Ahmet Çapanoğlu

Ahmet Çapanoğlu

İYİLER ÜZÜLÜRMÜŞ!

İYİLER ÜZÜLÜRMÜŞ!

İyiler üzülür yazınca hemen aklınıza kendiniz geldi ve “beni tarif ediyor diye derin bir iç geçirdiniz değil mi? Siz iyisiniz ya, hayat ve insanlar size yük olduğu, insanların sizi sürekli üzdüğü aklınıza geldi. Niye? Çünkü siz iyi birisiniz ya o yüzden birileri sizi üzecekler. Peki, sizi kim üzecek, kötüler mi? İyiler sizi hiç üzmeyecek değil mi?

Ve şeytan iyileri üzmek için köşede bekliyor değil mi? Sen iyisin diye herkes seni üzmek için takip edip fırsat kolluyor, değil mi? Veya yeni bir sektör kuruldu da benim haberim mi yok, İyiler itina ile üzülür diye.

Ne kadar eminsiniz kendinizin iyiliğinden. Ne çok güveniyorsunuz kendinize.

Düşündünüz mü acaba, neden siz iyisiniz de başkaları kötü? diye. Neden kendinize bir acıma payı çıkartıp kendinizi soyutluyorsunuz? Neden hak edip etmediğinizi düşünmüyorsunuz? Mesele şu ki; siz sadece iyiler üzülür diye kendinizce ajitasyon yapıyor, kendinizi teselliye çalışıyorsunuz. Durum bu.

Oysa hiç düşünmüyorsunuz, iyi olmak hangi kriterlere bağlı ve siz iyiliği hak etmek için ne gibi çalışmalar içerisindesiniz? Peki, size göre iyi olanın başkasına göre kötü olması söz konusu olamaz mı?

Sahi siz kimsiniz? Herkes kötü de siz iyiyseniz neden sorgulama yaparsınız. Sorgulamak, iyi olmuş olmanızın size verdiği bir hak mıdır? Aslında düşünsek, neye ve kime göre iyiyiz de bizi üzüyorlar diye. Belki biz kötü olduğumuz için üzülüyor, başkalarını da bizi üzdüğü için kötü görüyoruz, işte bunun farkında değiliz

Peki, siz o kadar iyisiniz de kaç insanı bataktan kurtardınız, kaç çocuğa sığınma oldunuz, kucak açtınız da kaç fakir doyurdunuz? Hadi diyelim bunları yaptınız, ihtiyaçları giderdiğiniz kadar gidermediğiniz, sabah yürürken kapınızın önünü süpüren çöpçüye, bindiğiniz dolmuş şoförüne teşekkür etmeden indiğiniz zaman, diğer iyiliklerin uçup gittiğini düşünebiliyor musunuz? Niye düşünesiniz ki, yaptığınız bir iyilik, sizce sizi yeterince iyiler sınıfına koydu. Yaptıklarınızla yapamadıklarınızı bir düşünün, ondan sonra düşünün iyi olup olmadığınızı.

Sorsan herkes kendini % 100 iyi olarak bilir, asla kötü değildir. O yüzden herkes onları üzüyordur, iyi oldukları için. Kimse % 100 iyi değil, herkesin içinde az da olsa kötü şeyler vardır. Sizin kendinizi iyi görmeniz bile egolu olduğunuzu ve egonun sizi olumsuzluklara sürükleyip kötüler sınıfına koyduğundan haberdar değilsiniz. Maalesef insanlar işlerine geleni yapmak istedikleri için bencilliklerinden dolayı "herkes kötü, en iyi, en akıllı benim" mantığıyla davrandıklarından onları kimsenin üzemeyeceği düşüncesindeler.

İşte bu sebepledir ki, herkes iyiyim der, kimse ben kötüyüm demez. Siz hiç ben kötüyüm diyeni gördünüz mü ve kötü olduğum için beni üzüyorlar diyeni?

Aslında kendinizi dürüstçe bir tahlil etmeyi deneseniz, ne kadar iyi ne kadar kötü olduğunuzu göreceksiniz. Kimin üzülmesi, kimin üzülmemesi gerektiğini fark edeceksiniz.

İyi misiniz, kötü müsünüz bunu sınamanın yolu, birincisi hastalanmak, ikincisi de maddi sıkıntı. Dürüst olun, bunun ikisi de başınıza geldiği zaman iyi olmadığınız çok şey olduğunu fark edeceksiniz.

Hepimiz biraz iyi, biraz kötüyüz. Gerçek hayatta salt iyilik ve salt kötülük barınamaz, çünkü hayat, iyiliği kötülük ile kötülüğü de iyilik ile sınar.

İyilik, neye göre iyilik. Sorsan tacizci de iyiyim der, katil de. Her ikisi de İyiyim ama yaptıklarımın bir nedeni var der. Nedir nedeni? Katil derki “anama küfür etti bıçakladım. Normalde ben iyi insanım ama namusuma söz söyledi, çileden çıkardı der, yani kendine göre iyidir.

Biri çıkar şeytana uydum der, kötülüğü şeytana yükler. Kabul edersiniz veya etmezsiniz, toplumun büyük bir kısmı tacize uğrayana kulp takar, ee erkek o, canim uymuş şeytana, kız da edepli olsaydı, edepli giyinseydi, edepli yürüseydi derler. Oysa tesettür ve namus, sadece kadınlara özgü bir şey değildi. Cenab-ı Hakk ilk tesettür ayetini erkeklere göndermiş ve mümin erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar buyurmuştu.

Unutmayın ne üzülen siz saf iyisiniz ne de diğerleri tam bir kötü. Ne sadece iyiler üzülür ne de sadece kötüler üzen olur. Yalnızca yanlışa sapıp iyiyim kompleksine girmeyelim yeter.

Sadece kötüler seni sevmez, sana zaman ayırmaz. Onların zaman ayırdığı şeytandır. Sakın senin zaman ayırdığının da sırf melek olduğunu zannetme.

İyi ve kötü göreceli olduğu için siz doğru veya yanlış insan kavramına bakın. Rabbim hepimizi doğru olanlarla karşılaştırsın, ne üzülelim ne de üzelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ahmet Çapanoğlu Arşivi
SON YAZILAR