Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

Ermenek Sempozyumunun ardından

Ermenek Sempozyumunun ardından

2-4 Ağustos 2018 tarihleri arasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin ev sahipliğinde, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Ermenek Kaymakamlığı ve Ermenek Belediyesinin katkıları ile Ahmet Keleşoğlu Kültür ve Eğitim Vakfı ve Selçuk Ecza Deposu’nun destekleyiciliğinde “Uluslararası Geçmişten Günümüze Ermenek ve Çevresi Sempozyumu” düzenlendi. Kendisi de bir Ermenekli olan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün projesi ve himayesi doğrultusunda ortaya çıkmış olan sempozyum düzenleme fikri, Karaman Valiliği ve Belediyesi ile Ermenek Kaymakamlığı ve Belediyesi tarafından desteklenerek kısa bir süre içerisinde gerçekleştirilmiştir. Sayın Rektörümüzün işaretleri ve talimatları doğrultusunda, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erol Yüksel, Ermenek Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Ömer Çeçen, Karamanoğulları Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Kapar ve yönetim kurulu üyesi Dr. Öğretim Üyesi Mevlüt Günler gibi isimlerin yer aldığı ve içlerinden bazılarının da Ermenekli olduğu akademisyenlerden oluşan bir düzenleme kurulu tertip edilmiştir.

whatsapp-image-2018-08-05-at-18.47.07.jpeg

Bu fakirin düzenleme kurulu başkanlığını üstlendiği sempozyumun sekretaryasını ise Tarih Bölümü Araştırma Görevlileri Şenol Yurdakul ve Aytunç Ülker ile Ahmet Kaysılı yürütmüşlerdir. Sempozyum için çağrı ilan süreci içerisinde İstanbul, Ankara ve Konya illerindeki Ermenek çevresi ile temasa geçilerek, bu vesile ile emekli olmuş ve Ermenek’in yetiştirdiği kıymetli akademisyen ve yazarlarla iletişime geçilmiştir. Bu görüşmelerin neticesinde alanlarında birer duayen olan Sayın Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, Sayın Prof. Dr. Tahsin Kesici ve Sayın Prof. Dr. İbrahim Ceylan hocalarımız sempozyum açılış oturumunu gerçekleştirmek üzere tarafımızdan davet edilmişlerdir. Davetimizi oldukça sıcak karşılayan Ermenekli akademisyenlerin önerileri doğrultusunda sempozyum düzenleme kurulu tarafından bir bilim heyeti de oluşturulmuştur. Heyetin oluşturulması esnasında akademisyenlerin Ermenekli olması, Ermenek ile bir bağının bulunması veya bir vesile ile Ermenek’i çalışmış olması gibi hususlar da dikkate alınmıştır. Sempozyum takvimi doğrultusunda ilan edilen çağrıya 270’e yakın bildiri başvurusu yapılmış ve tarafımıza gönderilen bildiri özetleri, kör hakem metodu ile üç ayrı hakeme gönderilmek sureti ile incelenmiş ve gelen hakem raporları doğrultusunda 129 bildiri sunuma uygun görülmüştür.

whatsapp-image-2018-08-05-at-18.47.09.jpeg

Tarih, arkeoloji, sanat tarihi, sosyoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, sosyoloji, iktisat, işletme, kamu yönetimi, turizm, ziraat, hayvancılık, ormancılık, madencilik gibi çok sayıda farklı disiplinden 170’e yakın bilim insanı ve kalem erbabı sempozyumumuza iştirak etmişlerdir. Sempozyumun açılışı, en başından itibaren sempozyumu destekleyen ve himaye eden aynı zamanda sempozyum onur kurulu üyesi olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Akgül’ün yönettiği açılış oturumu ile başlamıştır. Sempozyumumuzun bir diğer Onur Kurulu Üyesi olarak sempozyumumuzu şereflendiren ve açılış konuşmasını gerçekleştiren Karaman Valisi Sayın Fahri Meral bu tür organizasyonların önemine dikkat çekerek buna benzer bilimsel faaliyetlerin sıkça tekrarlanması dileğinde bulunarak, sempozyuma katkı sağlayanlara teşekkür etmiş, organizasyonu gerçekleştirenleri tebrik ederek yüreklendirmişlerdir.

whatsapp-image-2018-08-05-at-18.53.16-(1).jpeg

3 gün boyunca süren sempozyumumuza katılmak üzere 40’a yakın üniversite ve şehirden Ermenek’e gelen bilim insanlarını büyük bir misafirperverlik ile karşılayan Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen ise, akademisyenlerle yakından ilgilenmiş, sempozyumda sunulan tebliğleri dikkatle takip ederek Ermenekle ilgili ortaya konulan tespitleri geliştirdiği ve geliştireceği projelerle harmanlayacağını her fırsatta ifade etmiştir. Sempozyumun büyük ölçüde destekleyiciliğini üstlenen Sayın Başkan, sempozyum kapanış oturumuna da iştirak ederek, sempozyum sonucunda ortaya çıkan önerileri dikkatle takip etmiştir. Şahsımın sempozyum düzenleme kurulu başkanı sıfatıyla yönettiği kapanış oturumunda Tarihçi Prof. Dr. Salim Cöhçe, Kamu Yönetimi alanından Prof. Dr. Hacı Kurt, İlahiyatçı Prof. Dr. Mehmet Akgül, Sanat Tarihçi ve Arkeolog Prof. Dr. Remzi Duran, Biyolog Prof. Dr. Kuddisi Ertuğrul, alanlarına yönelik olarak sempozyum hakkında uzun bir değerlendirmede bulunmuşlardır. Kapanış oturumunda sempozyumun “çok başarılı şekilde gerçekleşen bir sempozyum” olduğunu ifade eden akademisyenler, bu sempozyumun Ermenek için yeni bir başlangıç oluşturduğunun ve özellikle sempozyumda sunulan bildirilerin yayımlanmasının oldukça önemli olduğunun altını çizmişlerdir.

whatsapp-image-2018-08-05-at-18.53.27.jpeg

Kapanış oturumunda ortaya çıkan önerileri “yeniden başlamak için Ermenek” sloganıyla karşılayan Ermenek Belediye Başkanı, sempozyumda sunulan bildirilerin en kısa süre içerisinde Ermenek Kitabı olarak ciltler halinde basılacağı taahhüdünde bulunmuş, bundan sonra Ermenek adına yönelik panel, konferans, sempozyum, çalıştay, kongre, dergi, kitap gibi projelere daha önceki bulunduklarından daha çok destekte bulunacağının müjdesini vermiştir. Ermenek Barajına nazır, beş yıldızlı Ermenek Selçuklu Otel’de konaklayan katılımcılar, 3 gün boyunca otelin nefis kahvaltı ve yemekleriyle ağırlanmış, sempozyumun birinci günü akşamında belediye başkanının davetlisi olarak teknelerle baraj turuna katılan katılımcılar güneşin batışına kadar mavinin her tonunu izlemişler, bol bol hatıra fotoğrafı çektirerek üç gün boyunca sosyal medyada Ermenek’i paylaşmışlardır. Sempozyumun üçüncü günü Ermenek’in tarihi yerleri gezdirilmek suretiyle de misafirlerimizin yorgunluklarını atmaları sağlanmıştır.

whatsapp-image-2018-08-05-at-18.47.12-(1).jpeg

Sempozyum süresince konaklama ve yemekleri, onlar kadar tatlı güler yüzü ile üstlenmiş olan Selçuk Ecza Yönetim Kurulu Başkanı Sonay Gürgen beyefendinin, davetleriyle sempozyum gala yemeğinde buluşan katılımcılar, Prof. Dr. İbrahim Ceylan’ın hatıraları, Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay’ın şiir ve türkülerinin yanı sıra Halit Bardakçı’nın sohbetleriyle eşsiz bir akşam geçirmişlerdir. Sempozyum süresince her vesile ile eğitime ve kültüre hizmet etmiş olan ve hala eserleriyle bu hizmetlerini sürdürmekte olan merhum Ahmet Keleşoğlu rahmetle anılmıştır. Bendeniz de bu vesile ile bugün Ahmet Keleşoğlu’nun emanetini dikkatle muhafaza eden ve misyonunu sürdüren Selçuk Ecza Yönetim Kurulu Başkanı Sonay Gürgen beyefendiye şükranlarımı sunuyorum. Son tahlilde bizlere Ermenek’i tanıma ve tanıtma fırsatını veren, yeni dostlar edinmemize, yeni arkadaşlıklar kurmamıza zemin hazırlayan ve destekleriyle, teşvikleriyle tüm herkesi cesaretlendiren rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Akgül’e, rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Ercan Oktay ve Birol Üner’e teşekkürlerimi sunuyorum. Son bir teşekkürü de Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Ermenek Meslek Yüksekokulu Akademik ve İdari Personeli ile Tarih Bölümü Yüksek Lisans öğrencilerine etmeliyim; zira onlar üç gün boyunca atom karınca gibi çalışarak Karamanoğlu Mehmetbeyli olmanın hakkını fazlası ile verdiler.

ERMENEK SEMPOZYUMU DÜZENLEME KURULU BAŞKANI Prof. Dr. Hüseyin Muşmal

38751738_1527992140679555_5234059945355247616_n.jpg38518117_503273646801102_1235774584842616832_n.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Hüseyin Muşmal Arşivi
SON YAZILAR