Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Medeniyet, şehir ve üniversite

Medeniyet, şehir ve üniversite

Geçen Hafta Konya Büyükşehir Belediyesi’nin Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SADAM) organizasyonu ve çeşitli kurum ve kuruluşların katkıları ile  “Uluslararası Konya Sempozyumu” düzenlendi. Konu olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz  “Medeniyet, Şehir ve Üniversite” temasını işlendiği bilgi şölenine Türkiye ve 6 ülkeden 85 bilim adamı katıldı.
Büyükşehir Belediyesi’nin MEDENİYET OKULU PROJESİ kapsamında 3 gün süren bilgi şöleninin düzenleme kurulu başkanlığını SADAM Başkan Yrd. Prof. Dr. Ali Boran yaptığı şölende estetik, sanat ve eğitim ağırlıklı konular işlendi. Böylece Başkanlığını Prof. Dr. Selman Türker’in yaptığı SADAM bir büyük projeye daha imza atmış oldu. Sempozyuma desteklerini esirgemeyen Başkan Tahir Akyürek ile Daire Başkanı Sami Küçüktığlı ve ekibine çokça teşekkür etmek gerekir. 
Kapanış oturumunda konuşan değerli büyüğümüz, abimiz fikir ve bilim insanı Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’ in yaptığı bilgi şöleninin en büyük kazanımı Medeniyet Okulu Projesi oldu. Medeniyetin önce insanı inşadan başladığını belirten Şen, “İnsanı inşa etmeden hiçbir şeyi inşa edemeyiz. Hürriyet, bir çadırın direği gibidir. İnsanda ilk kaybettiğimiz şey hürriyettir ve bugün sıkıntı veren şeylerin sebebi de hürriyetsizliktir. Hürriyeti olmayan insanların talimatla neler yaptıklarını görürsünüz” dedi.
Konya’da uzun yıllarda insanı bilgiye, şehre, medeniyete ve genişlemeye davet eden toplantılara geç kalındı desek de, başlangıç olan bu çalışmayı takdirle karşılamak gerekir. Böylece Tahir Başkan’ a vereceğimiz en güzel not “MEDENİYET OKULU PROJESİ (MOP)’ni” sürekli hale getirecek bir düzen ve sistemin kurulması gerekir. İnsanı ıslah etmeden toplumdan, şehirden, gelişmesinden, medeniyet-hak-hukuktan bahsetmek pek mümkün olmaz.   
MEDENİYET OKULU
Bütün sözlüklerde medeniyet “felsefe, sanat, teknoloji ve bilim gibi bir toplumun yüz yıllar boyunca ürettiği tüm maddi ve manevi varlıklar” olarak tarif edilir.
Aslında medeniyet, uygarlık kavramını da beraberinde getirmektedir. Medeniyetin, insan topluluğu veya topluluklarının belirli bir coğrafya üzerinde, belirli bir zaman içinde ortaya koyduğu değerlerle sınırlı olmasına karşı; Uygarlık binlerce yıl devam eden gelişmeler sonucu insan aklının, bilim ve teknolojisinin katkısı ile ortaya çıkan ve tüm insanlığın eseri olan evrenselliğin adıdır. Bu bakımdan takdirle karşıladığımız MOP’ nin genişletilerek evrenselliğe ulaştırılması esastır.  
Geçen haftalarda Konya Büyükşehir Belediyesi, Medeniyet Okulu Projesini başlattı ve bu çerçevede Konya’daki okullara yönelik 320 bin dergi dağıtımı ve 8 bin tiyatro gösterimi ile ilgili tanıtım programı düzenledi. 8 ay boyunca her ay bir konunun işleneceğini, o konuyla ilgili tiyatro gösterimi yapılarak dergi dağıtılacağını belirten Başkan Akyürek, bu çalışmayla gençlerimize MİLLİ KÜLTÜR ve KİMLİĞİNİN aktarılmış olacağını ifade etti. 
Tahir Başkanın “Konya’nın kimliğini, misyonunu, milletimizin değerlerini öğretme çalışması olan MOP’ nin aynı zamanda insanın vatanını, milletini seven; ülkesi, ailesi, şehri için çalışan insanlar olmasını amaçladığını” dile getirmesi, ardından da Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in, Türkiye’ye ve dünyaya örnek olan MOP’ nin dayanışma kültürünü, çalışma azmini, bir arada yaşama gayretini destekleyeceğini; huzuru, barışı önceleyeceğini” ifade etmesi projenin belediye üniversite işbirliği çerçevesinde ayağı yere basan bir uygulama alanı bulacağının ifadesidir.  
Eminim bu projenin taliplisi çok olacaktır. Ancak projenin uygulamasında öncü, resmi kurumlar ve sivil toplumlar arası koordinasyon sağlamada merkez olacağını tahmin ettiğim SADAM ekibinin bu toplumsal projede aktif rol alması gerekir. Daha büyük projelere imza atacak SADAM’ ın bunu yapacak ekibi ve hedefi de var zaten.
Allah’a emanet, Hayra muhatab olunuz, efendim.  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR