Ali Dutal

Ali Dutal

“JELATİN” İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ

“JELATİN” İLE İLGİLİ NELER BİLİYORUZ

Toplumun kahir ekseriyetinin hakkında derinlemesine bilgisi olmadığı “jelatinin” özellikle de Müslümanlar için hayati derecede önemli olduğuna dikkat çekmeye çalışacağım. Jelatin ile ilgili paylaşacağım bilgilerin tamamı alıntı olup araştıran herkes bu bilgilere ulaşabilir.

Kısaca, jelatin, hayvan deri ve kemiklerinden elde edilen doğal bir proteindir. İki yöntemle elde edilir. 1-A tipi jelatin; domuz ve sığır postlarından; 2-B tipi jelatin; boynuz ve kemiklerden üretilmektedir.

Jelatin, katıldığı ürüne göre kıvam arttırıcı, köpürmeyi sağlayıcı, emülgatör, dayanıklılık, bağlayıcı yapıştırma, kremleştirici gibi işlevler üstlenmektedir.

Yazıma da konu olmasının asıl amacı işlevi, sağlığa zararlı olup olmaması değil; Müslümanların gıda tüketimi hususundaki duyarsızlıklarının fizikî yapılarına ve manevi hayatlarına olumsuz etkileridir. Dinimiz İslam’ın önemle üzerinde durduğu konuların başında kazançlarda ve tüketilen gıdalarda helale hassasiyet gösterilmesi gelmektedir.

Jelatin maddesi büyük oranda domuz ve İslami usule göre kesilmeyen sığır postlarından elde edilmektedir. Müslümanların gıda ihtiyaçları, çoğu zaman gıda üretimi yapan firmalar tarafından dinî hassasiyetler dikkate alınmadan karşılanmakta ve maalesef jelatin kullanılmaktadır.

Domuz derisi en çok kullanılan jelatin kaynağı olup elde edilmesi kolay ve çok ucuzdur. Jelatinin kullanım alanının çok geniş olması Müslümanlar açısından son derece endişe vericidir.

Jelatin, pek çok pasta ürününde, yoğurtta, dondurmacılıkta, eritilmiş peynir ve kaşar üretiminde, margarinde, salam, sucuk sosis, jambon gibi et ürünlerinde, şekerlemelerde, reçel, marmelat, helva, pekmez ve tahin gibi gıdalarda, fındık ve fıstık ezmelerinde, meyve sularında, sakızlarda, ilâç endüstrisinde, kapsül, film ve tablet yapımında, kan verme ürünlerinde, krem, losyon, şampuan, parfüm gibi cilt ve kozmetik ürünlerinde, hayvan yemlerinde, fotoğrafçılıkta ve karbonlu kağıt yapımında kullanılmaktadır.

Ülkemiz ve İslam ülkelerinde yeterince jelatin üretimi olmayıp yüzde 99’u Müslüman olmayan ülkeler tarafından üretilmektedir. Türkiye'nin yıllık jelatin tüketimi 5000 ton civarında olup tamamına yakını ithal edilmektedir.

Buradan şu sonuç çıkıyor; üretici firmaların belli bir kısmı dinimizin kabul etmediği domuzdan elde edilen jelatini kullanarak Müslümanların haram gıda tüketimine sebebiyet vermektedirler.

Şunu da belirteyim; Tarım ve Orman Bakanlığımızın il ve ilçe teşkilatlarındaki elemanları tarafından periyodik denetimler yapılarak zararlı katkı maddeleri kullanan firmalara yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak, üreten ve tüketenlerin hassasiyeti yoksa denetimin geniş bir alanda etkili olması çok zordur.

Mesele şu; gıda üretimi yapan firmalarımızı töhmet altında bırakmak istemiyorum; ancak, domuz eti ve domuz derisi ve kemiğinden üretilen jelatin gerçeğini hepimiz kabul etmeli Müslümanlar olarak bu durumu engelleme imkanımız olmasa bile bir birimizi ikaz etmeliyiz. Etmediğimiz zaman Yüce Rabb’imize hesap vereceğimiz unutulmasın!

Birinci yapmamız gereken en önemli iş; domuz ve domuza dayalı her türlü et, jelatin gibi haram gıdaların üretimi, tüketimi ve ithalinin yasaklanması için bireysel ve toplumsal olarak mücadele etmeliyiz. Hiç olmazsa güvenirliğine yüzde 100 emin olduğumuz gıda üreticilerini Müslüman kardeşlerimizle paylaşarak hem haramdan kurtulmalarına vesile olalım hem de helal gıda üreten firmalarımızın güçlenmesine katkı yapalım.

Kesinlikle firma reklamı yapmak için değil; sadece ve sadece Hz. Allah(cc)’ın rızası için; sahiplerini tanıdığım ve firmada çalışan bir mühendisten teyit ettirdiğim AYCA ve AYGIN süt ürünleri üreten firma ürünlerinde jelatin kullanmamaktadır. Bu iki firmamızın ürünlerini Müslüman kardeşlerim rahatlıkla tüketebilirler. Eğer, bu firmaların sahipleri domuz derisinden üretilen jelatini ürünlerinde kullanıyorlarsa bilin ki dünyanın sonu gelmiş, demektir. 

Kardeşlerim güvendiğiniz firmalar varsa Hz. Allah (cc) rızası için haberdar ediniz; inanın büyük sevap işlersiniz. 

Konu ile ilgili gerek resmi gerekse gayri resmi bilgiye sahip olanların kamuoyunu bilgilendirmeleri kafamızda yer alan kuşkuların giderilmesine katkı yapacaktır.

 


 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR