Bahri Kılınçel

Bahri Kılınçel

İSRAİL MALLARINA BOYKOT DİYENLERE NOTLAR

İSRAİL MALLARINA BOYKOT DİYENLERE NOTLAR

Geçtiğimiz günlerde  Meram’da  Almanya’dan gelen akrabalarımla  bir restoranda  sipariş esnasında çocukların Cola talebine garson, “İsrail’e tavır nedeniyle Meram Belediyesi’nin bir kararı gereği Cola satmıyoruz” deyince  Meram Belediye başkanımızın gazetelerdeki açıklamalarını hatırladım belediyeye ait yerlerde cola satılmayacaktır.

Bu tür açıklamalar her dönemde ortaya çıkar ve tamamen  oy devşirmeye yönelik taşradaki politik tavırlardır. Gerçeklikten uzaktır. Hükümet sözcüsü bile İsrail’e ticarete devam edeceğiz demişse  Konya’da cola satılmasın tavrı sadece politik  bir davranıştır.

Aslına bakarsak  Konya halkı bilmelidir ki  İsrail’e politik bir kriz olsa bile  ticari ilişkiler tam gaz artarak devam etmiştir. İsrail ile Türkiye arasındaki dış ticaret 2011 yılında 4 milyar 22 milyon dolar  olmuşken  2013 yılında 4 milyar 858 milyon dolara ulaşmıştır. Türkiye, İsrail’in en önemli 10  ekonomik  partnerlerinden birisi. Son ay hariç iki ülke arasında günde 11 uçak seferi yapılmaktaydı.

TÜİK verileri incelendiğinde Türkiye’nin İsrail’e savaşta kullanması için  askeri savaş malzemesi sattığı  ve 2010 yılından bu yana Türkiye, İsrail’e 11 milyon dolarlık harp silahları ve mühimmatı ihraç etmiştir.

Suriye krizi yüzünden İskenderun limanından gemilere yüklenen tırlar İsrail’in hayfa limanında karaya çıkarak Ürdün üzerinden  Arap ülkelerine ihracat malları taşımaktadırlar. MKE’nin 3 Eylül Deniz Ticaret Odasına yazdığı yazıda 1 adet 40’lık 1 adet 20’lik konteyner içinde 6 kalemde 31 bin 508 adet tank mühimmat parçasının taşınması için ihale açıldığını belirmiştir. İsrail yabancı savunma daire başkanı Tuğgeneral Shemaya Avieli yaptığı açıklamada “Türkiye’ye yapılan silah ihracatı hiçbir zaman durmadığı gibi, İsrail devletinin çıkarları korunarak devam etmektedir. Rakamlara bakılırsa Türkiye’ye yapılan silah ihracatı hiçbir zaman sıfır olmamıştır. Türkiye’den yeni alışveriş talepleri var, bunları inceliyoruz.”

İsrail Musevi cemaatinin yayın organı Şalom gazetesinin İsrail’in Yedioth Ahronot gazetesine dayandırdığı haberde Burak Erdoğan’a ait 95 metrekarelik dev yük gemisi Safran 1 in defalarca İsrail ve Türkiye arasında yük taşıdığını yazmıştır.

Konya’da oy uğruna cola içmeyelim gibi anlamı olmayan açıklamalar tamamen politik oy devşirme davranışlarıdır, gerçekten İsrail’e karşı yapmamız gereken tek tutarlı davranış geçmişte rahmetli Necmettin Erbakan ve Mesut Yılmaz tarafında imzalanan askeri savunma antlaşmalarının iptal edilmesidir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Bahri Kılınçel Arşivi
SON YAZILAR