Halil Özkan

Halil Özkan

KENDİMİZİ İFADE ETMENİN EN ÖNEMLİ NOKTASI

KENDİMİZİ İFADE ETMENİN EN ÖNEMLİ NOKTASI

İnsanın kendini en iyi ifade etmesini sağlayan o konu hakkında duygu ve düşüncelerini karşı tarafa aktarmasıdır.

Yaşadığımız olaylar karşısında hissettiğimiz her şeye duygu diyoruz. Hissettiğimiz duyguları dışarıya aktarmak, konu hakkındaki fikrimizi ortaya koyuyor. Peki duygularımızı yansıtamasaydık neler olurdu?

Kendimizi ifade edemezdik o konu hakkındaki görüşlerimizi gösteremezdik bu da bizi ruhsuz bir makine haline getirirdi hiçbir şeye tepki göstermeyen bireyler haline dönerdik bu da ikili diyaloglar da bizi çok kötü etkilerdi. Hal ve hareketlerimiz, o konu hakkında bizde oluşan duygular insanların bize karşı düşüncelerini etkiler. Bu davranışlar da hislerimizin dışarıya aktarımı ve kendimizi ifade etmemizi sağlar. En etkili iletişim şeklidir duygu düşüncelerimizi ifade etmek, beden dili kullanmak karşı tarafa o konu hakkındaki bizde oluşan izlenimi sergiler ve bizi daha iyi anlamasına vesile oluruz. Duygularımızı yansıtamamak, kendimizi ifade etmemizi de engeller. Yaşadığımız her olayda tepkisiz kalmak, insanların kafasında hakkımızda soru işaretleri bırakır ve konu hakkındaki düşüncemizi de gizler. Yeni arkadaşlıklar için karşımızdakinin beyninde olumlu düşünceler bırakmak önemlidir. Duygularımızı karşımızdakine aktaramamak bizi olumsuz cevaplara sürükler. Çünkü asıl olan hissetmek değil hissettiğini hissettirmek, sergilemek önemlidir. Bunun yanı sıra insan ilişkilerinde sevgi ve saygı çok önemlidir. Karşınızdakinin sizi sevdiğini bildiğiniz halde bunu size yansıtmaması, hissettirmemesi kalbinizi kırar. Nedeni ise onun sizi sevdiğini bilmek değil; görmek, yaşamak istemenizdir. Duyguların ve duyguları yansıtmanın önemi işte budur.

Yaşadığımız her olayı saklamak, içimizde yaşamak, çevreye yansıtmamak bizi psikolojik bir boşluğa sürükler. Çöküntüye uğratır. Çünkü insan toplumda içindekileri saklayarak hayatta kalamaz. Bunun yerine her şeyi dolu dolu yaşamak en güzelidir. Mutluyken mutluluğu, üzgünken üzüntüyü, sinirliyken öfkeyi dolu dolu yaşamak hayata değer katar. Duygularımızı içimizde biriktirip tek başına üstesinden gelmek yerine çevremizdekilerden yardım almak bizi mutluluğa ulaştırır. Selametle kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Halil Özkan Arşivi
SON YAZILAR