Muhammed Ali Okutan

Muhammed Ali Okutan

Ahlak ölçümüz

Ahlak ölçümüz

Müslümanlar olarak ahlak ölçülerimiz diğer inançlarda olduğundan farklı olarak vahye dayanmaktadır. Bizlerin ahlaki sistemi tamamı ile Kur’an-ı Kerim ve Efendimiz aleyhisselatü vesselamın sünneti seniyyesi ile kayıtlıdır. Müslümanların bu ölçülere uymaması vahyin eksik olduğunu değil bizzat uygulamada hata edenlerin eksikliğini gösterir.

Allah Teâlâ ve Tekaddes Hazretleri Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır; "Sen en yüce bir ahlâk üzeresin "(Kalem Suresi 4. Ayet)

Ayet-i kerimede hitap bizatihi Efendimiz aleyhisselatü vesselama olması bizlerin ahlak üzere olmayacağımız anlamına gelmemektedir. Rabbimiz Resulü Ekrem Efendimizi bizlere ona uymamız ve örnek almamız için göndermiştir. Kur’an-ı Kerimde yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır; “Andolsun, Allah’ın Resûlünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.”( Ahzâb Suresi 21. Ayet)

Bizler hayatımızın neredeyse hiçbir alanında Efendimiz aleyhisselatü vesselamı örnek almadığımız gibi ahlak konusunda da sınıfta kalmış bir toplumuz. Mutlaka yaşamını ahlakını Efendimizin hayatından örneklikle yaşayanlarımız vardır.

Her biri kanun olsa toplumu ihya edecek olan Efendimiz aleyhisselatü vesselamın sözleri bizler için artık Cuma ve kandil mesajlarında yer almaktan başka bir görev yapmıyorlar. Bizler Efendimiz aleyhisselatü vesselamı sevdiğimizi iddia ediyoruz. Kendimize soralım belirli bir yaşa geldik neyden Efendimiz için vazgeçe bildik? Hangi salih ameli hayatımıza yerleştirdik? Efendimiz falanca işi yapardı-severdi diye o işi sevdik-yaptık, falanca işi sevmez-yapmazdı diyerek neyi terk ettik?Bizler için turnusol olacak soruları kendimize soralım.

Rüşveti, adam kayırmayı, haksız kazancı ve daha kötü birçok çirkin ahlakı yasaklayan Efendimiz aleyhisselatü vesselamı sevdiğimizi iddia ediyorsak bu huylar bizde varsa vazgeçmek mecburiyetindeyiz. Eğer bu huyların çirkinliğini duyduğumuz halde bizlerde bir değişiklik olmuyorsa sevgimiz yalandır.

Gündemde yoğun şekilde öne çıkan birkaç kötü ahlaka örnek vermeye çalıştım ve fakat neresinden tutarsak elimizde kalacak bir konu güzel ahlak konusu. Meseleyi örneklerle boğmak gereksiz olacak.

Efendimiz aleyhisselatü vesselam bizlere dünya-ahiret felaha ermemiz için gönderildi. Bizlerin O’nu örnek alacağı şu alanlar var diye bir ayrım yapmak mümkün değildir. Efendimiz aleyhisselatü vesselam bizlere dünyayı da ahireti de imar için kâfidir.

Uçsuz bucaksız arazide yolunu kaybeden bir yolcu için kutup yıldızı nasıl yolunu bulmasını sağlıyorsa, Efendimiz aleyhisselatü vesselamın yolu-sünnet-i seniyyesi bizler için kutup yıldızı mesabesindedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muhammed Ali Okutan Arşivi
SON YAZILAR