Muhammet Yavaş

Muhammet Yavaş

Niyet bir eylemin kaderidir

Niyet bir eylemin kaderidir

Geçen günlerde bir yazı okudum fazla anlamlı hemen bir anlam çıkardım ve anlamları mürekkebimden bu satırlara döküyorum

Niyet, bir davranışın veya eylemin yapılma amacıdır. Amaç ise, ulaşmak istenilen son noktadır. Niyet ve amaç, insan yaşamında önemli bir yere sahiptir.

Niyet, kişinin davranışlarını yönlendiren en önemli faktördür. İyi bir niyetle yapılan bir davranış, olumlu sonuçlar doğururken, kötü bir niyetle yapılan bir davranış, olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Amaç, kişinin yaşamına yön veren bir unsurdur. Bir amacı olan insan, o amaca ulaşmak için çaba gösterir ve zorluklara göğüs gerer. Amacı olmayan insan ise, yaşamında bir yön bulamaz ve amaçsız bir şekilde hayatın acı gerçekleriyle savrulup gider.

İnsanlar, Amaçları İçin Veya Allah İçin Yaşayabilirler

Amaçları için yaşayan kişiler, maddi veya manevi bir şeyler elde etmek için çaba gösterirler. Örneğin, en iyi meslek sahibi olmak, en iyi üniversiteyi okumak, çok iyi bir makama gelmek, zengin olmak, güzel bir evlilik yapmak, mutlu bir aile hayatı yaşamak gibi amaçlar olabilir.

Allah için yaşayan kişiler ise, dini vecibelerini yerine getirmek ve Allah'ın rızasını kazanmak için çaba gösterirler

Amaçsız ve gayesiz bir yaşam, insan için mutsuz ve anlamsız bir yaşamdır. Bu kişiler, hayatın zorluklarından kaçmak için mücadele etmekten vazgeçerler. Ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olamayacaklarını düşündükleri için, hiçbir şey için çaba göstermezler. Bu durum, onların yaşamlarını olumsuz yönde etkiler ve hayati dengelerini bozar.

Amaçlı ve gayeli bir yaşam ise, insan için mutlu ve anlamlı bir yaşamdır. Bu kişiler, yaşamın zorluklarına göğüs gerer ve hedeflerine ulaşmak için çaba gösterirler. Bu çaba, onların başarıya ulaşmasına ve yaşamlarına anlam katmasına yardımcı olur.

Amaç ve gaye, maddi veya manevi olabilir. Maddi amaç, kişinin maddi refahı ve mutluluğu için çaba göstermesidir. Manevi amaç ise, kişinin ahlaki değerlere göre yaşamak ve başkalarına faydalı olmak için çaba göstermesidir.

Allah için yaşayan kişiler, dini vecibelerini yerine getirirler. Namaz kılarlar, oruç tutarlar, zekat verirler, hac ve umre ibadetlerini yerine getirirler. Ahlaki değerlere göre yaşarlar. Haramdan kaçınır, helal olan şeyleri yaparlar. Başkalarına faydalı olmaya çalışırlar.

Allah için yaşayan kişiler, mutlu ve huzurlu bir yaşam sürerler. Çünkü yaptıkları işlerin karşılığını ahiret hayatında alacaklarını bilirler…

Amaç ve gaye, insan yaşamında önemli kavramlardır hayatına yön verir. Amaç ve gaye edinmek, kişinin yaşamını anlamlı ve mutlu hale getirir. Ayrıca, kişinin başarılı olmasına ve topluma faydalı olmasına yardımcı olur.

Amaç ve gaye edinmek için, öncelikle kişinin kendi değerlerini ve önceliklerini belirlemesi gerekir. Bu değerlere ve önceliklere uygun bir amaç ve gaye edindikten sonra, bu amaç ve gayeye ulaşmak için mücadele etmek gerekir.

Amaç ve gaye için mücadele etmek, kişinin karakterini geliştirir ve yaşamına anlam katar.

Sonuç olarak, insanın gayesi, idalleri, amacı olmalı, niyeti olmalı, bir şeyler için mücadele etmeli, imanı için mücadele etmeli, ahireti için mücadele etmeli’ki cehennem azabından ve gazabı olanlardan olmamalı. Dünya hayatı için mücadele etmeli, gayesi olmalı, bir nedeni olmalı, işi için sebebi olmalı, o işte en iyisi olmak için mücadele etmeli, tahsili için elinden geleni yapıp en bölümleri bitirmeli, kendini geliştirmeli, bir şeyler için hep koşturmalı.

Fakat bir şelale düşünmeli, suyun akar tarafına giderse suya kapılmalı, ters tarafına giderse yorulmalı. Hep dengeli olmalı insan

VESSELAM …

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammet Yavaş Arşivi
SON YAZILAR