Ahmet Öztemel

Ahmet Öztemel

YENİ BELAMIZ ATEİZM VE DUANIN GÜCÜ

YENİ BELAMIZ ATEİZM VE DUANIN GÜCÜ

Yıllar önce İstanbul’da “Bekârlar Kulübü” kurulmuş ancak üyeler arasından biri erkek biri dişi iki kişi evlenmeye karar verince kendilerini fesh etmişler. Günümüzde topluma pohpohlanan, enjekte edilmeye çalışılan konu ateizm. Ateizm tanrıya inanmamak olarak tanımlanıyor. Eski Antik çağda Demokritus ve Epikuros ateizmin ilk temsilcileri ve kilise ve ruhban sınıfının sert müdahalesi ile karşılaşmışlar. Ateizm en çok 19. yüzyılda Marks, Engel, Lenin, Feuerbach ve Trocki gibi diyalektik materyalist filozoflar döneminde popülerleşmiş. Enver hoca Arnavutluk’ta ilk ateist devlet düzenini kurmuş. Günümüzde dünyada % 2,3; en çok Japonya’da % 60-65; Rusya’da % 48 oranında ateist olduğu var sayılıyor. Ülkemde de hemen her gün sanal alemde gözümüzün önüne ateist derneği üyeliği formları düşüyor. Hoşgörünüzle bilinen bir fıkra; namlı ateistlerden birinin ormanda yürüyüş yaparken ayağı kaymış düşmüş, bakmış tam tepesinde saldırı modunu almış bir ayı. “Allah’ım” diye haykırmış, ormanda bir sessizlik oluşmuş ve bir ses duyulmuş “Ey kulum, sen ki ateistsin, benden yardım mı istiyorsun?” “Haklısınız” diye kem küm cevap vermiş ateist, “tamam ama belki ayı için bir şey yapabilirsiniz”  Ayı aniden pençelerini havaya kaldırmış ve dile gelmiş “Allah’ım, senin rızkınla orucumu açıyorum, hamdolsun verdiğin nimetlere” 

Ateistin ateistliği başı sıkışıp ilk, “Tanrım, Allah’ım, Yaradanım” deyince sona erer mi bilmiyorum ama günümüzde gençliğimizin yeni baş belâsı ateizm.

Bahşedilen nimetlere göre Allah affetsin şükür ve ibadet eksiğimiz çok. Hayatımızın her döneminde dua oldu şükür ki ancak dualarımız da yıllar içinde değişime uğradı. Gençlik başımızda duman yıllarımızdaki dualarımız bugünlerden nasıl farklıydı. Yaşa göre değişen dualardan söz ederken rahmetli anneannemi anmadan geçemem. Üniversite yıllarımda bana bir süre ev sahipliği yapan neneciğimin yatarkenki duası “Yattım Allah kaldır beni, sağ yanıma döndür beni, vadem yeter gidersem, imanımla gönder beni” şeklindeydi. 18 yaşın hoyratlığı ile “nenem, sabaha kadar ibadet yok, yat uyu, hem sabaha sağ kalkmayı garantiliyorsun hem de rahmetli olursan imanla gitmeyi” derdim.

 “Oğlum” derdi rahmetli, “ibadetinizi gençken yapın, Allah kabul etsin bu yaşta ibadet bile ibadete benzemiyor.”

Nenemin duasına dua ekletmişliğim vardır. Fakülte ikinci sınıfta anatomi dersi için fakülteden aldığımız resmi evrakla kabir açtırıp mevtanın kemiklerini getirdim, temizledim, ders çalışıyorum. Yakalandım neneme. Beti benzi attı kemikleri görünce. Nenemin duası şekil değiştirmişti; “Allah’ım dünyada etimi ahirette kemiğimi kimsenin eline düşürme.”

Duanın gücü sınırsızdır. Allah ibadetlerimizi makbul, dualarımızı kabul etsin. Misyonerlik bitti derken evrensel yeni baş belâmız ateizm. Gençlerimizi bu belâdan da korumak gerek yaygınlaşmadan, akım haline gelmeden. Saygıyla…

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum
  • ahmet öztemel / 18 Ocak 2019 00:23

    Sn. Poyrazlı;
    çok teşekkür ederim değerli görüşleriniz için. Araştırmamda ateizm oranını % 2.5 olarak gördüm. Orandan öte bu konuda da değerli uzmanların yönlendirmeleriyle değerlendirmeler yapılmalı.

    Yanıtla (0) (0)
  • Erdal Poyrazlı / 17 Ocak 2019 13:21

    Ateizm ve belki bununla bir bakıma bağlantılı olarak demizmin yayılıp yayılmadığı konusunda çelişkili bilgiler geliyor. Yakın zamanda yapılmış bir ankete bakılırsa ateist oranı ülkemizde %5’i bulmuş.
    Bu konuda geçmişte yapılmış sağlıklı çalışmalar bulunmadığı için geleneksel olarak nüfsutaki ateist oranının %1-1,5 civarında olduğu tahmin edilirdi.
    Eğer orandaki yükselişe işaret eden anketler gerçeği yansıtıyorsa Türkiye için yeni ve riskli bir döneme girildiğini düşünebiliriz. Öbürleri yetmezmiş gibi bir de ateist-inançlı üzerinden yeni bir fay hattına sahip olacağız demektir.
    Ben mesleğim gereği birkaç naçizane uyarıda öneride bulunmak istiyorum.
    Din eğitimi ancak aile içinde verildiğinde kalıcılaşıyor, kişilik tarafından absorbe edilip içselleştiriliyor. Okullarda verilen din eğitimi, tıpkı okulda verilen fizik eğitimi, kimya eğitimi gibi kişiliğin bir bileşeni haline gelmiyor.
    Aileler “nasılsa okulda öğreniyor” rehavetinde olmamalı.
    Öbür taraftan çocuklar “olur olmaz” biçimde duaya yönlendirilmemeli.
    Duanın anlamı çocuk için başka, erişkin için başkadır.
    Diyelim çocuğa hastanede ve durumu ağır olan büyükannesi için dua etmesini söyledik. Çocuk ta tüm içtenliği ile Allah’a yakarmış, ve büyükannesi için şifa dilemiş olsun…
    Ertesi gün büyükanne için gelen acı haber çocuğun ikilemler yaşamasına neden olacaktır.
    İhtimal 1: Allah beni duydu ama beni sevmiyor. Demek ki ben iyi bir insan değilim.
    İhtimal 2: Allah beni duymuyor. Acaba –haşa- o yok mu?
    İhtimal 3: Allah beni duyuyor ama insanlar için iyi şeyler yapmayı, onlara yardım etmeyi umursamıyor.

    Çocuk buna benzer bir şeyler düşünür. Duayı ve bununla bağlantılı öğeleri, daha fenası kendi kişiliğini ve varlığını sorgulamaya başlar.
    İşte bu şartlar altında büyümüş çocukların ergenlik döneminde ateizme, deizme veya başka bir dine ikna edilmeleri pek kolay bir iştir.

    Yanıtla (0) (0)
  • ahmet öztemel / 16 Ocak 2019 22:09

    Sn. Yanar;
    ne kadar haklısınız, çok teşekkür ederim. İnşallah inandığımız gibi yaşamak , dinimizin güzelliklerini uygulamak hepimize nasip olur.

    Yanıtla (0) (0)
  • yanar / 16 Ocak 2019 20:20

    Duanın önemine ve gücüne inanırım...Suriyelilerle çalışıyorum...Besmelesiz adım atmıyorlar ve her cümleyi duayla bitiriyorlar...Anladım ki dua ağızla yapılmıyor...Dürüstlükle çalışmakla sözünde durmakla kul hakkı yememekle insan haklarına saygı fgöstermekle yapılıyor...Ağızla yapılana dua deseydik islam ülkeleri dediğimiz viranelikler gül bahçesi olurdu...

    Yanıtla (0) (0)
  • ahmet öztemel / 16 Ocak 2019 11:14

    Çok teşekkür ederim değerli görüşünüz için,sağolun.

    Yanıtla (0) (0)
Ahmet Öztemel Arşivi
SON YAZILAR