Emrullah Nergiz

Emrullah Nergiz

Cihanbeyli neden önemli?

Cihanbeyli neden önemli?

Kabul edelim. Türkiye’nin Hakkari’si, Diyarbakır’ı varsa Konya’nın da Cihanbeyli’si var.

Türkiye için Diyarbakır ne anlam ifade ediyorsa Konya için de Cihanbeyli aynı anlama geliyor. Önce doğru tespiti yapmak elzem. Diyarbakır ulusal medyada ne kadar yer alıyorsa Cihanbeyli de Konya medyasında aynı oranda yer almak zorunda! İlçe bu bakımdan stratejik öneme sahip.

Yaklaşık 5 aydır her pazartesi günü gazetemizin 2. sayfasında Cihanbeyli ilçemize özel haberler okuyorsunuz. Bu durumu size biraz açayım. Zira bilmeyenler olabilir.

Cihanbeyli 56 bin nüfusuyla yüz ölçümü bakımından Türkiye’nin en büyük ilçesi. Hizmet alanı bakımından da en geniş bölgesi…

Orta Anadolu’nun tam ortasında yer alan bu güzide ilçemiz, yerli Kürt halkının en yoğun oranda yaşadığı bölge olarak dikkat çekiyor. Bu yüzden tıpkı doğuda güneydoğuda olduğu gibi yörede halk siyasi bakımdan iki partide yoğunlaşıyor. Biri Ak Parti diğeri ise BDP.

Son seçimlerde Ak Parti’nin adayı olan Mehmet Kale önemli bir oy farkıyla seçimleri kazanmıştı. Şimdi yoğun bir hizmet telaşında Sayın Kale.

Cihanbeyli’yi eski tabirle köy köy, Kandil’den Kütükuşağı’na, Günyüzü’nden Yeniceoba’sına kadar 33 mahallesini gazeteci sıfatıyla tek tek dolaştık. Yeri geldi meclis toplantısına da katıldık, sokaktaki insanla da ilçe hakkında sohbet ettik, sorunlarını dinledik.

Daha yaşanabilir, huzurlu bir Cihanbeyli için neler yapılabilir bunlarla ilgili düşüncelerimizi yeri geldikçe yine bu satırlardan paylaşacağız.

Geçtiğimiz günlerde Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet Kale’yi ziyaret etme fırsatımız oldu. Çok verimli bir görüşmeydi. İzlenimlerimizi de peyderpey aktaralım.

Açıkçası hem halkın hem de Ankara’nın ortak kararıyla Belediye Başkanı Seçilen Mehmet Kale Cihanbeyli’nin bu dönemdeki en büyük şansı olmuş. Bundan önce 2 dönem yine Cihanbeyli ilçesine bağlı Günyüzü Beldesi’nin Belediye Başkanlığı’nı yapmış ve buraya tıpkı bir ilçe havasında hizmet etmiş Mehmet Kale, belediyecilik hususunda oldukça tecrübeli bir isim. Zaten bu vazifeye getirilmesinde de bu özelliği etkili olmuş. Ak Parti’nin aday profillerine bakıldığında mahalli seçimlerde belediyecilik tecrübesi olanlar öncelikli tercih edilmişti.

Mehmet Kale özellikle Ankara’da nüfuzu olan etkili biri. Birçok işi direkt bakanlıklardan çözebilme yeteneğine ve ikili ilişkilerine sahip… Diyalog yanlısı bir yönü var ve bunu ilçesine hizmet için kullanacağını söylüyor.

Yeni Büyükşehir yasası yüzölçümü kaynaklı olarak en çok Cihanbeyli’yi vurmuş. Tüm araçları ekipmanları ellerinden alınmasına rağmen kısa vadede bu sorunu çözmüşler. Cihanbeyli’yi 6 ana merkeze ayırmak suretiyle buralara teknik üs kurmuşlar. Her bölgeye hizmeti aksatmadan götürüyorlarmış.

Mahmet Kale son olarak da Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sayın Orhan Erdem ile olan ilişkisini kullanarak Cihanbeyli’de uzun yıllardır sorun olan kadrolu öğretmen açığını önemli ölçüde bitirmiş. Anlattığına göre 300’e yakın öğretmen sözü almışlar.

İlçede 9 kişilik BDP’lilerden oluşan Meclis üyeleri mevcut. Toplantı olduğu günler tartışmalar yoğun geçiyor. Ancak hizmet anlayışı bakımından Sayın Kale’nin Ak Partili ya da BDPli ayrımı yapmaması en doğrucu hamle olarak görünüyor. Öyle ki Kale son olarak, seçimlerde büyük oranda BDP’yi destekleyen ve hep ilçe olmak isteyen Yeniceoba için Darphaneden özel mühür izni almış. Artık Yeniceobalılar nikah işlemleri için Cihanbeyli merkeze gelmek zorunda kalmayacakmış. Yani resmi olmasa da bir bakıma fiili ilçe statüsü kazanmışlar.

Mehmet Kale ilçe halkının dilinden iyi anlıyor. Ve buna göre çalışmalar yapıyor. Cihanbeyli’ye hizmet adına yakışan olsun. Bugün hep ilçenin iyi yönlerinden bahsettik. Fırsat buldukça yine bu satırlarda bölgenin sorunlarını sıkıntılarını belirtmeye devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Emrullah Nergiz Arşivi
SON YAZILAR