Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

Böyle Muhalefet Dostlar Başına

Böyle Muhalefet Dostlar Başına

Son yapılan yerel seçimlerin sonuçları da bizlere bir kere daha gösterdi ki, Türkiye’nin en önemli sorunu muhalefettir.

Türkiye’de muhalefet sorunu var dediğim zaman bir değerli okuyucum “Muhalefet yok diyorsunuz, muhalefetin olmadığına siz yanlı yazarlar karar verirse muhalefetin sesini, yaptıklarını görmüyorsunuz demektir” şeklinde yorumlamıştı.

Değerli okuyucum bu sonuçlardan sonra da aynı görüşte midir bilmiyorum. Ama ben bu görüşümde ısrarlıyım. Eğer gerçek anlamda muhalefet olsaydı Türkiye’de seçimler bu şekilde sonuçlanmazdı. Çünkü iktidar her zaman yıpranır. Hele ki 12 yıllık bir iktidar insanların beklentilerine cevap veremez duruma gelir. Ama neticede öyle olmadı.  Muhalefet gerilerken, iktidar ilerledi.

Demek ki bir sorun var.

Bu sorun ne kadar uzun süre göz ardı edilirse, muhalefet gerilerken, iktidar ilerleyecek demektir.

Muhalefet partilerinin “ Biz nerede yanlış yaptık” dediklerini sanmıyorum.

Bu işin sosyolojik boyutlarının ne olduğunu araştırdıklarını da sanmıyorum.

Her şey aynı tas, aynı hamam.

Peki muhalefet nerede yanlış yapıyor? Muhalefetin sorunu ne?

Muhalefet, muhalefet etmeyi, iktidarın her yaptığına karşı çıkmak sanıyor.  Öyle sandığı için de öyle hareket ediyor. İktidar ne yaparsa yapsın, her şeye karşı çıkıyor. Bu tavrı halkta güven bunalımına sebep oluyor.

Marmaray’ın açılışında “Muska dağıtsalar da Marmaray’a binmem” diyen bir muhalefete halk müstehzi ifadelerle bakmaktadır. Muhalefeti ciddiye almamaktadır. Hizmeti muhalefet etmek adına küçümsemek, muhalefet etmek anlamına gelmez.

Peki, muhalefet iktidarı alkışlasın mı?

Hayır. O zaman da kendisini inkar anlamına gelir. İyi bir şey söylemeyeceksen, bari sus. Eleştiriyi gerektiği zaman yapmalı muhalefet.

Her şeye itiraz eden, her söze cevap veren ağırlığını kaybediyor. Yani yeri geldiği zaman konuşmalı, susması gerektiği zaman susmalıdır.

Muhalefet, bir de halkını iyi tahlil etmelidir. Halkının değer yargılarını, inançlarını, geleneklerini, yaşama tarzını iyi bilmeli, o değer yargılarına saygı göstermelidir. Aksine halkını aşağılayan, onunla alay eden, ona lakaplar takarak küçümseyen bir muhalefet halkın teveccühünü beklememelidir. Zaten de beklemiyorlar.

Hadi hayırlısı…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR