Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

Akmanastır Turzime Açılmalıdır (2)

Akmanastır Turzime Açılmalıdır (2)

Şu anda Konya Arkeoloji Müzesi’nde bulunan  ve Akmanstır’da mezarı  bulunduğu  söylenen  Michael Komnenos’a (Emir Aslan) ait  mezar taşıdır. Tarihi değeri olan bu mezartaşı  ve Emir Aslan’la ilgili yazılanlar oldukça çoktur.  Akmanastır’ın kaç yılında yapıldığı belli olmayıp 9.yüzyılda inşa edildiği değerlendirilmiştir. Asıl bu manastırın önemi Selçuklu tarihi  ve tasavvufu  ile olan bağlantısı  Konyamız için değer taşımaktadır.  Bu manastırın aynı zamanda Selçuklu dönemindeki farklı inançlara  saygıyı, hoşgörüyü ve  idareyi göstermesi  ilginç bir rastlantıdır.

Konya’nın turizmine büyük katkı sağlayacak olan Akmanastır, askeri yetkililerden alınarak buraya gelinip gidilecek bir güvenli yol yapılmalı. Hıristiyan dünyasına reklam yapılarak dünya vatandaşlarının ziyaretine açılmalıdır. Buradaki Mevlana’nın kaldığı ayazmanın suyu şişelenerek ticari pazarlaması yapılmalıdır. Artık günümüzde en kutsal mekanımız olan  Mekke’de  Kabe manzaralı suit odalar, Kabe manzaralı stüdyo daire ve rezidanslar pazarlanmaktadır. Bizler için üzücü de olsa küreselleşen dünyada turizm ve ticaret algısı değişmektedir.

İlk dönem kilisesi olan Akmanastır, Batı dünyasında büyük bir heyecana sebep olacaktır. Din turizminin  önemi gittikçe arttığı dünyamızda  Sille’nin dünyaya tanıtılmasında  bu fırsatlar  değerlendirilmelidir. Artık Sille’de eski anlayışlar yıkılmış kafeler, butik oteller, otantik restoranlar açılmış, ziyaretçi sayısı artmış olup bunun nedeni  Aya Eleni Kilisesi’nin restorasyonu  olmuştur. Artık Sille’nin tarihi değerleri, kültürel değerleri herkes tarafından bilinmektedir.

Sille artık bir Alaçatı örneği, bir Safranbolu örneği, bir Beypazarı  örneği olarak Konya’nın turizmine değer katacak tarihi dokuya sahiptir. Yeter ki  motive edecek, itici yerel yönetimlerin gücüne, karar alıcıların  turizmdeki algılama  kapasitesine  kıvılcım  çakılsın.

 

Artık günümüzde marka şehirlere daha da destek olacak alt markalara ihtiyaç vardır. Bu konuda dünyada kıyasıya bir yarış vardır.  Konya’ya gelecek her turist Sille’yi ziyaret edecek ve Sille’de butik otelde geceyi geçirecek, Sille yemeklerinden tadacak, Sille’ye ait bir hatıra eşyayı alıp memleketine götürecek  ve ülkesindeki  diğer insanlara gidip görmesi için tavsiye edecek  hale getirmek için her Konyalı, her yerel yönetici, her karar alıcı  görev almalı. Sille’yi  dünyaya tanıtmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR