Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

CEP TELEFONU BAĞIMLILIĞI

CEP TELEFONU BAĞIMLILIĞI

Teknolojideki baş döndürücü gelişmeler tabii ki cep telefonlarında da akıl almaz yenilikleri beraberinde getiriyor. Cep telefonları akıllandıkça bizim aklımıza daha çok hükmediyor.

Konunun uzmanlarına göre cep telefonu bağımlılığı sadece aklımızı almakla kalmayıp, sağlığımızı, zamanımızı ve dostluklarımızda alabilir.

Aslında cep telefonu doğru yerde, doğru zamanda ve doğru amaçla kullanıldığında teknoloji harikası. Bir bakıyorsunuz bir ülkenin kaderinde ön sırada yer alabiliyor:

Nitekim 15 Temmuz darbe kalkışmasına karşı milletimizin sokaklara ve meydanlara inmesi için Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatının cep telefonu aracılığı ile geldiğini unutmamalıyız.

Şimdi etrafınıza bir bakın; istisnasız hayatın her alanında hemen herkesin elinde bir telefon: ya konuşuyor, ya mesajlaşıyor, ya oyun oynuyor, ya sosyal medyayı ya da internet haberciliğini takip ediyor. Yani gözü, kulağı ve eli hep telefonunda.

Yolda yürürken, bisiklete binerken, belediye otobüsünde, dolmuşta, özel aracında fark etmiyor. Evde, iş yerinde, mescitte camide, gözü, kulağı cep telefonunda olanlar var.

Kamuoyunda zaman zaman tartışılıyor: cep telefonlarının sağlığa zararı var mı? Diye.

Sağlık uzmanlarına göre cep telefonları akıllı telefonlara dönüşmesinin ardından pek çok kişide bağımlılık haline gelmiş durumda. Bu durum beraberinde hastalık risklerini de beraberinde getiriyor. Modern çağın yeni hastalıkları olarak tabir edilen ve kişileri strese sokabilen hastalıklardan bazıları şöyle:

  • NOMOFOBİ: Telefonunuzu kaybetme ya da pilinin bitmesi endişesini taşıyorsanız, çevrenizle iletişim olanaklarının kesilmesi korkusu ile yaşayabilirsiniz. Bu durumda nomofobi hastalığına yakalanma riskiniz yüksek.
  • HAYALET TELEFON HASTALIĞI: Bazı kullanıcılar ceplerindeki telefonun çalmadığı halde titrediğini söylüyorlar. Artık bir tür bağımlılık oluşmuş. Telefon odaklı yaşama hastalığıdır.
  • TEKSTONİK: SMS BAĞIMLILIĞI: Günde binlerce SMS gönderen ergenlik çağındaki gençlerde daha önce yaşlılarda sık rastlanan tendinit (omuz ve kolların zorlanmasıyla gelişen tendon incelmesi) hastalığı yaygınlaşıyor.
  • GÖZ KURULUĞU: Cep telefonu veya bilgisayar ekranına göz kırpmadan sürekli bakmak göz kuruluğu sendromuna yol açabiliyor. Göz de sürekli yanma ve batma çok rahatsızlık verebilir.
  • 3D UYGULAMASI HASTALIĞI: Akıllı telefonlardaki 3D uygulamasına olan bağımlılık beraberinde baş dönmesi, mide bulantısı, göz problemleri ve bayılma gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu rahatsızlığa “Siber Hastalık” adı da veriliyor.
  • BEYİN TÜMÖRÜ:  Son yıllarda daha sık rastlanan uyku bozuklukları ve beyin tümörünün de cep telefonu kullanımına bağlı olarak gelişebileceği söyleniyor.

Yukarıda saydığımız hastalıkların tümü cep telefonu kullanıcılarının kendi akıllarını kullanmaları ve akıllı telefonlara yenik düşmemeleri sayesinde kolayca önlenebilir.

Bunun için öncelikle çocuklar ve yaşlılardan akıllı telefonları uzak tutmakla işe başlayalım ve kontrolü kendi elimizde tutalım. Cep telefonları bizi değil biz onları kullanalım. Ancak o zaman bağımlılıktan ve stresten uzak bir hayat yaşayabiliriz.

Tercih sizin, bilinçli kullanıcı olmak sizin elinizde; yoksa Allah korusun yukarıdaki hastalıklar kapıda.

ÇETİNCE: Akıllı telefonlara aklınızı emanet etmeyin, pişman olursunuz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR