Oktay Mermer

Oktay Mermer

Çanakkale Savaşları’nı “yeniden yaşatacak” simülasyon merkezi

Çanakkale Savaşları’nı “yeniden yaşatacak” simülasyon merkezi

Çanakkale savaşlarının yapıldığı bir dönüm noktası, Gelibolu yarımadası.

Bu günlerde Gelibolu yarımadasına yurdun dört bir yanından ve yurt dışından birçok ziyaretçi ülkesi adına savaşan atalarını ziyarete gelmekte.

Ben de ilkokul eğitimimi 2. ve 3. sınıf öğretimimi 44 yıl önce Gelibolu’da yapmıştım.

Bu bölgeyi o dönemlerden çok iyi bilirim.

O dönemlerde bu savaş alanları, piknik alanı olarak kullanılır, şehitlik adına hiçbir faaliyet olmazdı.

2010 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan emri ile bu yarımada da bir simülasyon ve sunum merkezi kurulması emri Orman ve Su işleri Bakanlığına verilmiş.

2010 yılında proje yarışması ve 2012 yılında bu tesis hizmete açılmış.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Gelibolu Yarımadası’nda inşa edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtım ve Simülasyon Merkezi, 103 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları’nı ziyaretçilere adeta yeniden yaşatmakta.

Gelibolu Yarımadası’ndaki Kabatepe mevkiinde 1915 yılında yaşanan Çanakkale Savaşları’nın ziyaretçilere çeşitli simülasyon ve sunum teknikleriyle anlatılması maksadıyla tesis edilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Tanıtım ve Simülasyon Merkezi, 8 bin 616 metrekarelik kullanım alanıyla, 3 tam ve 1 asma kattan meydana geliyor.

2 katı toprak altında, zemin ve asma katları toprak üzerinde yer alan merkezin proje maliyeti ise 79 milyon 801 bin 698 lira olmuş.

İçinde simülasyon odaları, 1 adet konferans salonu, sabit koleksiyon müzesi, kafeterya ve idari birimler yer alan merkezde, 11 adet simülasyon odasının isimleri şöyle:

1. Osmanlı Savaşa Giriyor, 2. Nusret Mayın Gemisi, 3. İtilaf Güçlerinin Deniz Savaşı Planları, 4. Mecidiye Tabyası ve Seyyit Onbaşı, 5. Kara Savaşı Hazırlıkları, 6. Savaşın Gidişatının Dönüm Noktası, 7. Siper Savaşları, 8. Gök Kubbeden Çanakkale Savaşı, 9. Çanakkale Geçilmez, 10. 1915’ten Günümüze, 11. Hatıralar Odası.”

Simülasyon merkezinde, Çanakkale Savaşları’nın 2 salonda özel gözlükler vasıtasıyla üç boyutlu olarak gösterimiyle ziyaretçiler günümüz ile geçmiş zaman arasında adeta bir yolculuğa çıkıyor.

Yaşananlar, hafızalarda yer eden şahsiyetler ve yaptıkları kahramanlıkları, yaşadıkları anlatılacak. Ziyaretçiler, merkezde kendisini bütün boyutlarıyla savaşın içindeymiş gibi hissettiriyor.

Ziyaretçilere aynı anda sunum yapma imkânını sağlayabilmek maksadıyla Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca olmak üzere 8 dilde seslendirme yapılan bu yerden sonra şehitlik alanları ve harbin yapıldığı yerler gezildiğinde,  savaşın önemi daha iyi anlaşılıyor.

Hani Japonya’da Hiroşima ve sonrasındaki teknoloji çocuk yaştaki miniklere gösterilip, ya esaret altında yaşam ya da teknolojik yaşam öğreneğini veren bir ülkeden ne farkımız var?

Ya Çanakkale ya da gelişen büyüyen Türkiye demek için biz ne yapıyoruz?

Anaokulunda, ilkokulda, ortaokulda, lise eğitim sürecinde en az birer kez bu bölgeleri gezdirip, Atalarının kahramanlıklarını yerinde anlatabiliyor muyuz?

Eğer bunu yapmıyorsak inanın orada yatan Atalarımızın kemiklerini sızlatıyoruz.

Aileler lütfen ülkemizin geleceği çocuklara, gençlere buraların önemini değerini anlatabilmek için çocuklarınız ile bu bölgelere gidin ve bölgeyi gezmeden de simülasyon merkezini gezin lütfen.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Oktay Mermer Arşivi
SON YAZILAR