Erol Sunat

Erol Sunat

HAVALAR GÜZELDİ LAKİN…

HAVALAR GÜZELDİ LAKİN…

Rahmetli Orhan Veli, “Güzel havalar” şiirinde, şöyle anlatmış hayatı, “Beni bu güzel havalar mahvetti, / Böyle havada istifa ettim / Evkaftaki memuriyetimden. / Tütüne böyle havada alıştım, / Böyle havada aşık oldum; / Eve ekmekle tuz götürmeyi /Böyle havalarda unuttum; /Şiir yazma hastalığım /Hep böyle havalarda nüksetti; / Beni bu güzel havalar mahvetti.”

2019 yılı birçoğumuza göre, rahmetli Orhan Veli’nin , “ Beni bu güzel havalar mahvetti” dizesiyle başlayan o güzel şiiri gibi geldi geçti! Umutla başladı, hayal kırıklıklarıyla elveda dedi.

Bizlere gelince;

Havalar güzeldi, lakin tadımız yoktu!

Havalar güzeldi, lakin neşemiz yoktu!

Havalar güzeldi, lakin dostumuz yoktu!

Havalar güzeldi, lakin paramız yoktu!

Havalar güzeldi, lakin derdimiz çoktu!

Havalar güzeldi, lakin, anlayan yoktu!

365 gün aslında kısa değil, oldukça uzun bir süre.  2019 yaşadığımız cümle yıllar gibi herkes için umutlarla başlamıştı.

2018 yılının Ağustos ayı ortalarında yedi lirayı bulan dolar, ardından alevleri hanelerimizi, ceplerimizi, gelirlerimizi yakıp-kavuran, marketleri, çarşı-pazarı yangın yerine çeviren fiyat artışlarının önüne geçen bir yıl temennisiydi beklentilerimiz.

Ama olmadı!

2019 “Kaleden kaleye şahin uçurdum” ve “Karşıdan karşıya elmalı dağlar” türküleriyle başladı. “Bir taş attım havaya” türküsüyle de bitti.

Ağzımıza bir parmak bal çalınan, beklenen, bekle denilen, daha iyi olacak diye son güne kadar beklenilen bir yıl oldu.

Vuslat kaldı başka bahara derler ya…

Vuslat 2020 yılına ertelendi!

Orhan Veli’nin dediği gibi, “Bizi bu güzel havalar mahvetti!”  Hayaller, inanmışlıklar, umduğumuz dağlara bu sefer kar yağmaz beklentileri,  güzel denilen havalar, güzel olacak diye umutlandırılan havalar mahvetti.

Enflasyon canavarı sokaklarımıza kamp kurdu.

Yolumuzu kesti.

Aba altından sopa gösterdi.  

Sağ gösterip sol vurdu.

Yüzümüze güldü, arkamızdan kuyumuzu kazdı.

Sofralarımıza kuruldu.

Bütün bir yıl hepimizle dalga geçti, canımıza okudu!

 

İNSANIMIZ 2019’DA BÜYÜK HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI!

Şehrimizin birçok caddesinde, o hareketli cıvıl cıvıl hal kalmadı. Boşaltılan dükkanlar, kapanan işyerleri, kiralık ve devren satılık yazıları yıl boyunca artarak sürdü.

Gidenler bir daha geri gelmediler! İşletmeler küçüldükçe küçüldü.  İşten çıkarmalar, daha da hızlandı.

İşsizlik rakamları anormal derecede artış gösterdi. İstatistikler bu artışı daha fazla saklayamadılar!

TÜİK rakamları çarşı-pazarı neredeyse bedavaymış gibi gösterdi ki, TÜİK bu rakamları nerden buluyor? Halep ordaysa arşın burada esprilerine konu oldu. Enflasyon rakamları gerçekçi olmanın çok ötesinde seyretti.

Tek haneli rakamlara inildiği söylemi söyleyenlerin ve iddia edenlerin iddiası olarak ortada kaldı. İnandırıcılığından şüphe edildi.

Havalar güzeldi lakin, söylemler acıydı.

İnsanımız siyasilere, hakkını savunduğunu düşündüğü insanların tamamına gönül koydu!

Marketler, çarşı ve pazarlarlar, mevsim itibarıyla bazı ürünlerde ucuzlamalar olsa da, fırsat bu fırsat demekten çekinmediler!

Bakliyat, süt ürünleri, yağlar, kırmızı et, beyaz et, şekerli ve unlu mamuller, insanımızın vazgeçilmezi ekmek bu fırsatçılıktan nasibini aldı.

Soğanın, patatesin saltanatı, kilosu 19 lirayı gören patlıcanın zirve yapması insanımıza ağır geldi.

Tanzim satışlar, soğan-patates kuyrukları, aranılanların bulunamaması, tarım ülkesi olan ülke insanlarını hem isyan ettirdi,  hem de sevdiği insanlara olan güvenlerini gözden geçirmelerine neden oldu. Anlı-şanlı işletmeler,  yüzlerce, binlerce işçisi olan fabrikalar kapandı, konkordatolar saklanmaya çalışıldıysa da patladı, geri dönen, patlayan, insanların hayatını alt-üst eden, iflasa sürükleyen, çekler ve senetleri, dosyalar almadı!

2019 bir an önce bitse diyen insanların yüzlerindeki umutsuzluğu ve çaresizliği görmeyen kalmadı.

Ortalığı güllük gülistanlık gösterme gayretleri, acı gülümsemelerle, bu anlatılan hangi ülke söylemleriyle karşılandı.

Faizlerin düşmesi, zaten güçlükle ayakta durabilen, hayata tutunabilen insanlara yaramadı.  Bankaların düşük faizlerine rağmen, özellikle konut kredilerinde aylık ödemeleri karşılayacak gelire sahip insan kalmadı!

Her devirde tuzu kuru olanların bundan istifade etmesinin kapıları ardına kadar açıldı. Aylık geliri bin lira, iki bin lira olan insanların, asgari ücretlilerin bu imkanlardan nasıl faydalanacağı, nasıl bu ücretleri ödeyebileceği yine ortada ve cevapsız kaldı!

 

2019 SIĞINMACI SURİYELİLERE İMRENİLEN BİR YIL OLDU!

Yılın son haftasında ki asgari ücret açıklaması ise asgari ücretlilere hayal kırıklığı yaşattı. Birde, Asgari Ücretlilerimizi enflasyona ezdirmedik denilmesi asgari ücretlileri daha da üzdü. Enflasyona o olsa olsa sevimli bir canavar olur demişlerdi.  O sevimli canavar, asgari ücretlilerinin pestilini çıkardı, yetmedi, silindirle paspas misali ezdi geçti. Ben asgari ücretlileri pek severim, hiç ezer miyim, bak siz bile enflasyona ezdirmedik demediniz mi, ben ne yapmışım ki, diyerek, sıyrıldı çıktı, işin içinden!

2019 yılını sizce asgari ücretliler, emekliler, dar gelirliler sevebildi mi?

Kişi başına düşen milli gelirimiz 8 bin 811 dolara, ekonomistlere göre 8 bin beş yüz liranın da altına düştü. Nerde o eski günler denilen bir yıl yaşandı.

Sığınmacı Suriyelilere imrenilen bir yıl oldu 2019.

Suriyeliler, 2011 yılının ortalarında sığındıkları ülkemizde iş sahibi oldular, iş buldular, iş kurdular, Dükkan açtılar, araba aldılar.

Biz bu sürede işimizi kaybettik,

İşimizden olduk,

Kucak açtığımız, kol kanat gerdiğimiz, yardım ettiğimiz,

Suriyelilerin açmış olduğu iş yerlerinde çalışmaya muhtaç durumlara düştük,

Şehrimizde aylar önce yaşanan bir olay gibi,

Biz yabancı almıyoruz diye karşılıklar aldık!

2019, hüzün dolu, ağlamaklı, gözlerimizi dolduran, söyleyeceğimiz birçok lafı boğazımızda düğümleyen, konuşamadığımız, anlatamadığımız olaylarla dolu geçti.

Bizi anlamasını beklediklerimiz anlamadılar, dinlemediler, halimizi görmediler diye konuşan insanların anlaşılamadığı bir yıl oldu 2019.

 

YENİ YILINIZ KUTLU, HER ŞEY GÖNLÜNÜZCE OLSUN!

Havalar güzeldi lakin, vefa kayboldu, dostlar sırra kadem bastı, ümitler soldu gitti, hayaller saç-baş yoldurdu ve yıl 2020 oldu.

En güzel yıllar, en güzel umutlar, en güzel hayaller sizlerin olsun. Yeni yılınız kutlu, her şey gönlünüzce olsun efendim…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Erol Sunat Arşivi

Sazan

17 Nisan 2024 Çarşamba 00:02
SON YAZILAR