Muzaffer Kırmacı

Muzaffer Kırmacı

Elektrikte yeni uygulama

Elektrikte yeni uygulama

Ceza veya ödül “Anlık Performans” a veriliyorsa, yanlış yapılıyordur.

Bir kişiye “İyi” demek de, “Kötü” demek de anlık performansa göre olmamalıdır. Hatta trafik cezaları bile sürücünün trafikteki şeceresine göre kesilmelidir. Adam kurallara her zaman uyan bir sürücüdür, bir anda yaptığı yanlış o sürücüyü cezalık duruma düşürmektedir.

Elektrik İdaresi de kişilerin anlık performansına göre işlem yapmaktadır.

Müşteri borçlarını hep tıkır-tıkır ödemişken, bir kere fatura ulaşmadığı, ya da unuttuğu için ödeme yapmaz veya ödemeyi geciktirirse ceza anında kesilir. Mübarekler adamın daha önceki ödemelerine bir kere baksanız, biraz idare etseniz ölür müsünüz? Borcunu geciktirmeyi alışkanlık haline getirmiş müşterileri anladık da ödemeleri genel anlamda zamanında yapan müşterileri ayrıcalıklı müşteri kabul etmeleri gerekmez mi?

Neyse ki, elektrikte yeni bir uygulamaya geçildiğini duyurdular.

Borcundan dolayı kesmeden önce, abone ikaz edilecekmiş. “Borcunuzu 5 gün içinde ödemezseniz elektriğiniz kesilecektir” ikazından sonra işlem yapılması bir aşamadır şüphesiz. Ama yeterli midir derseniz, ben tatmin olmadım. Habersizce kesilmesinden elbette iyidir. Ama bu devirde elektrik kesmeyi aklım almıyor. Bu devirde su kesmeyi, bu devirde doğal gaz kesmeyi aklımın almadığı gibi.

Kesme işinin bildirilmesini bir aşama olarak görmeme rağmen daha çağdaş, daha adil, daha ekonomik çözümler varken bu işlerle uğraşmak zaman kaybından başka nedir ki?

Önerim,  bilinmeyen bir şey değil.

Sayaçlar kartlı sisteme dönüştürülmeli. Depozito derdimiz yok. Okuma memuru derdimiz yok. Üstelik herkes parası kadar kullanacak. Kiracıların kullandığını ev sahipleri de ödemeyecek. Mahalledeki büfelerde bile kartımıza kilovat yükletebileceğiz. Elektriğimizin ne zaman kesileceğini kendimiz bileceğiz. Bu, aynı zamanda bizleri tasarruflu elektrik kullanmaya yöneltecek. Sayacımızın endeksi 100’ü gösterdiğinde 100 kilovat enerji yüklediysek, bileceğiz ki endeksimiz 200’ü gösterdiğinde elektriğimiz kesilecek. Eğer ayın sonu ise, para kaynağımız da sınırlı ise ütü ve çamaşır işini öteleyeceğiz. Elektrik faturası kesilmeyeceği için de kağıt sarfiyatı olmayacak.

Bu sistem su ve doğalgaz için de geçerli olmalıdır.

Hocanın dediği gibi, “Parayı veren düdüğü çalar…”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muzaffer Kırmacı Arşivi
SON YAZILAR