Ziya Uysal

Ziya Uysal

KONYA ÜVEY EVLAT MI?

KONYA ÜVEY EVLAT MI?

Desteklenecek ürünler konusunda Tarım Bakanlığı ‘havza’ modelini getiriyormuş. “Havza” modelini uygulayan ülkelerin, kayda değer bir fayda sağlayamadığı söyleniyor. İnşallah bizde faydalı olur, hayırlı olsun. Ancak bu ‘havza’ modelinde mısıra verilen devlet desteği maalesef Konya, Karaman ve Aksaray’dan kaldırılmış. Konya’da sadece Kadınhanı ve Yunak dahil edilmiş ama bu ilçelerde de zaten mısır ekilmiyor. Karaman’dan Ermenek dâhil edilmiş, Ermenek’te de kayda değer arazi yok.

 Konya’da alternatif ürün olarak mısır tarımı da yapılsın diye çok çaba sarf edilmişti. Konya Ticaret Borsası, Yem Sanayicileri Derneği, Pankobirlik, Selçuk Üniversitesi, TMO, Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri ve tarımla ilgili daha birçok kurum ve kuruluşun çabasıyla başarı sağlanmıştı. Ancak, Konya çiftçisi mısır tarımını daha tam olarak öğrenmiş ve benimsemiş değilken, mısır desteğinin Konya’dan alınması çok yanlış olacaktır.     

 Adana’da mısır tarımı Konya’dan çok daha eskidir. Bunun yanında Adana, neredeyse her çeşit ürünü yetiştirmeye elverişlidir. Konya’da ise mısır tarımı henüz çok yenidir ve Konya’nın yetiştirebileceği ürün sayısı sınırlıdır. Buna karşın mısır için devlet desteği Adana’ya verilmiş, Konya’ya verilmemiştir. Konya, geleneksel buğday-arpa tarımının yanında, farklı bir ürün çeşidi olarak mısır yetiştirmeyi henüz yeni öğreniyordu. Konya’dan mısır desteğinin alınması hem Konya çiftçisi, hem de ülke ekonomisi için hiç iyi olmayacaktır.

 Çünkü daha düne kadar mısır ihtiyacımızı Amerika’dan ithal ederek tamamlıyorduk. Yerli üretimin hayli artmasına rağmen şimdi dahi ihtiyacımızın bir kısmını Amerika’dan ithal ediyoruz. 2014 dünya mısır rekoltesi olan 989 milyon tonun 1/3 den fazlasını 353 milyon ton olarak Amerika tek başına üretiyor. 2015 yılında bu rakamı 366 milyon tona yükseltmiştir.  Soyada olduğu gibi acaba bunda da bir Amerikan parmağı mı var diye konuşuluyor. Bilindiği gibi ülkemiz soya tarımına elverişli olduğu halde biz soyada da büyük ölçüde Amerika’ya bağımlı bir haldeyiz. Ayrıca mısır tarımı sayesinde çiftçinin cebine bir miktar daha fazla para giriyordu, Konya çiftçisi şimdi ondan da mahrum kalacaktır, çok yazık.

Devlet desteği olmadığı durumda mısırı muhtemelen TMO’da almayacaktır. Bu durumda giderek yine eskiye dönülecek ve Konya’da mısır ekilmez olacaktır. İlerideki yıllarda mısıra tekrar devlet desteği verilse bile iş işten geçmiş olabilir. Oysa Konya’da mısır üretimini daha da artırmamız gerekiyor. Çünkü ülke olarak ihtiyacımız olan mısırı ithalat yerine arazisi geniş ve mısır için uygun olan Konya’da üretebiliriz. Ama biz destek vermemekle ülkemizde yetişen bu ürünü ithal etme yolunu seçiyoruz. Biz ille de Amerika’ya çalışmak zorunda mıyız?

 İhtiyacımız olan 8-10 milyon ton mısırın, halen 6 milyon tonunu kendimiz üretebiliyoruz.  Şu anda bunun 1/4 ünü tek başına Konya üretiyor. Konya devreden çıkarsa, yerli üretim 4.5 milyon tona düşecektir. İhtiyacımız olan mısırın 1.5-2 milyon tonunu şimdi bile ithal ediyoruz. İthal mısırlar GDO’ludur, yerli mısırlara göre daha kalitesiz ve daha pahalıdır. Yetkililerimiz inşallah bu yanlıştan dönerler. İnşallah Konya’nın ürettiği mısır da tekrar destek kapsamına alınır ve Amerika’dan ithal etmemize gerek kalmaz. Allah’a emanet olunuz.          

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR