Ahmet Çapanoğlu

Ahmet Çapanoğlu

Cenaze Namazı

Cenaze Namazı

Allah'a ibâdet ve ölüye dua niyetiyle kılınan Cenaze namazı farzı kifâyedir, yalnızca bir kişinin bu namazı kılmasıyla farz yerine getirilmiş olur. Cenâze namazı, Allahu Teala’ya bir övgü,  peygamberimize (s.a.s.) salât ve ölü için yapılan bir duadır. Cenaze namazının sadece Müslümanlar için kılınması gerektiği Kur’an’da şöyle işaret edilmektedir: “Onlardan ölen hiçbirine asla namaz kılma ve kabrinin başında durma. Çünkü onlar Allah’ı ve Rasûlü’nü inkâr ettiler ve fâsık olarak öldüler.” (Tevbe, 9/84).bu ayeti kerime ile bir Müslümanın,  sadece Müslüman olanların cenaze namazına katılabileceği belirtilmektedir.

Müslüman kardeşine karşı yerine getirmen gereken dinî vecîbelerin başında cenaze namazı kılınması gelmektedir. Rasûlüllah (s.a.s.) bir Müslüman’ın ölümü üzerine, “Bir din kardeşiniz vefat etmiştir. Kalkın, onun cenaze namazını kılın”  buyurmuştur.

Başka bir hadiste Hz. Peygamber (s.a.s.)’in, Osman b. Maz’ûn’un cenaze namazını kıldığı ve namazı kılarken dört defa tekbir aldığı belirtilmektedir.

Ne gariptir ki günümüzde cenaze namazları farzı kifaye (yani birilerinin yapmasıyla başkalarının üzerinden düşen, mecburiyetin kalktığı) olmasına rağmen, insanlar nedense cenaze kılınacak yere geldikleri zaman o günün vakit nazmının kılmak şöyle dursun cenaze namazına iştirak ediyorlar

CENAZE NAMAZI FARZI KİFAYE

Beş vakit namaz farzı ayn’dır. Yani her Müslümanın yapması gereken, yapmakla, kılmakla yükümlü olduğu namazdır. Sen üzerinden düşen namaza koşuyor, Allahın sana emrettiği beş vakit namazı es geçiyorsun. İslami konularda ki eksikliğimiz gizli yapacaklarımıza, bizi kurtaracak olan farzlara değil de bazılarının yapıp da bizim sorumlu olmayacağımız ibadetlere yönelmemiz gafletten öte bir şey değildir.

KONYA MASTERLER İLE UMRE

Konya Masterler Spor Kulübü Derneği; 2009 yılında kurulup bugüne kadar dostluk, arkadaşlık ve dayanışmayla birlikte gelişen ve geniş kitlelerce tanınan sosyal etkinlikler ve kaynaşmayı amaçlamış bir topluluk haline geldi. Düğünde cenazede hep bir arada sıkı bir dostluk ve dert ortağı haline geldi. Düğünlerde ve cenazelerde telefon trafiği anında işliyor ve üyelerini bilgidar ediyorlar.

Başkan Bahri Karapınar başkanlığında maçlar, sosyal faaliyetler ve yurt içi yurtdışı gezilerle sadece kendi iç yapısındaki kaynaşmanın yanında diğer şehirlere ve yurtdışına kendi şehirlerin de bulamadıkları hoşgörüyü götürerek Konya’nın da bir anlamda reklamını yapmaktadırlar.

Bir çok yurt dışı gezilerinin yanında 2011 yılında Medine’de de bir turnuvaya katılıp umre imkanı bulmuştum bu arkadaşlarımla.

Hennes Tour Genel Müdürü Cengiz Dağdeviren kardeşimin ve Masterler Spor Kulübü Başkanı Bahri Karapınar’ın ortak düzenledikleri bu umre turnuvasında hem turnuvaya katılmış, hem de umremizi eda etme lütfu doğmuştu rabbimden. Emeği geçen iki arkadaşımıza da sonsuz teşekkürler ederim.

Bu umrede ailecek katılımlarda olduğundan bir çoğumuzun annesi ve babası bizlerin de anne ve babası olmuş görevimizi layıkı ile yaparken mutlu olmuştuk.

Bir Ayşe teyzem vardı, sevgili kardeşim Mustafa Yıldız kardeşimin değerli annesi. 2013 yılı ekim ayının 14’ünde 62 yaşında kanserden rabbin huzuruna yolladık. Rabbim mekanını cennet etsin inşallah. Bu alem de çektiği o dermansız dert yüzünden inşallah şehit sevabıyla rabbine kavuşmuştur diye dua etmekteyiz. Bu vesile ile Kabe şahidim olan umre rafığım Ayşe teyzeme,  tekrar Allahtan rahmet dilerim.

Bu kez yine umre rafığım ve Mehmet Pölgü kardeşimin değerli annesi Kezban teyzemizin vefat haberini aldık. Sabah gelen bir mesajla “İnnalillahi ve inna ileyhi raciun” ayeti döküldü dudaklarımızdan. 75 yaşındaki Kabe şahidim Kezban teyzem, Çarşamba akşamı kalp krizinden dolayı vefat etmişti. Elhamdülillah ikisinin de bu alemdeki son yolculukların da yanlarında bulunup son görevimizi yaptık

Bugünde onu rabbimin katına dualarla uğurladık. Rabbim mekanını cennet eylesin ve ailesine sabır ve metanetler ihsan eylesin. “Her nefis ölümü tadacaktır.”  Al-i İmran / 185

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Çapanoğlu Arşivi
SON YAZILAR