Çevreci Çetin

Çevreci Çetin

YEŞİLİN SEL OLAN GÖZYAŞLARI

YEŞİLİN SEL OLAN GÖZYAŞLARI

Ramazan bayramı sevincimizi maalesef yeterince yaşayamadık.

Trafik kazaları bir tarafta diğer tarafta da ülkemizin kıyı kesimlerinde çıkan orman yangınları ve bazı bölgelerimizde görülen aşırı yağış sonrası sel felaketleriyle birlikte ortaya çıkan can ve mal kayıpları sevincimizi acıya çevirdi.

Yıllardır uzmanlar uyarıyor: Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle bundan sonra tabii afetlerde şiddet ve periyod bakımından artışlar olacak diye.

Hoş beni de, bunları söyleyenler uzmanları da, sivil toplum örgütlerini de, pek çok kişi ve kuruluş felaket tellallığı ile suçladılar ama görünen köy kılavuz istemiyor.

Yağışlar daha fazla, sel ve beraberindeki çevresel etkileri daha fazla, kuraklık ve etkisi daha fazla, orman alanlarında daha kolay yangınlar çıkıyor, velhasıl hiçbir şey eskisi gibi değil artık.

Burada dikkatinizi çekmek istediğim konulara gelince:

Orman yangınları nedense hep ülkemizin en gözde tatil beldelerine yakın yerlerde çıkıyor.

İnşallah bu yanan yerlere yine ağaç dikilir. Başka bir amaçla kullanılmaz.

Öte yandan sel felaketi sadece ülkenin en çok yağış alan Karadeniz Bölgesinde değil İç Anadolu ve Doğu Anadolu da pek çok yerleşim yerinde de etkili oldu.

Sahi Konya başta olmak üzere bu tür doğal afetlere karşı İl acil durum planımız var mı? Yalnız olduktan sonra önlem değil, olmadan önce risk değerlendirmesi yapılmış planımız var mı?

Televizyonlardan izledik maalesef can kaybımız var. Allah rahmet eylesin. Daha başka acılar göstermesin.

Dikkat ettiyseniz sarı çamur akan sel sularında kaybolan ve ölen insanlardan bahsediliyor ama kimse orada sürüklenen ve yok olan topraktan ve toprağın içindeki canlılardan bahsetmiyor.

Yine sel sularıyla birlikte sürüklenen araçlardan bahsediliyor ama o sularda yok olan telef olan hayvanlardan bahsetmiyor. Evet maddi kayıplar telafi edilebilir ancak yok olan canlar geri gelmez. Bu insan da olsa, hayvan da olsa, vatan toprağı da olsa maalesef geri gelmez. Başımız sağ olsun.

Orman alanlarında çok şükür can kaybımız yok deniyor ama orada ateşin içinde kalan ve cayır cayır yanan ormanın bekçisi ve gerçek sahibi hayvanlardan, kaplumbağalardan, yılanlardan çayanlardan, kuşlardan böceklerden kimse bahsetmiyor, onlar can değil mi?

Birleşmiş Milletler Raporlarına göre yaşanan küresel ısınmanın % 90 insan kaynaklı olduğu gerçeği bize Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerimde Rum Suresi 41. Ayettin mealini hatırlatıyor:

“İnsanların kendi işledikleri (kötülükler) sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Dönmeleri için Allah, yaptıklarının bazı (kötü) sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır.” (Diyanet İşleri Meali)

Allah(c.c) ibret alıp düşünmemiz için bizlere başka acılar yaşatmasın. Amin.

ÇETİNCE: Ne ekerseniz onu biçersiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Çevreci Çetin Arşivi
SON YAZILAR