Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Prof. Dr. Fikret Akınerdem

Dört parti için de seçim sonuçları nasıl okunmalı

Dört parti için de seçim sonuçları nasıl okunmalı

Milletvekili seçimleri tamamlandı, hayırlı olsun. Özellikle AK Partililer bu sonucu beklemiyordu. Doğrusu ben de beklemiyordum. İhtimaller vardı ve en kötüsü tek parti iktidarının sona ermesi idi. Bunun anlamı ekonomik istikrarın bozulması olarak görülüyordu, yani sonucu başından belli bir seçim olacaktı.

Bir taraftan da sonuçlar gösteriyor ki başkanlık sisteminin ne derecede önemli olduğunu. Bu sonuca göre Başkanlık için diktatörlük diyen bu üç parti için aslında başkanlık seçtirme fırsatı da doğmuşta oldu. Muhalefet partileri siyasi hırslarını ülke istikrarından öne çıkarmasınlar, diyebilirim.  

Gazetelere ve yorumculara bakıldığında seçimle ilgili ilginç yorumlar, senaryolar, düzenlemeler yapılıyor. Bunun yanında da iktidara aç bir CHP ve onun tavrı ortada. CHP mağlup olduğu halde galip edasıyla hava atması doğrusu geniş bir yoruma muhtaç olmalı. Ne kadar da iktidara susamışlar.

Bu arada milletvekili sayısı ve oy oranı bakımından en karlı çıktığı görülen MHP ve HDP rahat olması gerekirken pek de rahat görülmüyor. Dikkat edilmesi gereken MHP ve HDP nin oy oranını yükseltmesi iyi görülse de esas kârlılık, hükümet kurma çalışmalarında alacağı tavırlarla başarıları ölçülecektir.

***

HDP beklemediği bir sonuca ulaştı, bundan sonra devlete entegre olmak, hatta şimdiden KANDİL’e silah bırakma ile çağrı yaparak, demokratik olarak aldığı seçim rantını devlet olmaya yansıtmak zorundadır. Bundan sonra kürt meselelerinin mağduru gibi tavır alma yerine devlete, kurumlara, anayasaya ve özellikle de LEGALİTE’ye uyum sağlama mecburiyeti var. Aksi durumda kendilerinin de farkında olduğu emanet oyları kısa sürede kaybeder, yalnızlaşır, bundan sonra da şikâyetini MARKO PAŞA’ya anlatır.

***

MHP seçim öncesi kendinden yana görülen siyasi ortamı, ortaya önemli projeler koymadan iyi kullandı oyunu yükseltti. Aslında seçimin galibi gibi görülse de 3 puan daha fazla aldığı HDP ile aynı vekil çıkararak seçim siteminin mağduru olmuştur da denebilir.

MHP kendine gösterilen teveccühü hak etti, etmedi tartışmasına son vermeli, devleti düşünerek hükümet kurma çalışmalarına katılmalıdır. Gelinen siyasi krizin bir parçası da olan MHP kilit partidir. Bu meyanda kendi dışında bir hükümet oluşumu hesapları yaparak, tekrar kriz oluşumu hesabıyla erken seçim veya sonraki seçim hesabına dayalı düşüncesini bir tarafa bırakarak hükümet olmayı hedeflemelidir. Aksi durumda varsa siyasi çıka beklentisi ve buradan çıkacak tahribattan sorumlu olur ve benim bildiğim ülkücüler de bunu affetmez. 

***

Yapılası gereken siyaset güvene dayalı olarak her üç parti de Türkiye’nin partisi olduğunu; millet, devlet, bayrak konusunda aynı hassasiyetleri taşıdığını kabul etmelidir.

Özellikle HDP üzerinde yapılan atıfları bertaraf etmeli, kendisini dışlandırmadığı gibi başkasını da dışlamamalıdır. Tüm taraflar için kriz çözümünün saygı ve sevgi, hazma dayalı uzlaşma kültüründen geçtiği iyi bilinmelidir. Krizden her türlü çıkar umanlar kaybeder.  

Ne karınca zayıf olmakla aç kalır, ne de aslan pençesinin ve kuvvetinin zoruyla karın doyurur” diyor Şeyh Said.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Fikret Akınerdem Arşivi
SON YAZILAR