Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Buğday ve ekmek fiyatları

Buğday ve ekmek fiyatları

Her türlü üretim ve ticaret para kazanmak için yapılır. Tarım sektöründe bu durum istisnaidir. Tarımsal üretim Allah rızası için yapılır. Bu son cümle çoğunu hoşuna gitmiştir.

Buğday ve arpa fiyatları Cumhurbaşkanımız tarafından açıklandı. Verilen fiyat değerlendirmeleri üzerinde şimdilik duracak değilim ancak, kabaca ele almak gerekirse;

Açıklanan fiyatlar geçen seneki fiyatlarının yaklaşık 3 katı kadar oldu.

Bu fiyatlar açıklanmadan önce fiyatlar geçen senenin 2 katı kadardı.

Bu fiyatlar çiftçiyi oldukça memnun edecek fiyatlar ola gerek.

TMO, sert ekmeklik buğdaya bu yıl ton başına 6 bin 50 lira alım ve 1000 lira prim bedeli olmak üzere toplam 7 bin 50 lira ödeme yapacaktır.

TMO'nun arpa alım fiyatı ton başına 5 bin 500 lira alım ve 500 lira prim bedeli olmak üzere toplamda 6000 lira olarak belirlenmiştir.

Prim ödemesinden, ürününü Toprak Mahsulleri Ofisimize veren Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerimiz yararlanabilecektir.

Muhalefet bu fiyatlara bir şekilde itiraz edecektir. Muhtemelen de buğdayın tonunun 10 bin TL olması gerekirdi diyecektir.

İktidar 10 bin TL olarak açıklasaydı 15 bin TL olması gerekirdi, diyecekti.

Tonu üreticiden 6500 liraya alınan buğdaydan elde edilen ekmeğin tüketiciye ne kadara satılacağıdır. İllere göre değişse de ekmek fiyatları Muhtemelen şimdiden % 50 artacaktır. Yani tonu 6500 TL den alınan buğday henüz hasat edilmemişken, ekmeğin şimdiden % 50 artması, yaz sonunda da bir % 20-25 daha artması söz konusu olabilir.

İktidar esas bu haksız fiyat artışları üzerine şimdiden eğilmelidir. Temmuz ayında memura, işçiye ve emekliye verilecek zamlar bu tür haksız fiyat artışlarına yedirilmemelidir.

İşin bir tarafında İktidar-muhalefet çatışması varken, diğer tarafında gerçek üretim yapan çiftçi ile üretim yapmadığı halde tapu sahibi olması sebebiyle kiraya ilaveten desteklemelerden de faydalanan çiftçi arasında ki çekişme.

Bu konu yıllar yılı bir türlü aşılmadı. Ne yazık ki Anadolu çiftçisi bu konudan oldukça muzdarip durumda. Cumhurbaşkanımızın, yeni fiyat açıklamalarında vurguladığı, “desteklemelerin (buğdayda 1000 TL/ton, arpada 500 TL/ton) ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) si olan ve mahsulünü TMO ya verecek çiftçilere verileceğini” açıklaması önemli bir konudur. Diğer bir ifadeyle TMO ya 30 ton mahsul veren ancak ÇKS si olmayan çiftçi buğdayda 30 bin TL prim ödemesinden mahrum olduğu gibi, sadece tapusu olduğu için kira+30 bin TL daha fazla alan bir üretim modellemesi, ne derece doğrudur.

Bu konunun çözülmesi için şimdiden üretenle, üretmeyen ancak tapu sahibi olanlar tespit edilmelidir. Bu durum zor olmasa gerek. Bu sene üretim yılında, mahsulün iyi olacağına dair meteorolojik bilgiler olduğu gibi, önümüzdeki aylarda önemli bir felaketler olmaz ise tarlada ki üründe bu da görülüyor. Öyle de, iktidarlardan beklenen fedakârlıkların yanında, üretici de, kendi aralarında ki yapacağı doğru anlaşmalarla, alın terinin hak edilene verilmesine yardımcı olmalıdırlar.

Tarım ve üretim ile gıda tüm toplumun ortak malıdır. Bu mal paylaşılırken hak edene emeği kadar verilmesi de esastır. Hububatta yeni fiyatlar üreticimize ve ülkemize hayırlı ve bereketli olsun.

Duamız; sağlıklı, bereketli yeni üretim yılında, gelirin adaletli ve hakça dağılımına merhaba olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR