyeti’nin hukuk anlayışının temel yapı taşını oluşturmuştur.   

           

            İtalyan bilim adamı Galileo ise modern bilimin kurucusu olarak kabul edilir.Orta Çağ’daki bilim anlayışında devrim yaratmıştır. Dünya dönüyor dediği için kilise tarafından aforoz edildi.1615’de Engizisyon mahkemesinde yargılanarak , ölüm cezasına çarptırıldı.İdam kararının okunmasının ardından Mahkeme Heyetine düşüncelerinden vazgeçtiğini beyan eden Galileo ,’’Görmedim,Duymadım,Bilmiyorum’’ diyerek idam edilmekten son anda kurtulmuştur.

 

            Franz Kafka , Dünya Edebiyat tarihinin en önemli isimlerinden birisi olarak kabul edilir.Dünya edebiyatında çığır açan Dava adlı kült romanını 1920 yılında yazdı.Kitapta,Joseph K. adlı bir memur,bir sabah neden ve ne zaman işlediğini hiç bilmediği bir suçtan dolayı cezalandırılması ve suçsuzluğunun kanıtlama çabası konu edilir.Ve mahkemeye dahi çıkarılmadan cezalandırılan Joseph K. kurtuluşu ölüm’de bulur.

 

            Kafka bu kitabı aracılığı ile adalet sistemine , iktidar aygıtının işleyişine ve bürokratik yapılanmaya ağır eleştiriler getirmiştir.

 

            Kafka’nın 1924 yılında ölümünün ardından , düşüncelerinin en büyük savunucusu ve temsilcisi,Fransız yazar ve düşünür Albert Camus olmuştur.Camus , Kafka’nın eserlerinden yola çıkarak kendi edebi ve düşünsel hayatını şekillendirmiştir.

 

            Camus döneminin önemli edebiyat dergilerine yapmış olduğu açıklamalarda ’’ 20.yüzyılı korkunun  çağı’’ olarak  nitelendirmiştir.20. yüzyılda insanlara yalan söylediler, işkence yaptılar , öldürdüler ve insanı küçülttüler demiştir.Camus 21. Yüzyılda yaşasaydı ve bizim gördüklerimize şahit olsaydı acaba ne derdi.Ve 21.yüzyılı nasıl nitelendirirdi? 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Çağlar Baştoklu Arşivi
SON YAZILAR