Ziya Uysal

Ziya Uysal

BİR VARMIŞ, BİR YOKMUŞ

BİR VARMIŞ, BİR YOKMUŞ

Kaf Dağı’nın ardında bir dünya daha varmış. Bu dünyada faiz o kadar yaygın, o kadar yaygınmış ki, neredeyse girmediği ev yokmuş. Müslüman Ekonomistler bile insanlığı bu beladan kurtarmaktan aciz kalmışlar. Faiz, dünyayı o kadar avcuna almış ki, dinen yasak ve açık açık bir sömürü aracı olmasına rağmen, tüm dünyada yasal hale bile gelebilmiş. İnsanlar faizden bıkmış ama ondan bir türlü kurtulamıyormuş.

Bir gün o dünyadaki İslam ülkelerinden birinin başına bilge bir kral geçmiş. Kral bu sömürüye bir son vermeyi kafaya koymuş. Günlerce düşünmüş, danışmanlarıyla istişareler yapmış ve faizsiz bir banka kurmaya karar vermiş.

Odalar Birliği üyelerinden toplanan aidatlarla faizsiz bir banka kurulmasını buyurmuş. Bu banka verdiği krediler karşılığında -sermayesini koruyabilmek amacıyla- sadece yıllık enflasyon oranında bir masraf alacakmış. Giderlerini de bankacılık hizmetleri için aldığı ücretlerden karşılayacakmış. Sigorta gelirleri, üye aidatları ve buna benzer diğer gelirlerle de sürekli güçlenmesini sağlayacakmış.

Ancak bu bankanın yasa ve yönetmeliği dünyayı sömüren düzendekinden çok farklıymış. Proje karşılığı kredi veriyormuş. Kendini o da sağlama alıyormuş ama asla kimseye acımasız davranmıyor, kimseyi yarı yolda bırakmıyormuş. Ayağı taşa takılan, tökezleyen işletmelere uzmanlarıyla el uzatıyor, maddi manevi gerekli desteği sağlayarak, ayağa kalkmasına da yardım ediyormuş.

Hem banka memnun, hem de işletmeler memnunmuş. Banka kısa zamanda büyük mesafe almış. Bunu gören diğer meslek birlikleri de aynı yolu izlemiş. Neredeyse her meslek grubunun bir bankası olmuş ve hepsi de çok başarılı olmuşlar. Komşu ülkeler, diğer İslam ülkeleri… derken bu sistem bütün dünyaya yayılmış. Eski faizci düzende ısrar eden bankalara ekmek kalmamış artık. Onlar işi bırakmak zorunda kalmışlar. Onlardan bazıları da bu yeni düzeni benimseyip, varlıklarını sürdürmüşler.

Onlar ermiş muradına, darısı dünyamızın ve güzel ülkemizin başına. “Olmaz” diyen şartlanmış kafaların kulakları çınlasın. Olmasaydı Yüce Allah faizi yasak eder miydi? Allah’a emanet olunuz. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR