Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Adayları kim belirliyor?

Adayları kim belirliyor?

 

Cuma günü milletvekili aday listelerini teslim etmenin son günü. 7 Haziran öncesi dönemde olduğu gibi cadı kazanlarının kaynadığı bir süreç yaşamadık çok şükür. Zamanın dar olması ülkenin daha çok terör gündemiyle meşgul olması ekonomik anlamdaki boşluklar, bu duruma sebep gösterilebilir.

 

Muhalefet partilerinin listelerinde aşırı bir değişikliğe gitmeyecek olması o kesimin çok fazla sesinin çıkmamasına sebep oluyor.

 

İktidar Partisinde ise durum hiç de öyle değil. AK Parti’de yarış sürüyor. Tüm ülkede adayların % 40’ının değişeceği yönünde genel bir kanaat söz konusu. Zira 10 kişi değişecek denilen MKYK listesine Beştepe’nin damga vurması AK Parti’nin öze dönüş operasyonu olarak algılanmıştı. Genel anlamda 2002 ruhuna sahip isimlerin yeniden sahiplenilmesi, milletvekili listeleri adına da ipucu veriyor.

 

Ülke bazında özellikle Doğu’da adayların birçoğunun değişeceğini tahmin etmek zor değil. Buna bir de 3 dönem kuralındaki esneme de eklenirse belki de zikredilen oranlar daha da yükseğe çekilebilir.

 

İşin rengini değiştirecek önemli konu MKYK’da olduğu gibi listeye yapılacak olan Beştepe etkisi. Bunu söylemek ya da bilmek bir ‘sır’ anlamı taşımıyor.

Bu konu üzerinden ülkenin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nu itibarsızlaştırmak ise basit bir söylem olur. Elbette ortak akıl devrede olmak zorunda. Elbette istişare edilmeli. Bu bir güçler savaşı değil. Ülke adına birlik ve beraberlik dürtüsü…

 

Ülkeyi anlarız da. Ya bizim şehir?

 

Konya için tahmin yürütmek ya da tüm kaynakları zorlamaya rağmen herhangi bir bilgi kırıntısına sahip olunamaması iki ihtimal bırakıyor geriye. Ya bu konu son gün son ana bırakıldı. Ya da tamamen iş Hoca’nın uhdesinde…

 

Konya Hoca adına çok özel bir yer. MKYK’ya koyduğu isimler de bunu gösteriyor bir bakıma. Konya listesinin genelinde bu açıdan bakılacak olursa değişiklik beklemek ya da daha doğru ifadeyle istenilen düzeyde değişiklik beklemek zor. Kamuoyundaki beklenti böyle değil tabi. Ortak görüş listeye Beştepe etkisi olmazsa 2-3 değişiklikle bu işin biteceği. Peki 2. ihtimal olursa?

O zaman 6’da beklenir 7 de!

Önceki dönemin önemli isimleri aday adayı listelerine adlarını yazdırmadılar. Muhtemeldir onlar da listede kimin baskın olacağını bilmiyorlar. Kimileriyle yaptığımız sohbette “liste Beştepe’den çıkarsa bankoyum, Çankaya’dan çıkarsa yokum” benzeri cümleleri çokça duyduk. Bu halet-i ruhiyede olan geçmiş dönem vekilleri haliyle risk almak istemediler. Zira sahaya bir daha çıkıp bir künde daha yerlerse bu kez itibarları yerle bir olur. Onlar da bunun farkındalar.

Son söz olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu mutlaka Konya’dan listede olmalı. Aksini düşünmek bu şehir adına çok büyük kayıp olur. İtibar kaybı olur. Daha “bakanlığı elinden alınan şehir” imajını silmemişken bir de böyle bir şey olursa Konya otursun ağlasın haline!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR