Senem Duran

Senem Duran

ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA; ÇÖREK OTU

ÖLÜMDEN BAŞKA HER DERDE DEVA; ÇÖREK OTU

Ölümden başka her derde deva olarak bilinen ve yoğurtlarımızın vazgeçilmez süs malzemesiçörek otunun şifa özellikleri insanlık tarihi boyunca bilinmektedir.

Çörek otu (Nigella sativa L.), Ranunculaceae (düğün çiçeğigiller) familyasına dahil olan günümüzde başta Doğu Akdeniz ülkeleri olmak üzere birçok ülkede yaygın olarak tarımı yapılan, tek yıllık, otsu bir bitkidir.

Nigella sativa Türkçe’de çörek otu” olarak bilinir. Halk arasında ‘’karamuk, siyah susam,cüccam’’ olarak da adlandırılmaktadır.

Ülkemizde Trakya, Kuzey Anadolu ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir.Ülkemizde; Burdur, Afyon, Isparta, Amasya, Mersin, İstanbul, Gaziantep ve Kahramanmaraş civarında çörek otu yetiştiriciliği daha yaygındır.

Eski zamanlardan beri kullanılan çörek otu birçok derdin dermanı olarak görüldüğünden, Arapça’da “habbat al barakah” yani kutsanmış baharat adını  almıştır . Bir hadistede   “Çörek otu yemeye devam ediniz. Zîra onda, ölümden başka her çeşit deva mevcuttur.” ifadesini kullanmasının yanı sıra, çörek otu kullanımının uzun zamandır yapıldığına dair bir başka kanıt da, Tutankamon’un mezarında çörek otu yağının bulunmasıdır. Modern tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat, çörek otu için “karaciğer ve sindirim hastalıklarının devası” tanımını kullanmış, yine  İbni Sina  “Canon Of Medicine” kitabında çörek otunun metabolizmayı uyardığını, uyuşukluk ve halsizliği giderdiğini bahsetmiştir. Asya ülkeleri ve Uzak Doğuda da“her derde deva” olarak kabul edilen bu bitkinin yağı da tohumu kadar şifa kaynağıdır.

Çörek otunun içeriğinde; %21 protein, %38 karbonhidrat ve %35 bitkisel yağlar bulunur. Ayrıca; nigellon, thymoquinon, timokinon  ,linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A, B ve C vitaminleri içerir.Çörek otu tohumu karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral, protein ve dokuz esansiyel amino asitten sekizini de içermektedir.

ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI

Ölüm dışında her derde deva! 

Çörek otunun iltihap giderici etkisi vücudun hastalıklara karşı en önemli savunma mekanizması olan makrofaj hücrelerinin sayılarını artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Karşınızda öyle değerli bir baharat var ki kıymeti, önemi hakkında bir Hadis-i Şerif bile var: Çörek otuna kıymet verin, zira o ölüm dışında her derde devadır"

KALP DOSTU BESİN

Çörek otu kolesterol ve tansiyonun yükselmesini engelleyici etkisiyle damarlardaki kan akışını hızlandırır ve kalbi korur. Yapılan bilimsel çalışmalar çörek otunun yapısındaki uçucu yağda bulunan temel bileşenlerin kötü huylu LDL kolesterolü ve toplam kolesterolü düşürücü, iyi kolesterol olan HDL'yi artırıcı etkisini desteklemektedir. Bunu safrayla kolesterol atımını artırarak veya kolesterolün üretimini baskılayarak sağladığı düşünülmektedir. 12 hafta süren bir çalışmada günde 2 gram çörek otu tüketiminin hem toplam kolesterolü hem de LDL kolesterolü düşürdüğü kanıtlanmıştır.

TAPTAZE BİR CİLT

Çörek otu protein ve su içeriği ile cildin kurumasını önleyerek gün boyunca nemli kalmasını sağlar. Bu sayede cilt parlak ve canlı bir görünüme kavuşur. Cildin yapısında bulunan protein yapının daha aktif çalışmasını sağlayarak akne ve sivilce oluşumunu önler, ciltte oluşan yaraların, sedef, dermatit gibi deri hastalıklarının hızla iyileşmesini sağlar.

KARACİĞER DOSTU

Toksinler, ilaçlar, kimyasallar gibi vücuda dışarıdan alınan yabancı maddelerin uzaklaştırıldığı organ karaciğerdir. Çörek otu aktif bileşenleriyle karaciğerde hasar oluşturan maddelerin girmesini önler ve buradaki toksik madde oluşumunu engeller.

KANSERE KARŞI ETKİLİ

Çörek otu yağından elde edilen 'timokinon' maddesinin karaciğer, pankreas, meme, mide, kolon ve beyin kanserlerini önlemede, hastalığın seyrini yavaşlatmada etkili olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur.. Bu araştırmalar, timokinon maddesinin güçlü antioksidan ve anti-kanser özellikleri ile agresif kanserin yayılma hızını yavaşlattığını da gösterir.

HEM KİLO ALMA DA HEM DE KİLO VERME DE ETKİLİDİR!

Çörek otunun hem iştah açıcı hem vücutta kullanım zamanına göre iştah kapatıcı özelliği vardır. Yemeklerle veya yemekten sonra 1 tatlı kaşığı çörek otu yağı tüketmenin iştah açıcı özelliği vardır.Yemekle beraber tüketecekseniz eğer salata, yoğurt veya çorba üzerine 1 tatlı kaşığı ilave edebilirsiniz.

DİYABETTEN KORUR!

Diyabet tedavisinde zeytinyağı ekstresi ile birlikte kullandığım takviyelerden biri de çörek otu yağıdır. Yapılan araştırmalar, çörek otu yağının pankreatik beta-hücrelerinin iyileşmesinde oldukça etkili olduğunu gösterir.Aynı zamanda kan şekerini de dengeleyen, açlık ataklarını kontrol altına alan özelliğiyle zayıflamak isteyenlerin en önemli yardımcısı olarak karşımıza çıkar.. İçindeki bileşenler, hem zayıflamada hem de diyabette iyileştirici etkiye sahiptir.Bir başka çalışmada ise çörek otunun balla beraber tüketimi organlar üzerindeki stresi azaltmada, metabolizmayı hızlandırmada ve vücut ağırlığını azaltmada daha etkindir

ÇÖREK OTU NASIL KULLANILMALI?

Yeni başlayanlar, 2 hafta boyunca günlük 3 kez bir çay kaşığı; sonrasında günde 1 veya 2 kez 1 çay kaşığı olarak önerilir. Ayrıca kapsül formunda da alınabilir. 2 kapsül, bir çay kaşığı miktarına eşittir.Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur. Kalitesinden emin olunmayan ürünler kullanılmamalıdır.

Çörek otu tohumunu kahvaltı ve yemeklerden en az yarım saat önce bir tatlı kaşığı çiğneyerek bir bardak su ile yutabilirsiniz. Tohumların daha da yumuşak bir hale getirmek için bir miktar suyun içerisinde çörek otu tohumlarını 3-5 saat bekletin. Çörek otu tohumları bu şekilde yumuşayacaktır. 

Çörek otunun tadı bazıları için güzel olmadığından bal ile karıştırılıp da yenebilir. Hz. Enes (ra), “Allah’ın Elçisi (asm), hastalandığı zaman, bir avuç çörek otu alıp, onu su ve bal ile karıştırıp içerdi” şeklinde rivayet etmiştir. 

‘’Doğanın bizlere sunduğu bu mucizevi siyah tohum ve yağından faydalanmayı ihmal etmeyin"

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Senem Duran Arşivi
SON YAZILAR