Prof. Dr. Recep Dikici

Prof. Dr. Recep Dikici

Allahü Teâlâ'nın rızâsı

Allahü Teâlâ'nın rızâsı

Allahü teâlânın rızası, herşeyin üstündedir. Herkes öldükten sonra, hesabını kitabını önüne serecekler. Ak mı, kara mı görecek. Herkes, yaptığı iyilikler için sevinecek, kırdığı gönüller için, işlediği günahlar için perişan olacak. Değer mi kalb kırmaya, bu dünyaya gönül bağlamaya? İnsan niçin yaratıldığını bilmedikten sonra, böyle yaşamanın ne gayesi olur? Allahü teâlâ meâlen, “Ben cinnîleri ve insânları ancak bana ibâdet etsinler diye yarattım” buyuruyor. İbadet, yalnız namaz kılmak, oruç tutmak mı? Onlar elbette olacak. Ayrıca ibadet; aciz ve zavallı bir kul olduğunu idrak etmek, niçin yaratıldığının farkına, şuuruna varmaktır. Her an Rabbine muhtaç olduğunu bilmek, Onu bir an unutmamaktır.

Yaptığı işin, İslâmiyet’e uygun olup olmadığını, Cenâb-ı Hakkın ve sevdiği kullarının rızasına uygun olup olmadığını hiç aklına getirmeyip de, acaba insanlar beni ayıplar mı, bana ne der korkusunu taşıyanlar felâkete gider. Çünkü insanlar bugün sever, yarın söver. İnsanlara göre hareket edenlerin işini, Allahü teâlâ insanlara bırakır. İşinden gücünden, yemesinden içmesinden, evlenmesinden boşanmasından Rabbimiz razı mı, değil mi? Bunu düşünenlerin işini, Cenâb-ı Hak kendi himayesine alır ve ona yardım eder. Binâenaleyh, bazı kişilerin, şirketlerin, kuruluşların gayeleri insanlara göre olunca, en büyük sıkıntıyı kendi iç bünyelerinden çekerler. Yani kendi içlerinden yıkılırlar. Fakat Allahü teâlânın rızasını gözeterek, Onun rızasını düşünerek yola çıkanlar, her zaman mesut, her zaman bahtiyar, her zaman güler yüzlü olurlar.

Peygamber Efendimiz “sallallahü aleyhi ve sellem” İslâmiyet’i ne güzel tarif etmişler. “Etta’zîmü li-emrillah veş-şefakatü alâ halkıllah: Allah’ın emirlerine saygılı olmak, hürmet etmek ve Onun kullarına, mahlûklarına merhametli olmaktır.” Allahü teâlânın emirlerine hürmet ne demek? Haramı haram bilmek, helâli helâl bilmek. Buna îmân etmek. Allahü teâlânın kullarına şefkatli, merhametli olmak.

Yâ Rabbî, sevdiklerinin hürmetine bizleri af ve mağfiret eyle. Son nefeste îmânla, şehîd olarak ölmek nasip eyle. Dinimizi yaymak imkânını ve fırsatını bize daim ihsân eyle.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Recep Dikici Arşivi
SON YAZILAR