Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

SAĞLIKTA İYİ ŞEYLER OLDU AMA…

SAĞLIKTA İYİ ŞEYLER OLDU AMA…

SAĞLIKTA İYİ ŞEYLER OLDU AMA…

 Bazıları güzel şeyleri görmemek için güneşi balçıkla sıvamaya kalksalar da, sağlıkta devrim niteliğinde gelişmeler yaşadığımız aşikar.

Hiçbir muayene ve tahlil yapılmadan sadece hastanın anlattığına göre reçete düzenlendiği dönemleri geride bıraktık.

Sağlıkta yapılan iyileştirmeler bizlere insan olduğumuzu hatırlattı.

Anlatıldığına göre, birçok Avrupa ülkesinden bile ileride olduğumuz söyleniyor.

İnsanlar geldikleri noktayı yeterli görmüş olsaydı, bugün hâlâ taş devrinde yaşıyor olacaktık. Her zaman daha iyisini istemek hakkımızdır. Bu nedenle de “sağlıkta geldiğimiz nokta bize yeter” dersek fıtrata aykırı bir şey yapmış oluruz. İyi halimize şükür etsek de, gözümüz daha iyisinde olacak her zaman.

O halde geldiğimiz nokta yeterli değildir ve biz insanlar daha da iyi şeyler istiyoruz.

Bir-iki örnekle (bize göre) aksayan konuları dile getirelim.

Göz anjiyosu yapmak için damar yolu açılıyor ve özel bir ilaç enjekte ediliyor.

Özel Hastanelerde bu ilaç hastane tarafından karşılanıyor. Ama kamu hastanelerinde bu ilacı hasta, eczaneden temin etmek zorunda kalıyor. Bu ilaç da her eczanede bulunan bir ilaç değil. Hasta insanların eziyet çekmemesi için kamu hastaneleri de bu ilacı kendi bünyelerinden karşılasa daha iyi olmaz mı?

Eğer bu ilaçla ilgili bir bedel ödenecekse hastane içinde tahsili yoluna gidilebilir.

Doktor ilacınızı yazıyor. Nasıl kullanacağınızı anlatıyor. Son olarak da “Bir ay sonra kontrole gel” diyor. Diyor da dediği ile kalıyor. Çünkü bir ay sonrası için randevu alamıyorsunuz. Oysa artık her şey bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Doktorun sisteme girerek bir ay sonraki randevunuzu belirlemesi daha doğru olmaz mı? Çok ciddi olmayan konularda kontrol süresinin sarkmasında bir sakınca olmayabilir. Ancak önemli konularda sürenin uzaması hastanın aleyhine olmaktadır.

Diyelim ki kronik bir hastalığınız var. Hayatınızı o hastalıkla devam ettirmek zorundasınız. Kullanacağınız ilaçlar uzman doktor tarafından raporlanıyor. Sanırım bu raporun süresi 1 yıl. Süre dolduğunda raporunuzu yenilemeniz gerekmektedir. Bu işlemi de Aile Hekiminiz yapamıyor. Raporu yeniletmek için hastaneye gideceksiniz. Raporunuzu uzman doktor yenileyecek.

Hiçbir kimse artistlik olsun diye ilaç kullanmaz. Eğer ki hastalık kronikse, bu raporun yenilenme işini aile hekimi neden yapmasın? 

Bunlar bizim tespitlerimiz. Kim bilir sizlerin de başına hangi akla mantığa sığmaz olaylar gelmiştir.

Sağlıklı yaşayın.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR