Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

Tarım makineleri üretiminde bir numara

Tarım makineleri üretiminde bir numara

Konya, sahip olduğu geniş tarım alanları, farklı ekolojik alt bölgeler, sulama imkanları, coğrafi konumu ile ülkemizin tarım başkenti olarak kabul ediliyor. Konya başta buğday, arpa, şeker pancarı, kuru fasulye, patates, ayçiçeği, haşhaş, kimyon, aspir gibi tarla bitkileri olmak üzere çok sayıda sebze ve meyve türlerinin üretiminin gerçekleştirildiği tarım bölgesidir. Son yıllarda Türkiye'nin tohumluk üretiminin yaklaşık yüzde 40'ını da karşılar hale gelen Konya'da organik tarımda da gelişmeler var.

Konya’da özellikle son on yıldır çiftçi bilgi seviyesinin artması ve çeşitli tarımsal sulama projelerinin devreye girmesi ile ürün deseninde önemli değişimler yaşanıyor. Geçmiş yıllarda kuru tarım sisteminde buğday, arpa-nadas sistemi, sulu tarımda ise buğday-şeker pancarı üretim sistemine sahip olan Konya’da, bugün mısır, patates, ayçiçeği, fasulye gibi tarla bitkilerinin yaygın olarak tarımı yapılıyor. Tarla bitkileri yanında son zamanlarda bölgede çok sayıda sebze ve meyve türünün üretimine olan talep artmış ve bitkisel üretim çeşitliliği de artış göstermiştir.

Ülkedeki şeker pancarı ve kuru fasulye üretiminin yaklaşık yüzde 30'unun gerçekleştiği Konya Ovası'nda, havucun da yüzde 71'i üretilmektedir. Özellikle Kaşınhanı havucu lezzet ve aroması ile ihracatta tercih edilen en önemli ürünlerden.

Konya, Türkiye meyve üretiminin %4’ünden fazlasını gerçekleştirmektedir. Önemli meyve ürünleri  elma, kiraz, vişne, armut, kayısı ve kavundur. Konya vişne ve kiraz üretiminde Türkiye’de ikinci sırada.

Bugün Konya’da 19 ilçedeki 81 köy ve kasabada organik tarım üretimi yapılmaktadır. Özellikle Akşehir, Doğanhisar, Hüyük, Meram, Sarayönü ve Yunak ilçelerinde organik tarım daha yaygın şekilde yürütülmektedir.

Ülkemizdeki tarım alanlarının fazlalığı, dinamik ve genç nüfusun varlığı ise yabancı yatırımcılara ekonomik açıdan oldukça karlı bir pazar vaat ediyor. Tarım makineleri üretiminde Türkiye pazarının %65'ine sahip olan Konya, buradan aldığı güçle yine unutulmaz bir fuara ev sahipliği yapacak.

Özellikle tarım makineleri üretiminde Konya sanayisinde gelinen noktayı hemen hemen hepimiz biliyoruz. Sanayicilerimiz önemli çalışmalara imza atıyorlar ve ürettikleri makineler yurtiçi ve yurtdışı tarımsal alanlarda tercih edilişleriyle de öne çıkıyor.

Fuarlar faaliyet gösterdikleri yerlere canlılık katarken, üretilen ürünlerin Pazar payının artmasında büyük rol oynarlar. Özellikle ilimizde gerçekleştirilen Tarım Fuarı bu anlamda büyük önem taşıyor ve açık kaldığı süre boyunca da Konya’ya önemli anlamda katkılar sağlıyor. Fuara olan ilginin ve katılımcı sayısının bir hayli yüksek olması da otellerde ki doluluk oranlarına katkı sağlarken, ticari ve sosyal hayata canlılık kazandırıyor.

Her zaman söylediğimiz üretmeden kazanamayacağımız gerçeği böyle durumlarda daha bir gün yüzüne çıkıyor. O zaman daha çok proje, daha çok üretim ve daha büyük pazar payı ile tarım makineleri imalat sanayi sektöründe bir numara olmaya devam edeceğiz. Çünkü sektör büyük bir potansiyele sahip ve istihdama katkısı da son derece yüksek.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR