Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Mevlâna ve Aşk

Mevlâna ve Aşk

İçinde bulunduğumuz ay Hz. Mevlâna’nın 741. vuslat yıldönümü idi.  Bu nedenle Hz. Mevlâna'yı anmak için düzenlenen ve 7 Aralık 2014 tarihinde Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlayan Hz. Mevlâna'nın 741'inci Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri 17 Aralık günü Şeb-i Arus programı ile sona erdi. 

            7-17 Aralık 2014 tarihlerinde başta Konya ve İstanbul olmak üzere pek çok şehirde Hz. Mevlâna ile ilgili, seminer, panel, konferans vb organizasyonlar gerçekleştirildi. Bu süreçte, Konya Selçuk Üniversitesi’nde de Hz. Mevlâna ile ilgili pek çok etkinlik düzenlendi. Bu etkinliklerin önemli bir kısmı S.Ü. Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından organize edildi. Nitekim bu çerçevede ilk olarak ‘Hz. Mevlâna’nın 741. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri’ kapsamında ‘Gönlümüzdeki Mevlâna Söyleşileri’nin beşincisi yapıldı.  Kutbu’n-nayi Niyazi Sayın’ın şeref misafiri olarak katıldığı söyleşide katılımcılar, Hz. Mevlâna’nın hayatlarına ve mesleklerine katkılarını sohbet ortamında dinleyicilerle paylaştı. Diğer taraftan yine Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü tarafından ‘Tasavvuf Kültüründe Hz. Mevlâna’ konulu bir panel gerçekleştirildi. S.Ü Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonu’nda gerçekleşen panele Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nuri Şimşekler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü’nün düzenlediği bir başka etkinlik ise ‘Hukuk Fakültesi ile ortaklaşa düzenlenen ‘Mevlâna ve Mevlevilik Konferansları’ idi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Ergin Ergül, ‘İnsan Hakları ve Hz. Mevlâna’ konulu sunumunu öğrencilerle paylaştı.

Selçuk Üniversitesi’nde düzenlenen etkinliklerin bir kısmı da S.Ü. Rektörlüğü bünyesinde faaliyet gösteren öğrenci toplulukları tarafından düzenlendi. Bu etkinliklerin sonuncusu olarak Genç Tarihçiler Topluluğu da Mevlâna ve Aşk: Şiir ve Türkü Dinletisi adıyla bir etkinlik düzenliyor. 2010 yılında kurulmuş olan Genç Tarihçiler Topluluğu, kurulduğu günden itibaren, her dönem, başta tarihi konular olmak üzere, çok sayıda etkinlik gerçekleştiriyor. Topluluk son yıllarda özellikle İstiklal Marşı’nın Kabulü ve 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’ni anma programları ile her sene üniversite gençliğinin yoğun ilgi gösterdiği şiir-türkü dinletileri tiyatro oyunları ve konferanslar tertip etmişti. Üyelerinin çoğunluğu tarihçilerden oluşmakla birlikte, tarih bölümünde okumayan ancak tarihe ve sosyal faaliyetlere ilgi duyan bütün öğrencilere açık olan topluluk, 2015 yılının Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yılı olması nedeniyle, bu yılda bir dizi etkinlik yapmaya hazırlanıyor ve bu konuda herkesten destek bekliyor.

Topluluğun bu seneki faaliyetlerinden ilki ise Mevlana ve Aşk adını taşıyan Şiir ve Türkü dinletisinden oluşuyor.  22 Aralık 2014 tarihinde saat 18.00’de S.Ü. Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonunda gerçekleştirilecek programda Hz. Mevlâna’nın şiirlerinden ve Anadolu Türkülerinden ibaret 9 Şiir ve 9 Türkü yorumlanacak. Programda görev alacak olan, topluluk yönetim kurulu üyeleri Emre Koç, Esra Elif Yücedağ, Cemil Yapar, Aylin Altınok, Mehmet Candan, Arslan Doğan, Uğur Bekret ve topluluk başkanı Muhammed Ali Kahyalar’ı tebrik ediyor, Topluluğun Akademik Danışmanı olarak sizleri bu güzel şiir-türkü ziyafetine davet ediyor, katılmanızı ısrarla tavsiye ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR