Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Buğday ile koyun gerisi oyun

Buğday ile koyun gerisi oyun

Bu başlık Cihannüma Derneği ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan “Tarımın Geleceği Çalıştayı” nın başlığıdır. Geçen hafta sonu 2 gün olarak düzenlenen Çalıştay’da bendeniz de panelist olarak görev aldım.Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi altyapısı ve eğitim-öğretim kalitesini hayli gelişmiş buldum. Özel sektörün de destek verdiği Tarım Bilimleri bu gelişmede genetik ve ıslah çalışmaları ile daha önde görülüyor. Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ve ekibi oldukça sıcak, samimi, candan ve muhabbetlilerdi. Onca yoğun işi arasında Çalıştayı sıkça ziyaret etti. Çalıştay masalarına katıldı. Benim başkanım olduğu masada hayli durdu ve tarımcı olmamasına rağmen bizleri dinledi, fikirleriyle destek verdi. Akademisyen, özel sektörden 6 panelist ve üst düzey bürokrat, üretici, öğrenci ve işadamlarından oluşan yaklaşık 100 üstünde üyenin katıldığı Çalıştay’da ülke tarımımız bir defa daha masaya yatırıldı.

Cihannüma (Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Derneği) solcu-laikçiler tarafından kabul edilmese de entelektüel yönetimiyle son yıllarda ülkemin sosyal, kültür ve siyasal alanında oldukça iyi işler yapıyor. Ülkemin kadimden gelen ve son yıllarda unutturulan milli birlik ve teşebbüs ruhunu yeniden canlandırma rolünü üstlenmiş. Kurduğu mesleki-sektörel kurullarla da ülke ekonomisi, tarihi, sanayisi, tarımı ve sosyal yapısını ele alıyor, analiz ediyor ve çözümler üretiyor, raporlar hazırlıyor.Niğde’yi 5-6 senedir görmemiştim. Yakinen bildiğim bu kent diğer bazı şehirler gibi oldukça iyi ve hızlı gelişmiş. Öyle ki, Niğde ile Bor arası birleşmiş, yeni binalar, yollar, tarihi merkez hayli yenilenmiş durumda gördüm. Bu arada oldukça iyi restore edilmiş 500 senelik bir konakta da misafir edildik. Niğde ekonomik gelişmesi yanında tarihi değerlere de sahip çıkan bir şehir durumda.

Çalıştay’da tarımımızın bugünü ve geleceği 6 panelist tarafından de masaya yatırıldı. Görülen odur ki tarımsal sektör derdimiz her yerde ve her zeminde aynı konularla ele alınıyor. Son 20 senede hayli büyüyen tarımımızın son birkaç senedir kuraklık ve sulama sorunu ile boğuşmakta. Artan nüfus, turizm ve mülteci sayısı daha çok üretmemize zorluyor. Bu arada gerek pandemi ve gerekse de çıkan savaşlar nedeniyle gıda ve enerji krizlerinin yansımaları da görülmüyor değil.6 masada ele alınan konular, hiçbir sınırlama getirmeksizin açık fikirlerle, istişari olarak ortaya kondu. İklim değişiklikleri ve etkileri (küresel ısınma, kuraklık, aşırı derecede felaketler), üretim planlaması, çeşitli sebeplere bağlı olarak tarım alanlarında azalma, parçalı ve küçük işletme yapısı, göçlere bağlı olarak tarımdan kaçış. Bunun yanında çeşit sorunu, bilimsel ve teknolojik tarım uygulamaları eksikliği, üreticinin gereksiz ve farklı sektörlerde borçlanması, tarımdan alınanın tarıma yatırılmaması, yaşlanan tarım nüfusu, ata tohumu, GDO ve transgenik bitkiler ve çözüm yolları ele alındı. Çözüm olarak şu görüşlere yer verildi. Tarımımızın son 20 senede geldiği seviye tarımımızı önemli bir noktaya getirse de son yıllarda vuku bulan kuraklık ve aşırı sıcaklıklar ile düzensiz yağışlar üretimi ve gıda sektörünü zorlamakta. Tarım susuz ve topraksız yapılamayacağına göre ekonomik ve kaliteli üretim için özellikle sulama suyu konusuna bir çözüm bulunmalıdır. Ya da mevcut iklim şartlarına göre uygun çeşitler ıslah edilmeli veya üretim modellemeleri (münavebe) sistemi değiştirilmelidir.

Cihannüma Derneği Başkanı Rıza Yorulmaz, tarım komisyon başkanı Prof. Dr. Nevzat Aydın ve tüm ekibine bu başarılı çalışmaları için teşekkür ederiz. Davası ve ekibi sağlam olduğu görülen bu teşkilat ülke çapında ses getirmeye devam edecek görülüyor. Ancak “tarım olmadan devlet olmaz, olsa da kalınmaz” anlayışı ile tarım ile alakalı çalışmalarına devam etmeli, bu manada tarım komisyon başkanı Nevzat beyi daha çok değerlendirmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR