Süleyman Sayan

Süleyman Sayan

Bir Defa Daha Neden Olmasın

Bir Defa Daha Neden Olmasın

Fenerbahçe denildiği zaman özellikle bu yıl, mücadeleci, oyunu bırakmayan ve sürekli galibiyeti isteyen bir takım cevabını futbolu izleyen aşağı yukarı herkesten duyabilirsiniz. İster gazeteci ister televizyoncu ister taraftar herkesin ortak görüşü bu yönde. Fakat hiç düşündünüz mü Fenerbahçe bu özelliği nasıl kazandı? Bilimsel açıklamaları bir yana bunun psikolojik de bir yönü var ligin ilk maçını hatırlayalım beraber isterseniz 75 dakika geride kaldığında deplasmanda 2-0 önde olan bir Fenerbahçe var Türk futbol tarihinin belki de en ilginç maçlarından birine tanıklık etmiştik.

Çünkü Torku Konyaspor geriye kalan 15 dakika da ümitlenmek adına bir penaltı kazanmış ve onu da kaçırmıştı. Şimdi burada zamanı durduralım ve empati yapalım hepimiz kendimizi Fenerbahçeli ve Torku Konyasporlu futbolcuların yerine koyalım onların psikolojisini düşünelim o an kim Torku Konyasporlu futbolcuların yerinde olmak ister sanırım Torku Konyaspor taraftarının duygularını bir köşeye bırakırsak kimse bunu istemez.

İşte tam her şey bitti denilen bir ortamda daha önce adını kimsenin duymadığı bir futbolcu çıkmıştı sahneye “Tomas Borek” ve takımının ilk Süper lig golünü kaydetmişti bu o kadar basit bir şey değildi çünkü futbol takımında birkaç futbolcu dışında neredeyse hepsinin ilk süper lig maçı idi işte bu tecrübesizlikle atılan ilk gol aslında öyle bir hırs getirdi ki takıma bunu kelimelerle anlatmak aslında çok da kolay değil dakika aralarıyla gelen gollerle kaleci İtandje’nin de devleştiği maçta Torku Konyaspor açısından rüya Fenerbahçe açısından kâbus gibi bir gece geçtiği Ali ve Recep’in golleri ile maç sonucu 3-2 Torku Konyaspor lehine olduğu bir gece yaşanmıştı.

İşte o gün den sonra Fenerbahçe Torku Konyaspor’dan şunu öğrenmişti hakem düdüğü çalmadan maç bitmez.

sonra ki haftalarda Fenerbahçe birçok maçı son saniyelerde gelen gollerle ya kazandı ya berabere kaldı ve ilk yarıda sadece 2 mağlubiyet alarak zirvede bitirdi Fenerbahçe’yi yenebilen iki takımdan biri olmanın haklı gururu şöyle dursun bunu tekrar nasıl yapabilir ize bakalım isterseniz Araştırmalar sonucunda Fenerbahçe’nin eksi yönlerini Torku Konyaspor açısında inceleme şansım oldu.

Öncelikle Fenerbahçe’nin Hücum bölgesi gerçekten çok güçlü Fenerbahçe’nin hücum bölgesine ulaşmasını ne kadar engellerse Torku Konyaspor Fenerbahçe’ i de o kadar engellemiş olacaktır Torku Konyaspor’un üçüncü bölgede top kazanmalarda ilk yarı istatistiklerinde ilk sırada yer aldığını düşünürsek bunu Fenerbahçe maçında tekrar edebilir  ilk maçı da hatırlar isek o bölgede kazandığı toplarla galibiyet gelmişti.

Torku Konyaspor açından özellikle Fenerbahçe şuan bir kaos ortamında ve Futboldan çok daha önemli meseleleri var bu meseleleri düşünüp maça odaklanamazlar ise Fenerbahçe’nin beklemediği bir mağlubiyet alabilir fakat biz daha ölmedik gibilerinden hırs yaparlarsa burada artı eksiye dönüşebilir.

Torku Konyaspor tarafından en büyük problem Kadıköy’de henüz galibiyet alamamanın psikolojisi ile sahada olmak var burada da neden ilk biz yapamayalım psikolojisi hakim olursa eksi artıya dönüşebilir.

Kadro kalitesi aldıkları ücretler kurulan takımlara bakarak maç değerlendirmesi yapmak komik olur çünkü tüm Torku Konyaspor takımı Fenerbahçe’nin sadece bir futbolcusunun maliyeti ile neredeyse aynı, maç sahada oynanır oynanmadan maç kazanılmaz daha çok isteyen karşı tarafın planlarını daha çok sekteye uğratanlar galibiyeti ya da istediği puanı alırlar.

Torku Konyaspor  adına  bana göre Gekas, Djalma, İtandje ve Hasan Kabze’nin oynarsa Hleb’in performansı  maçta en çok belirleyici kısım olmakla beraber bu oyunculardan ikinci yarı çok şey beklediğimi belirtmek isterim.

***

Süper lig de  takımlar alacakları puanları hesap ederken büyük takımlarla yapılan maçların karşısına soru işareti koyarlar yada orayı boş bırakırlar yani kimse size Fenerbahçe’ye  Beşiktaş’a  Galatasaray’a yenildiniz diye hesap sormaz iç saha ve dış saha puanlarını hesaplarsınız ve dersiniz ki hedefimiz bu, örneğin Torku Konyaspor futbolcuları yönetimi her fırsatta hedeflediğimiz puanı aldığımızı söylediler buraya bir tırnak açarsak Fenerbahçe maçı ekstra geldi yani Konyaspor galibiyet düşündüğü bir maç yenildi de diyebiliriz ama işte o ekstra puanlar hedefi tutturmada yada onu geçmede size yardım eder maça Torku Konyasporlu futbolcuların disiplinli çıkmalarını bekliyorum ve şu unutulmamalı kaybedecek bir şey yok ama kazanacak çok şey var.

Zaten bunu Türkiye’de en güzel uygulayan teknik adamlardan biri takımın başında korkmadan gereksiz saldırmadan büyük takımları zor durumda bırakabilen bir teknik adam var şuanda.

Büyük diye tabir ettiğimiz takımların ilk maçlarda genelde saha içi performansında problem yaşadığını ve Fenerbahçe’nin saha dışında da problemleri olduğunu varsayarsak puan ya da puanlar hayal değil.

Sonuç ne olursa olsun Torku Konyaspor’un zor bir ikinci yarı fikstürü olduğunu düşünürsek taraftarın takıma desteği her zaman olduğu gibi bundan sonraki maçlarda da tam olmalı.

Bizler her ne söylersek söyleyelim maçlar sahada oynanır yapılan bütün planlar bütün konuşmalar maçın ilk düdüğü ile sona erer ve orda bambaşka bir senaryo oluşur bunda saha içi, saha dışı, hakemler,  futbolcular ve tribünler gibi başlıca etkileri olmakla beraber ne olacağını kimse önceden bilemez.

E bekleyip görelim ilk maçta yapmıştık şimdi neden olmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Süleyman Sayan Arşivi
SON YAZILAR