Yusuf Koç

Yusuf Koç

DOYAMADILAR -2

DOYAMADILAR -2

 

Yıl, 20 Ocak 1942… Nazi partisi ve Alman hükümetinden üst düzey on beş lider önemli bir toplantı için bir araya gelmişti. Berlin’in zengin bir bölgesinde, Wannsee olarak bilinen gölün kenarındaki bir villada toplandılar.

 

Toplantı, işbirliği yapması gerekli olan Dışişleri ve Adalet Bakanlığı sekreterleri dâhil, SS dışındaki belli başlı hükümet liderleriyle "Avrupa’daki Yahudi sorunu ile ilgili Nihai Çözüm"ü görüşmek üzere SS lideri Heinrich Himmler'in başyardımcısı Reinhard Heydrich tarafından düzenlenmişti.

 

"Nihai Çözüm", tüm Avrupa Yahudilerine yönelik kasıtlı ve özenle planlanan, yok etme ya da soykırım hareketine Nazilerin verdiği kod adıydı.

 

Naziler toplu katliam politikalarını dünyanın geri kalanından gizlemek için "Nihai Çözüm" gibi muğlâk bir ifade kullanıyordu.

 

Aslında Wannsee toplantısına katılanlar öldürme, ortadan kaldırma, "imha etme" yöntemleri hakkında tartışıyorlardı.

 

Tarihte bilindiği gibi Wannsee Konferansı "Nihai Çözüm"ün başlangıç noktası değildi. Mobilize katliam birlikleri işgal altındaki Sovyetler Birliği’nde zaten Yahudileri katletmeye başlamıştı.

 

Wannsee Konferansı daha çok, Yahudilerin Alman işgali altındaki tüm Avrupa’dan Polonya’da bulunan SS yönetimindeki "imha" kamplarına gönderilmesi çalışmalarına yardım edebilecek, Nazi olmayan liderlere "Nihai Çözüm"ün resmî olarak açıklandığı yerdi.

 

Wannsee'de toplananlardan bir tanesi bile açıklanan bu politikaya itiraz etmedi. Daha önce hiçbir sözde modern devlet, bir halkın tamamını ortadan kaldırmak için böyle seferber olmamıştı.

 

Almanların bu kadar canını acıtan şey neydi? Bu intikam hırsı neydi?

 

Takvim yaprakları 22 Haziran 1941’i gösteriyor… Bu tarihle birlikte Almanların, Sovyetler Birliğini işgaliyle birlikte katliamları da başlamış oluyordu.

 

Mobilize katliam birlikleri denilen Alman özel görev birliklerine (Einsatzgruppen) Sovyetler Birliği’nin işgali sırasında Yahudileri öldürme görevi verildi. Hani kana doyamadılar ya!

 

Devam edecek…

Selam ve muhabbetle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yusuf Koç Arşivi

EDEP!

30 Ocak 2017 Pazartesi 20:32
SON YAZILAR