Ali Dutal

Ali Dutal

KURBAN KESMEK BİR İBADETTİR (Kurban ile ilgili önemli ikazlar)

KURBAN KESMEK BİR İBADETTİR (Kurban ile ilgili önemli ikazlar)

Kurban kesmenin hükmü konusunda detaya girmeyeceğim. Kısaca kurban; mezhebimiz Hanefi Mezhebine göre vaciptir. İster vacip ister sünneti müekkede olsun kurban kesmek çok önemli bir ibadet olup yerine getirilmediği takdirde mükellef açısından ibadet yerine gelmemiş sonucunu doğuracaktır.

Bir Müslüman kurban ibadetini yerine getirebilmek için şartlarına riayet etmesi gerekmektedir. Bütün ibadetlerde olduğu gibi kurban ibadetinin de şartları vardır. Et için kurban kesilmez.

-Şimdi birkaç dakika düşünelim.

-Geçen yıl kurbanı nerede, kimlerle kestik?

Ben, nerede kestiğimi biliyorum; ancak, kimlerle kestiğimi, ortaklarımı bilmiyorum. Elbette ki, niyetimiz önemli,  önemli olmasına da, niyetimizle birlikte nerede, kimlerle kestiğimizi de bilmek zorundayız. Kişi üzerine düşeni yerine getirdikten sonra Allah(cc) katında sorumluluktan kurtulur, ibadeti yerine gelmiş olur.

Şehirleşmenin getirdiği bir takım zorunluluklar kesim alanlarında kurban kesimini zorunlu hale getirmiştir. Şehirlerde kesilen kurbanların kahir ekseriyeti kurban kesim merkezlerinde hisseye katılarak gerçekleşmektedir. Bu durumun hijyen­, güvenlik gibi bir takım olumlu tarafları olsa da ibadetin yerine gelmesi açısından sakıncaları bulunmaktadır. İşte bu sakıncalara karşı dikkatli olmak zorundayız. Nelere dikkat etmeliyiz:

1-Kesinlikle ortaklarımızı bilmeliyiz: Mutlaka ve mutlaka kurban ortaklarımız Müslüman olmalıdır. Müslüman olmayan birinin bir kurbana ortak olması diğer ortakların kurbanının fesadına yol açar ve kurban sahih olmaz. Ayrıca, sırf eti için ortak olan varsa bu diğer ortaklar tarafından biliniyorsa hatta böyle bir şüphe varsa bile diğer ortakların kurbanının sahih olmasına engel olabilir.

Denilebilir ki, Müslüman olmayan niye kurban kessin, kaldı ki ülkemiz insanının yüzde 99’u kendini Müslüman tanımlıyor. Hepimiz biliyoruz ki tanımlamayla Müslüman olunmuyor. Toplumuz büyük bir iman bunalımı yaşamaktadır. Kaldı ki, kurban kesmenin kültürel bir tarafı da var. Kişi kurban ibadetine çok inanmasa da çevresinin psikolojik baskısıyla ortaklı kurbana katılmaktadır. Mesela, kendisi inanmıyor hatta karşı: ancak, ailesi ve akrabalarıyla birlikte ayıp olmasın diye kesiyor. Zararı da yok, en azından hiçbir sevabi kazanımı olmasa da et sahibi oluyor.

2-Kurban kesilen yerlere olan güvenimiz tam olmalıdır: Arz talepten kaynaklı kurban kesim yerleri de artmıştır. Bu artış her türlü hileyi de beraberinde getirmiştir. Kurban kesimi yapan bir yere hisseye girdiniz. Hayvanınızı görüyor musunuz; görünce hayvanın dişi atmış mı, kör mü, şaşımı hangimiz biliyor? Şehirde kurban kesenlerin yüzde 90’nı bilmez. Tek seçeneğimiz güvenmek. Açık söyleyeyim ben günümüz insanına güvenmiyorum. Para kazanmak için insanların her şeyi yapabileceği bir devirde yaşıyoruz. Öyle olunca yapılacak tek şey kurbanımıza sahip çıkmak. Kurban işinin hafife alınacak bir tarafı yok! Kurban et değil, ibadettir. Et olsaydı kasaplar et dolu olurdu.

-Ne yapmalıyız?

Yapacağımız iş çok kolay. Kurban kesimi yapan çok güvendiğimiz, tanıdığımız biri varsa orada hissedarları tanıyarak kurban ortağı olabiliriz. Yoksa en güvenilir yerler İslami kuruluşlardır. Bu kuruluşların modern, hijyenik kesimhaneleri bulunmaktadır. Bunlar asla ve asla kurban olma vasfını taşımayan hayvanları kurban olarak kesmezler. Bu kuruluşlarda kurban ortağı olan kişilerin kahir ekseriyetinin imani yönden sıkıntısının olmadığını düşünüyorum. Yine de ortaklarınız hakkında bilgi alınız. Çünkü çok kötü bir süreçten geçiyoruz.

Kurban kesme imkanına sahipseniz mutlaka kurbanınızı kesiniz. Kurban kesmenin birçok faydası vardır.  Kurban Allah rızası için yapılan bir fedakarlık olup Yüce Rabbimizin verdiği nimetlere şükür, dünyevi ve uhrevi bela ve musibetlere kalkandır. Nitekim Rasülüllah (sav) Efendimiz bir hadisi şeriflerinde "kim gönül hoşluğu ile Allahtan sevap umarak kurbanını keserse onun için kendisini ateşten koruyan bir kalkan olur." buyurmuşlardır.

Kurban gadab-ı İlahiyi söndürüp rıza-i ilahiye'yi celbeder. Çok kurban kesilen memlekette harp olmaz. Kurban kesecek mal gücü olduğu halde kesmezse muhakkak o kişinin ya kendisinden veya çoluk çocuğundan veya malından mutlaka bir kan akar. Kurban Bayramında umumi af tecelli eder. Kurbanda çoluk çocuk ve fukara için umumi bir menfaat vardır.

Kurban kesmenin fazileti saymakla bitmez. Mutlaka Allah(cc) rızası için kurbanımızı keselim!

 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Ali Dutal Arşivi
SON YAZILAR