Ziya Uysal

Ziya Uysal

BİR YASAL ZULÜM DAHA

BİR YASAL ZULÜM DAHA

Adaleti sağlamak için getirilen hukuk da zulmeder mi diyeceksiniz. Bence de etmez, yani etmemeli. Ama maalesef ediyor. Üstelik umursayan da yok. Demek ki sorumlu mevkide bulunanlar,  “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın” deyip, yalnız kendini düşünüyor. İnanılır gibi değil! Bu böyle devam ederse destekler, teşvikler ve kalkınma yolunda, hatta beka yolunda harcanan bütün çabalar bence boşunadır. Çünkü “Adalet mülkün (Devletin ) temelidir.

Bozulduğu zaman vay halimize! Bu çok tehlikeli bir durumdur! İnsanımız yanlış ve haksız yasalar yüzünden hapislere düşsün, kimsenin kılı kıpırdamasın, olacak şey değil!

Batıdaki gibi bizde de günlük çek kesildiği dönemlerde, karşılıksız çekler için hapis cezası vardı. Uygulamada çekler vadeli düzenleniyor olsa da, yasalar çekte vadeyi kabul etmediği için bu cezanın bizde de bir haklılık payı vardı. Ama ülkemizde artık yıllardır yasal olarak vadeli çek düzenleniyor. Yani çeklerdeki vade tarihi artık yasalarımızca da muteberdir.

Bu durumda örneğin üç ay sonraki bir tarihe düzenlenen vadeli çekin senetten bir farkı yoktur. Çek, düzenleyenin banka hesabıyla ilintili bir banka evrakı olduğu için, senetten farklı olarak çekin sadece tahsilat kolaylığı vardır, o kadar. Karşılıksız senede hapis cezası ön görmeyen yasalarımız, çeke niçin hala hapis cezası ön görüyor? Çeklerdeki vade tarihi yasal hale getirilirken bu hapis cezası niçin kaldırılmamıştır? İnsanımızın hayatına, işine, mutluluk ve özgürlüğüne değer verilmediğinden olabilir mi? Bence öyle. Çünkü bunun başka açıklaması yoktur. Yöneticilerimiz ekonominin iyileşmesi ve ülkenin selameti için çabalarken bu olsa olsa hukuk teşkilatına sızmış olan FETÖ gibi birilerinin sinsi oyunları sonucu olmuş olabilir.

Mevcut finans krizi sebebiyle birçok iş insanımız zorluk içinde, mağdur durumda kalmıştır. Kriz yüzünden kiminin kredileri kesilmiş veya geri çağrılmıştır. Kiminin dolardan, dövizden gelen borcu ikiye katlanmıştır. Kiminin de bunlar gibi, firmaların gücünü aşan daha birçok olumsuzluklar yüzünden bir anda işleri bozulmuş, mal varlığı yok olmuştur. İnsanlar çeklerini ödeyememenin ezikliği ve moral bozukluğu içindeyken bir tekme de bu yasa vurur, onu hapse atarsa adalet bunun neresindedir?

Düşenin dostu olmaz” derler. Gerçekten de öyle oluyor. Bazı düşüncesiz ve anlayışsız yetkililer, nihayet adaleti de iyi gün dostu yaptılar, çok yazık!

Bu konuda hiç durmadan, sanki bin sayfa yazacak haldeyim. Ama çok okunsun diye kısa yazmaya gayret ediyorum. Tv. Haberlerinde bu durumu düzeltmek için bir yasa teklifi hazırlandığını duymuştum. Üstünden aylar geçti, hala bir sonuç yok. Bir vatandaş olarak bu yanlışı ve ihmali bilerek veya bilmeyerek yapanları, düzeltmeyenleri, yasa yapmayı bu kadar az bildiği halde hala o mevkileri işgal edenleri buradan şiddetle kınıyorum.

İnsan utanır ya hu: Adam konkordato sürecinde. Mahkemenin elverdiği en hızlı süre içinde malını satıp, borçlarını ödeyecek. Hiçbir art niyeti, yasaya uygun olmayan hal ve davranışı yok. Sabırsızlıkla yasal işlemlerin bitmesini bekliyor. Mahkeme nezaretinde malını satıp, borçlarını ödemek istiyor. Ama buna fırsat kalmadan, yıldırım hızıyla, ödenmeyen çekleri sebebiyle hapis cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Adam içerdeyken mallarını satıp, borçlarını nasıl öder? Belli ki, ticaret yasaları ticareti ve piyasayı hiç bilmeyen insanlar elinden çıkıyor. Böyle durumlara müdahale etsin diye meslek odalarına seçilenler de uyuyor.

Ayıp üstüne ayıp, sıradan vatandaşlar olarak bizler bunu görürken, sözde işin uzmanı ve yetkilisi olanlar niçin görmüyor? İlle de milletin canı yandıktan sonra mı farkına varacaklar? Yoksa seçim telaşından, seçilmekten başka bir şey düşünemez mi oldular? Ülkemin insanını, girişimcisini, risk alıp, elini taşın altına sokacak, işini büyütecek insanını korkutan, “Azıcık aşım, ağrısız başım” anlayışına iten bu insanlar kimlerdir? Kriz mağduru olmuş, dürüst iş adamlarımızı da dolandırıcı gibi hapse tıkmaktan keyif alanlar kimlerdir? Halkımız soramasa da elbet bir gün Allah bunların hesabını soracaktır.  Allah’a emanet olunuz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Ziya Uysal Arşivi

SAPMA

16 Eylül 2019 Pazartesi 00:01
SON YAZILAR