Yiğit Berkay Çopur

Yiğit Berkay Çopur

Fırsatçılık furyası

Fırsatçılık furyası

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın asgari ücreti açıklamasıyla birlikte kimi işçi kesimi açıklanan rakamı yeterli bulurken kimi kesimde beklentileri karşıladığını aktardı. Tam da asgari ücretin açıklandığı saatlerde bir firmada ziyaretteyken işveren kısmında yansımalarını da birebir gözlemleme fırsatı yakaladım.

İşverenin aklındaki en büyük soru işareti, açıklanan yeni rakamla birlikte işveren açısından; devletin ne gibi destekleri olacak, artan enerji maliyetleri artmaya devam edecek mi, mülk kiraları enflasyon yüzdesinde zamlanmaya devam edecek mi?

İşçi, işveren kısmını da bir kenara alırsak vatandaşımıza lanse edilen, akıllarına zorla kazıtılan yılbaşından sonra her şey zamlanacak algısı ve bunun daha yılbaşı gelmeden kısmen gerçekleşmesi halkı tüketim çılgınlığına itti.

Evet, yılbaşı gelmeden. X firmasının internet sitesinde Aralık ayının 2. haftası beyaz eşya fiyatlarına bakıyordum. Buzdolapları minimum 8 binden başlıyor 22 binlere kadar çıkıyordu. Yine aynı Aralık ayında tam 2 hafta sonra aynı marka aynı internet sitesi aynı ürüne baktığımda fiyatlar 10 bin 500 liradan başlıyordu. Sormazlar mı bu neyin zammı?

Asgari ücretin açıklandığı günün akşamına bir yakınımdan duydum, bir mandıradan günlük süt alıyormuş 5 litresi 85 liradan. Zammın açıklandığı akşam ihtiyaç hasıl ya süt almaya gittiğinde aynı süt 100 lira olmuş. Sorduğunda asgari ücret zamlanmış. Sormazlar mı ineklerde asgari ücretle mi çalışıyor?

Fazla değil 1 gün sonrası birebir yaşadığım olay, kuaförü saç tıraşına randevu için aradım. Şu saat boş musun diye? Abi sana şu saati yazalım ama ücretler zamlandı. Tamam kardeşim yaz, o saati yaz. Sen o saati yaz, mandıracı süte 100 lira yazsın, beyaz eşyacı yüzde 45’e varan zam yazsın, bende bunu köşemde yazayım…

Açıklanan rakamları işçi, emekçi, adına ne dersen de 40-45 gün sonra alacak. Fark etmez ne zaman alacağı, daha sen o rakama alın teri kuruyan işçinin cebine girmeden göz dikiyorsan kusura bakma fırsatçısın. İçinde bulunduğumuz, yakın zamanda sıkça gözlemleyeceğimiz olay da fırsatçılık furyası olacak.

Temel tüketim ürünleri, konut kiraları, enerji maliyetleri, tekstil ürünleri ve daha nicesi.. Açıklanan zam oranı kadar en az zamlanması bekleniyor. Örnekler bizde çok, ama daha yeni yıla girmeden çiğ ete bile 20 lira zam geldiğini düşünürsek bunu sırasıyla temel tüketim ürünleri izleyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yiğit Berkay Çopur Arşivi
SON YAZILAR