Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

KURALI VAR AMA TAKANI YOK

KURALI VAR AMA TAKANI YOK

Konya trafiğinde araç kullanmaya alışık olmayan yolu tatil için güneye inerken Konya’dan geçen sürücü dostların biri “bisiklet, motosiklet kullananların korkusundan şehir içine girmiyorum” demişti. Konya trafiğinin park yapma yasağı olan yerlerde iki sıra bile park edebilme özgürlüğü dışında önemli bir sorunu da motosiklet sürücülerinin duyarsızlığı ve kuralları takmamaları. Kent içi ulaşım sıkışıklığının bir diğer nedeni akıllı olduğu söylenen ama uzun sinyalizasyon süreleri ile trafik sıkışıklığını artıran sinyalizasyon sistemi bence.

Efendim devlet bir kural koydu ise takipçisi olacak ve kuralı uygulatacak. Bizde kuralları takmamanın en yaygın yolu trafik. Ana okulundan başlayarak çocukların önüne başta servis sürücülerinin kural takmamasını örnek olarak koyarız, sonra onların ileride kurallara uyan iyi sürücüler olmalarını boşuna bekleriz. Kentimde de sürücülerin korkulu rüyası her yerden, sağdan, soldan, kaldırımdan önünüze yanınıza fırlayabilen motosiklet sürücüleri. Bunlar maalesef o kadar duyarsız ki canlarını bile düşünmüyorlar. Ulaşım aracı motosikletler sanki onların eğlence aracı. Yasa koyucu kurala bağlamış, motosiklet sürücülerinin 16 yaşından itibaren ehliyet almaları zorunlu, motosiklet kullanırken kask, eldiven, gözlük, dizlik, dirseklik kullanmak da öyle. Konya’mın motosiklet sürücüsü kardeşlerim hepsinden muaf. Bir motosiklette beş kişi gördüm. Oysa kasksız motosiklet sürücüsünü uzmanlar pinpon topuna benzetiyor. Allah korusun bir kazada kasksız iseniz kafanızın yerdeki seyri pinpon topunun pinpon masasına çarptığındaki zıplayan top ile aynı ve pinpon topu olmamanın en iyi yolu motosiklet kaskı kullanmak. Slogan bile bulmuşuz ama gençleri kurala uydurmaya yetmemiş “Hayatıma kastım yok, kaskım var

Uzmanlar motosiklet kullanıcılarına fark edilmek için gündüzleri de açık far ile seyretmelerini, mutlaka güvenlik teçhizatlarını kullanmalarını, ışığı yansıtan renkte kıyafet ile fark edilmelerini kolaylaştırmalarını, takip mesafesine uymalarını öneriyor. Elbette olmazsa olmaz başta kask olmak üzere gözlük, eldiven, diz ve dirsek koruyucuları. Unutulmamalı ki motosikletin kaportası sürücü.

Sevgili motosiklet sürücülerinin kurallara uymalarını sağlamak kentimi yönetenlerin görevi. Allah korusun yaralanmasız belki küçük yaralarla atlatılabilecek bir kazada kasksız sürücünün yaşamı tehlikededir; diz-dirsek koruyucu, uygun pantolon kullanmayan sürücü ağır travmalar yaşayabilir ve bunlar düşük süratte seyirle bile meydana gelebilir. Kentimi yönetenler taşıt sürücülerinin de vebalini almamalı. Lütfen motosiklet sürücülerini uyarınız, yasal zorunluluklara uydurunuz ve böylelikle her şeyden önce onları koruyunuz. Kazasız-belasız günleriniz olsun efendim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR