Murat Güzel

Murat Güzel

“Merkez şehir”in Ufku

“Merkez şehir”in Ufku

Türkiye gündemi ile Konya gündemi arasında bir rezonans, bir ortaklık alanı var mı?

Doğrusu Konya, kendi sorunlarıyla boğuşurken bir yandan da Suriye’de, Somali’de, Arakan’da yaşanan zulüm ve vahşete karşı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürüyor.

Sadece 2014 yılı içinde Konya IHH-AYDER 60’tan fazla yardım TIR’ını Suriye’ye gönderdi.

Ribat İnsani Yardım Derneği 25. TIR’ını göndermiş durumda Suriye’ye.

Diğer sivil toplum kuruluşlarımız da yardım çabalarından geri kalmıyor, ellerinden geleni bu konuda yapmaya gayret ediyorlar.

Konya bu anlamda Asya, Afrika ve Avrupa’nın tam ortasında merkez bir şehir ufkuna sahip olduğunu kendi STK’larıyla ortaya koyuyor.

Geçen Cuma düzenlenen ve Suriye’deki vahşete karşı Konyalılar’ın tepkisini gösterdiği miting de aynı şekilde değerlendirilmeli.

BİLİMSEL ETKİNLİKLER, ÇALIŞTAYLAR

TEMA Vakfı’nın Karapınar’daki kömür rezerv ve kurulması düşünülen termik santralle ilgili kuşkuları dile getirdiği raporu sadece Konya kamuoyunda değil, Türkiye ölçeğinde makes bulmuş, tartışma oluşturmuştu.

Çevreci endişelerle hazırlandığı açık olan rapora ilgi gösterenlerin uluslararası finans ve enerji baronlarıyla sıkı ilişkili medya olması ise –doğrusunu söylemem gerekirse- beni işkillendirmişti.

Türkiye’nin enerji ihtiyacında yabancı kaynaklara bağımlılığının yüzde 75’lere ulaştığı, dış ticaret açığımızın büyük bir bölümünün enerji ithalatından kaynaklandığı bir dönemde TEMA Vakfı’nın raporunda doğrularla birlikte eğrilerin de bulunuşu termik santrale gösterilen tepkilerin amacını daha iyi süzmemiz gerektiğini düşündürüyordu.

KOP İdaresi Konferans Salonu’nda MTA ve KOP İdaresi ortaklığıyla gerçekleştirilen çalıştay bu açıdan son derece önemliydi.

Aynı şekilde Avrupamerkezcilik denen ve tarih, sosyoloji, ekonomi, coğrafya, siyaset vb. sosyal bilimlerdeki “görünmez imparatorluğu” oluşturan heyulaya karşı Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü, Büyükşehir Belediyesi ile İlmi Etüdler Derneği’nin hafta sonu birlikte düzenlediği çalıştay da beşeri coğrafyamızın ihtiyaç duyduğu bilgi birikimine katkı sunacak bilim adamlarının önceliklerinin neler olması gerektiğine ilişkin önemli donelere ulaşmamızı sağladı.

Bu tür bilimsel etkinlik, sempozyum, kongre, tartışma ve sohbetlerin bu şehirde yaygınlaşması şehrin ufkunun geliştirilmesi bakımından çok önemli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Murat Güzel Arşivi
SON YAZILAR